Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Mε Alpha -3% και MSCI στο επίκεντρο το ΧΑ +0,16% στις 871 μον. – Έρχεται μακρά περίοδος στασιμότητας

Mε Alpha -3% και MSCI στο επίκεντρο το ΧΑ +0,16% στις 871 μον. – Έρχεται μακρά περίοδος στασιμότητας
Στασιμότητα στην αγορά εξαιτίας της συνεχιζόμενης αρνητικής εικόνας της πανδημίας με άμεσο αντίκτυπο σε τουρισμό και οικονομία
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Σταθεροποιητικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 871 μονάδες, με επίκεντρο την Alpha με απώλειες -3,29% ενώ με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα μη  τραπεζικά blue chips με τον Ελλάκτωρα να ξεχωρίζει στο +5,14% καθώς εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, πτωτικά ακολούθησε η Εθνική -1,46% ενώ ανοδικά έκλεισε η Πειραιώς  +1,01% και με οριακά κέρδη η Eurobank +0,34%.
Συνεχίζεται η στασιμότητα της αγοράς εξαιτίας της συνεχιζόμενης αρνητικής εικόνας της πανδημίας με άμεσο αντίκτυπο σε τουρισμό και οικονομία ενώ ώθηση στο ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να δώσει μόνο μια πιο ξεκάθαρη ορατότητα για την πανδημία και τις επιπτώσεις της.

Στο επίκεντρο παρέμεινε η Alpha Bank, με αυξημένες συναλλαγές οι οποίες κάλυψαν το 70% του συνολικού όγκου της αγοράς λόγω της ένταξης της στον Morgan Stanley Capital International – MSCI standard –  από σήμερα 14/7 .
Σημειώνεται ότι χθες 13/7 στις τελικές δημοπρασίες ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα 220 εκατ. μετοχές ενώ σήμερα συνεχίστηκαν κινήσεις από υπόλοιπα τοποθετήσεων.
Ένα θέμα που απασχολεί την επενδυτική κοινότητα είναι πως θα κινηθεί η μετοχή της Alpha Bank το προσεχές διάστημα.
Το βασικό σενάριο θέλει να διατηρεί το 1 ευρώ, που είναι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου, δηλαδή να μη το διασπάσει καθοδικά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και να κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 1,05 και 1,15 ευρώ.
Το 1 ευρώ είναι το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να δει η μετοχή της Alpha Bank το προσεχές διάστημα, ενώ το 1,20 ευρώ είναι το μέγιστο της ανοδικής κίνησης.
Επίσης  μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε και η αλλαγή στους δείκτες FTSE που συμμετέχει η Alpha Bank.
Σημειώνεται σύμφωνα με την απόφαση του οίκου δεν αλλάζει η στάθμιση αλλά μεταβάλλεται ο αριθμός των μετοχών λόγω ΑΜΚ.
Όπως ενημέρωσε η στάθμιση παραμένει στο 88,99% με τον αριθμό των μετοχών να είναι πλέον 2,35 δισ. μετοχές από 1,55 δισ. μετοχές.
Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή συμπεριλαμβάνεται στους δείκτες FTSE All World, FTSE MPF All World, FTSE Global Mid Cap και FTSE Emerging.

Χωρίς εκπλήξεις από την Fitch στις 16/7

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αξιολογήσει η Fitch την ελληνική οικονομία στις 16 Ιουλίου.
Η Ελλάδα βαθμολογείται από την Fitch με ΒΒ και προοπτικές σταθερές.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση ούτε της βαθμολογίας, ούτε των προοπτικών.
Ωστόσο επειδή τα κριτήρια αξιολόγησης έχουν αλλάξει δεν θα ήταν απίθανη μια αναβάθμιση των προοπτικών.
Το ΒΒ ισοδυναμεί με δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα… οπότε δεν θα είναι εύκολη η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, ανοδικά ξεχώρισαν Ελλάκτωρ +5,12%, ΑΔΜΗΕ +2,55%, ΟΤΕ +2,05%.....ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Viohalco -1,22%, Aegean -1,16%, ΕΧΑΕ -1,01%...
Στο 3,375% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στο ομολογιακό δάνειο της ΔΕΗ, από όπου αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού
Ύστερα από την ισχυρή ζήτηση η οποία εκδηλώθηκε με αποτέλεσμα να καλυφθεί έως πέντε φορές η έκδοση, η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να επεκτείνει τα αντλούμενα κεφάλαια σε 500 εκατ. ευρώ, έναντι 350 εκατ. ευρώ που ήταν το αρχικό ποσό.
Με σημαντικά κέρδη +9,55% έκλεισε η Premia καθώς σήμερα 14/7 ξεκινάει η αύξηση κεφαλαίου με τιμή 1,44 ευρώ ανά μετοχή.
Με τη μέθοδο των τραπεζών έχει επιλέξει η Premia να πραγματοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου, αφού δεν αποκόπτεται δικαίωμα και καταργείται το δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.
Θα διατεθούν σχεδόν 33 εκατ. νέες μετοχές με τιμή 1,44 ευρώ ανά μετοχή, με δημόσια προσφορά σε ειδικούς και ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Επιπλέον παρέχεται δικαίωμα κατά προτεραιότητα κατανομής νέων μετοχών στους μετόχους της εταιρείας με αναλογία 1 παλιά για 1,5 νέες μετοχές.
Επίσης,  σήμερα 14/7 ξεκινάει η  δημόσια προσφορά για το ομόλογο 300 εκατ. ευρώ επταετούς διάρκειας της Prodea, με εύρος απόδοσης 2,20% έως 2,60%.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η απόδοση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,50% με βάση τα σημερινά στοιχεία, αλλά σε κάθε περίπτωση σημειώνουν πως το ύψος των προσφορών, δηλαδή το ενδιαφέρον των επενδυτών θα καθορίσουν την τελική τιμή.
Σημειώνεται πως οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως 16 Ιουλίου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολογιών στο ΧΑ θα ξεκινήσει στις 21 Ιουλίου.

Βελτίωση  στην ελληνική αγορά ομολόγων

Βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη.
Οι επενδυτές  να εξακολουθούν, να αναζητούν την ασφάλεια του κρατικού χρέους
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αμφιβολίες ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας από την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, γι’ αυτό και οι κεντρικοί τραπεζίτες έδωσαν ξανά σήμα ότι θα συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών διά της νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις 14/7 του επικεφαλής της Federal Reserve Jerome Powell, ο υψηλός πληθωρισμός είναι συγκυριακός και ότι η κατάσταση στην οικονομία θα πρέπει να βελτιωθεί προκειμένου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να τροποποιήσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτικής της.
Επίσης η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christin Lagarde, σε προηγούμενες δηλώσεις της επανέλαβε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνουν συζητήσεις σχετικά με άρση των μέτρων στήριξης και σημείωσε ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) «ενδέχεται να λάβει νέα μορφή».
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,69% και το ιταλικό 10ετές στο 0,69% και με το μεταξύ τους spread στις 0 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 72 μονάδες ή 0,72% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,12% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,15%.
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης με την πλειονότητα των blue chips σε θετικό πρόσημο και τις τράπεζες να υποχωρούν οριακά ...ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,43%.
Περί τις 12:00 εντάθηκαν οι τραπεζικές πιέσεις, με Alpha Bank -3,91% ...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,05% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με μικρότερες απώλειες -0,54%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,16% στις 871 μονάδες έχοντας υψηλό στις 873,43 μονάδες και χαμηλό 865,06 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τις συναλλαγές της Alpha Bank.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 115 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 88 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 77 εκατ. διακινήθηκαν  στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,3 εκατ. ευρώ και όγκου 10,18 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 6,9 εκατ. τεμάχια αξίας 5,73 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 3,17 εκατ. τεμάχια αξίας 3,56 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo 60 χιλ. τεμάχια αξίας 823 χιλ. ευρώ και η ΔΕΗ 22,7 χιλ. τεμάχια αξίας 200 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 871 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 860 - 850 μονάδες  και ακολουθούν οι 820 και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 890 - 900 μονάδες και ακολουθούν οι 920 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 548 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 540 μονάδες και ακολουθούν οι 520 και οι 500 μονάδες.
Στην  πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 570 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 600 μονάδες.

Οι λόγοι που οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν στάσιμες το 2021   

Όσοι ποντάρετε ότι θα βγάλετε κέρδη από τις τραπεζικές μετοχές θα πρέπει να περιμένετε ….
Οι  λόγοι που οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν στάσιμες και το 2021 είναι :  
1) Το 2021 χάθηκε ανεξαρτήτως της έκβασης των κρουσμάτων και της μετάλλαξης Delta.
Δεχόμαστε την άποψη ότι τα κρούσματα ακόμη και εάν αυξάνονται η αναλογία κρουσμάτων προς νοσηρότητα ή θνητότητα θα είναι πολύ χαμηλή.
Τόσο ο τουρισμός όσο και η οικονομία θα κινηθούν χειρότερα από τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις, καλύτερα από το 2020 αλλά χειρότερα από τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις.
2)Η χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει πολλά νέα, την μείωση των NPEs των τραπεζών, το σενάριο ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020 με οικονομικούς όρους.
Γενικά το χρηματιστήριο πέριξ των 850 με 920 μονάδων αντικατοπτρίζει δίκαιες αξίες με τα ανοδικά περιθώρια να είναι ελάχιστα και να ελλοχεύει και ο κίνδυνος μιας διεθνούς διόρθωσης.
3)Στις επιμέρους τράπεζες, εκτιμούμε ότι η Εθνική όσο επικρέμεται το placement του 20% των μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν έχει να δείξει πολλά χρηματιστηριακά.
Ίσως κλείσει η ψαλίδα στις αποτιμήσεις με την Alpha bank αλλά μέχρι εκεί..
Η Alpha bank βραχυπρόθεσμα θα σταθεροποιηθεί στην ζώνη 1,05 με 1,15 ευρώ και σε επόμενη φάση θα δούμε τα 1,20 ευρώ.
Η Πειραιώς θα παραμείνει στην ζώνη των 1,8 δισεκ. κεφαλαιοποίησης ενώ η Eurobank θα κινηθεί στο εύρος 0,80 με 0,90 ευρώ το μέγιστο για το 2021.
4)Στις τρέχουσες αποτιμήσεις θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι περιλαμβάνεται και ο παράγοντας DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Μια βασική χρηματιστηριακή αδυναμία των ελληνικών τραπεζών είναι ότι διαθέτουν 22 δισεκ. κεφάλαια με 14,5 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, είναι κεφάλαιο χαμηλότερης ποιότητας.
5)Και το 2021 οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν την πολιτική εξυγίανση τους.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες το 2021 και 2022 θα φθάσουν εκεί που είναι οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες… εδώ και χρόνια.
6)Το 2022 θα είναι καλύτερη χρονιά και οι τραπεζικές μετοχές θα πάνε καλύτερα, οπότε ναι το 2022 μπορείτε να ποντάρετε περισσότερα.

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα, εκτός κάθε ελέγχου κινείται το δ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, το οποίο εξαιτίας και της παράλλαξης Δέλτα απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε σχεδιασμό για το καλοκαίρι, για τον τουρισμό και για την ελληνική οικονομία.
Η μεγαλύτερη ανησυχία της κυβέρνησης είναι να καταστεί η επιδημία ανεξέλεγκτη μέσα στον Αύγουστο, τον μήνα δηλαδή στον οποίο βασίζονται όλες οι ελπίδες για να πάρει μπροστά ο τουρισμός.
Μια ακόμα μεγάλη αγωνία για την κυβέρνηση, αλλά και για τους επιστήμονες, είναι το εάν αυτή η αλματώδης αύξηση των μολύνσεων θα οδηγήσει και σε πίεση το ΕΣΥ, κάτι που μέχρι στιγμής δεν αποτυπώνεται, μια και την επιδημία «οδηγούν» πρωτίστως νέοι άνθρωποι κάτω των 24 ετών.
Απέναντι σε αυτά τα εφιαλτικά σενάρια η κυβέρνηση απαντά με το μέτρο των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων ενώ ανακοίνωσε και αλλαγές στα μέτρα που θα ισχύουν από τις 16 Ιουλίου σε εστίαση, ψυχαγωγία και διασκέδαση, ανακοινώνοντας πως στους κλειστούς χώρους θα επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι.
Πάντως, ο στόχος της κυβέρνησης να φτάσουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου σε ένα ικανό τείχος ανοσίας, με το 75% με 80% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, δεν φαίνεται προς το παρόν να είναι εφικτό να επιτευχθεί.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 444.783  ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.806 θάνατοι.

Απώλειες  στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 14/7 οι ασιατικές αγορές, μετά τα στοιχεία που έδειξαν άνοδο του πληθωρισμού στο 5,4% τον Ιούνιο στις ΗΠΑ. 
 Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,38%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -1,07%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,51% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,20%.

Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες μεαταβολές καταγράφονται σήμερα 14/7 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω της ανησυχίας για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην ευρωπαϊκή ήπειρο ενώ προβηματίζει ο αυξανόμενος  πληθωρισμός.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις 14/7 του επικεφαλής της Federal Reserve Jerome Powell, ο υψηλός πληθωρισμός είναι συγκυριακός και ότι η κατάσταση στην οικονομία θα πρέπει να βελτιωθεί προκειμένου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να τροποποιήσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτικής της.
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελέσματων.
Στα 2,85 δολάρια διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Citigroup το β΄ 3μηνο του 2021, από 1,96 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ τα έσοδα ανήλθαν στα 17,47 δισ., από 17,2 δισ. που ήταν οι εκτιμήσεις της αγοράς. 
Η Bank of America σημείωσε κέρδη ανά μετοχή στα 1,03 δολάρια, καλύτερα του αναμενομένου των 77 σεντς, ωστόσο τα μεγέθη της προβλημάτισαν την αγορά καθώς καθορίστηκαν από one off έσοδα ύψου 2 δισ. δολαρίων.
Τα έσοδα της αμερικανικής τράπεζας το β' 3μηνο του 2021 ανήλθαν στα 21,6 δισ., όπως ακριβώς αναμενόταν από τους αναλυτές. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,02%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,01%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,25%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,40%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,30%, ο S&P 500 στο +0,35% και του Nasdaq στο +0,50% και το ETF GREC στο +0,22% (27,40 δολ. )

Πτωτική εικόνα στις τράπεζες - Στο επίκεντρο η Alpha με αυξημένες συναλλαγές

Πτωτική ήταν η εικόνα στις τράπεζες με επίκεντρο την Alpha Bank με τις αυξημένες συναλλαγές να συνεχίζονται και σήμερα λόγω MSCI.
 Η Εθνική έκλεισε στα 2,37 ευρώ, με πτώση -1,46% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1020 ευρώ, με πτώση -3,29% με όγκο 62 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4040 ευρώ, με άνοδο +1,01% με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 26/5/2021 στα 0,0879 ευρώ ή 1,4510 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8326 ευρώ, με άνοδο +0,34% με όγκο 10,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,09 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,05 ευρώ, με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 469 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1540 ευρώ, με πτώση -1,28% με όγκο 220 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 71 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,18 ευρώ, με άνοδο +1,2% και κεφαλαιοποίηση 302 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ +5,14%, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ..
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Viohalco -1,22%, Aegean -1,16%, ΕΧΑΕ -1,01% ...
H Coca Cola έκλεισε στα 30,60 ευρώ, με άνοδο +1,09% και κεφαλαιοποίηση στα 11,34 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,6650 ευρώ, με άνοδο +2,05% και αποτίμηση 6,75 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,81 ευρώ, με πτώση -0,45% και αποτίμηση 2,04 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,6150 ευρώ, με άνοδο +2,55% και κεφαλαιοποίηση 607 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,92 ευρώ, με άνοδο +0,17% και  αποτίμηση 4,07 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,80 ευρώ, με πτώση -0,50% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,77 ευρώ, με πτώση -0,52% και κεφαλαιοποίηση 1,76 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,78 ευρώ, με πτώση -1,01% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,45 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 2,06 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,76 ευρώ, με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,89 ευρώ, με άνοδο +1,41% και κεφαλαιοποίηση 840 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9680 ευρώ, με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 738 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0262 ευρώ, με άνοδο +6,5% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση  στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,69% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 0 μονάδες βάσης

Βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα ομόλογα της ευρωζώνης, με τους επενδυτές  να αναζητούν την ασφάλεια του κρατικού χρέους
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αμφιβολίες ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας από την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, γι’ αυτό και οι κεντρικοί τραπεζίτες έδωσαν ξανά σήμα ότι θα συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών διά της νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις 14/7 του επικεφαλής της Federal Reserve Jerome Powell, ο υψηλός πληθωρισμός είναι συγκυριακός και ότι η κατάσταση στην οικονομία θα πρέπει να βελτιωθεί προκειμένου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να τροποποιήσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτικής της.
Επίσης η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christin Lagarde, σε προηγούμενες δηλώσεις της επανέλαβε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνουν συζητήσεις σχετικά με άρση των μέτρων στήριξης και σημείωσε ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) «ενδέχεται να λάβει νέα μορφή».
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,69% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,69.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,69% με το αμερικανικό 10ετές 1,37% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 0 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 42 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 έχει μέση απόδοση 0,67% με απόδοση αγοράς 0,69% με απόδοση πώλησης 0,68%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης από 98 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,72% ή 72 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται και σήμερα 14/7 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια του κρατικού χρέους, ενώ ταυτόχρονα επέστρεψε η επιφυλακτικότητα όσον αφορά στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας από την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις 14/7 του επικεφαλής της Federal Reserve Jerome Powell,  ο υψηλός πληθωρισμός είναι συγκυριακός και ότι η κατάσταση στην οικονομία θα πρέπει να βελτιωθεί προκειμένου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να τροποποιήσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτικής της.
Επίσης η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christin Lagarde, σε προηγούμενες δηλώσεις της επανέλαβε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνουν συζητήσεις σχετικά με άρση των μέτρων στήριξης και σημείωσε ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) «ενδέχεται να λάβει νέα μορφή».
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 14 Ιουλίου του 2021 στο 0,69%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/7/2021 στο -0,31% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,69% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,24%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης