Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πρεμιέρα Δευτέρα 2 Αυγούστου για τον δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Τι αλλάζει για τις εισηγμένες

Πρεμιέρα Δευτέρα 2 Αυγούστου για τον δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Τι αλλάζει για τις εισηγμένες
Θα φέρει εισροές κεφαλαίων σε όσες εισηγμένες υιοθετήσουν τα κριτήρια εκτιμούν στελέχη της αγοράς
Σχετικά Άρθρα

Η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG για τις εισηγμένες μπορεί να είναι χαμηλές στην παρούσα χρονική περίοδο, ειδικά για τις μικρομεσαίες εταιρείες, ωστόσο τα στελέχη της αγοράς βλέπουν σημαντικές ευκαιρίες βελτίωσης των αποτιμήσεων για όσες υιοθετήσουν τα κριτήρια στο μέλλον.
Η ΕΧΑΕ παρουσίασε χθες (20/7) το νέο δείκτη, ο οποίος θα κάνει ντεμπούτο στο ΧΑ στις 2 Αυγούστου με τιμή 1.000 μονάδες και συμμετοχή 35 εταιρειών, αλλά φιλοδοξεί στο μέλλον να έχει τις μετοχές του γενικού δείκτη και να είναι γενικός δείκτης.
Ο δείκτης θα αναθεωρείται μία φορά το χρόνο και θα εξετάζεται η στάθμισή του κάθε εξάμηνο.

Θα φέρει εισροές κεφαλαίων σε όσες εισηγμένες υιοθετήσουν τα κριτήρια

Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως στο μέλλον θα αλλάξει ο επενδυτικός χάρτης και η νέα γενιά διαχειριστών θα εξετάζει διαφορετικά από την τωρινή τα κριτήρια για μία επένδυση.
Η υιοθέτηση των ESG κριτηρίων θα φέρει κεφάλαια στο μέλλον στις εισηγμένες και θα μπορούσε να ενισχύσει την κεφαλαιοποίηση 10-15%.
Ωστόσο, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η υιοθέτηση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικής διακυβέρνησης κριτηρίων, συνεπάγεται ένα αυξημένο κόστος, το οποίο θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να μειώσει την καθαρή κερδοφορία.
Τα μεγάλα funds το γνωρίζουν σημειώνουν στελέχη της αγοράς και θα μπορούσαν να τοποθετηθούν μακροπρόθεσμα, ώστε μελλοντικά να δουν τις επιχειρήσεις να βελτιώνονται στους παραπάνω τομείς.
Είναι μία καλή ευκαιρία να εκσυγχρονιστούν οι επιχειρήσεις και να αφήσουν πίσω την οικογενειακή νοοτροπία.

Νέος χρηματιστηριακός δείκτης ESG

Η τάση παρακολούθησης ESG δραστηριοτήτων είναι ισχυρή σε παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε στη χθεσινή του ομιλία ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης.
«Σειρά από πρωτοβουλίες αναπτύσσονται παγκοσμίως σε θέματα ESG και σε πολλά από αυτά πρωτοστατούν τα χρηματιστήρια.
Έχουμε προετοιμάσει τα σημεία για να αναδείξουμε τις δράσεις των εταιρειών.
Σήμερα υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός εταιρειών που μπορούν να συμμετέχουν αρχικά στο δείκτη», ανέφερε ο κ.Λαζαρίδης
«Από Δευτέρα 2 Αυγούστου ξεκινάει να υπολογίζεται ο δείκτης.
Βγαίνουμε νωρίτερα από το προβλεπόμενο με το δείκτη, καθώς θεωρούμε πως είναι σημαντική ευκαιρία να ακολουθήσουν οι εταιρείες τα απαιτούμενα βήματα, ώστε τον Οκτώβρη με τη νέα πληροφόρηση να κάνουμε την ανασύνθεση του δείκτη με τη χρήση 2020», τόνισε ο κ.Λαζαρίδης.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια επιτελική διευθύντρια της ΕΧΑΕ, Γεωργία Μουρλά,
σάσει έρευνας που έχει γίνει το 2020 σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση σε ESG δράσεις και κυρίως σε Social και Environmental και από χρηματιστήρια και από εταιρείες.
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Νίκος Μυλωνάς, ο οποίος συνεργάστηκε με την ΕΧΑΕ και την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών για τη δημιουργία του δείκτη, τόνισε πως από τις 170 εταιρείες που έλαβαν το ερωτηματολόγιο, 104 απάντησαν.
Η πλειονότητα των εταιρειών κατανοούν τα κριτήρια αλλά μόνο το 1/3 τα εφαρμόζει και οι περισσότερες τα 2/3 βρίσκονται σε διαδικασία να αναπτύξουν τη στρατηγική.
Μόνο 29 δημοσιεύουν ξεχωριστή έκθεση βιωσιμότητας.
Επίσης παρατηρείται μεγάλη διαφοροποίηση στην τήρηση των κριτηρίων και πόσο τα τηρούν οι εταιρείες.
Η διακυβέρνηση υιοθετείται καλύτερα από τις εταιρείες.
Επίσης, «μόνο το 1/3 των εταιρειών έχει μιλήσει με θεσμικούς για τα κριτήρια και είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουν με τους θεσμικούς για το τι πρέπει να βελτιώσουν», ανέφερε ο κ.Μυλωνάς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, Θεοφάνη Μυλωνά δείχνει πως αλλάζει και ο τρόπος που μετράνε οι θεσμικοί την απόδοση και το ESG βάζει σε μία διαφορετική γωνία το ρυθμό της απόδοσης, αλλά και οι επενδυτές έχουν πλέον μία άλλη άποψη για το τι θέλουν να παίρνουν από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
«Είμαστε ως Ελλάδα σε μία καλή θέση και μπορούμε να την αναδείξουμε πρωταγωνίστρια και η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών θα στηρίξει όποια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ.Μυλωνάς.

Ο δείκτης ESG

Ο νέος δείκτης είναι σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης με τιμή εκκίνησης τις 1.000 μονάδες και με τιμές real time.
Θα αναθεωρείται κάθε Νοέμβριο και θα σταθμίζεται κάθε εξάμηνο.
Στα κριτήρια εισαγωγής είναι να είναι οι μετοχές της κύριας αγοράς με free float 15% και πάνω και η βαθμολογία της εταιρείας να είναι μεγαλύτερη ή ίση του 0,30.
Στην αρχική σύνθεση συμμετέχουν 35 εταιρείες.
Στο νέο δείκτη περιλαμβάνονται οι εταιρείες: Coca Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Jumbo, Πειραιώς, Τιτάν, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Viohalco, ΕΧΑΕ, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο, Αλουμύλ και Λύκος.
Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών ανέρχεται στα 15,6 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο βάρος έχουν Coca Cola, ΟΤΕ και Alpha Bank με 10% και ακολουθεί ο ΟΠΑΠ με 9,3%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης