Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η πολύμηνη στασιμότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο, αρνητικός οιωνός για οικονομία και τουρισμό – Χαμένη χρονιά το 2021

Η πολύμηνη στασιμότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο, αρνητικός οιωνός για οικονομία και τουρισμό – Χαμένη χρονιά το 2021
Γιατί είναι χαμένη χρονιά το 2021 και ποντάρουμε για το 2022
Σχετικά Άρθρα

Η πολύμηνη στασιμότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι αρνητικός οιωνός.
Η χρηματιστηριακή αγορά μεταξύ 860 και 900 μονάδων που έχει παγιδευτεί έχει προεξοφλήσει τα κεφάλαια από το ταμείο Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα, προεξόφλησε τις αυξήσεις κεφαλαίου των Πειραιώς και Alpha bank, την μείωση των NPEs… ωστόσο η συνεχιζόμενη αρνητική εικόνα της πανδημίας, οι μεταλλάξεις, η αύξηση των κρουσμάτων, η κόπωση στον τουρισμό μεταφράζεται σε χαμένη χρονιά το 2021.
Το 2020 κυριάρχησε το σοκ της ύφεσης λόγω της πανδημίας και οι επενδυτές γρήγορα έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι η χρονιά χάθηκε και πόνταραν στο 2021.
Το 2021 ήρθε... και το αποτέλεσμα είναι φθάσαμε μέσα Ιουλίου του 2021 και το συμπέρασμα είναι ότι θα χαθεί και αυτή η χρονιά, που με όρους ΑΕΠ μπορεί να είναι καλύτερο από το 2020 αφού θα καταγραφεί ανάπτυξη… ωστόσο τα αρνητικά σημάδια από τουρισμό και οικονομία προδιαθέτουν

  • έσοδα από τον τουρισμό περί τα 6,6 με 6,8 δισεκ. από στόχο 9 δισεκ.
  • αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2021 στο 2,8% με 3% από 5% στόχο που έχει εκτιμηθεί και παρά τις ενέσεις ρευστότητας από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το χρηματιστήριο οιωνός ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά

Δεν μπορεί η Wall Street να σημειώνει ρεκόρ και οι δείκτες να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και αντίστοιχα η ίδια εικόνα στα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και το ελληνικό να έχει εγκλωβιστεί στην στασιμότητα.
Οι 920 μονάδες που ήταν περίπου τα υψηλά έτους μπορεί… όντως να είναι τα υψηλά έτους για το 2021 εάν οι ζοφερές εκτιμήσεις για το Φθινόπωρο επιβεβαιωθούν λόγω της έξαρσης εκ νέου της πανδημίας σε κρούσματα.
Ακόμη και αν η μετάλλαξη Delta επιβεβαιώσει τα χαρακτηριστικά της υψηλή μεταδοτικότητα, αλλά πολύ χαμηλή θνητότητα… οι παρενέργειες στην λειτουργία της οικονομίας θα είναι εμφανείς.

Στόχοι χρηματιστηριακής αγοράς

Για το 2021 στόχος ήταν το ελληνικό χρηματιστήριο να βρεθεί στις 950 μονάδες και ο στόχος αυτός ίσως να μην επιτευχθεί, προφανώς οι εκτιμήσεις για 1050 μονάδες έχουν εγκαταλειφθεί.
Ο στόχος για 1050 μονάδες πλέον τίθεται για το 2022 που σημαίνει άνοδος +21% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Και όλα αυτά θα επιβεβαιωθούν μόνο υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη διόρθωση στην Wall Street, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να ήταν -20% χαμηλότερα.
Από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών ειδικά με τον πληθωρισμό, ένα συμπέρασμα εξάγεται και οι κεντρικές τράπεζες έχουν δηλητηριάσει με τοξίνες τις αγορές, η τοξική ποσοτική χαλάρωση θα αρχίσει να ξεθωριάζει.

Γιατί είναι χαμένη χρονιά το 2021 και ποντάρουμε για το 2022

Η λειτουργούσα οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση το 2021 σε σχέση με την πλήρως απονευρωμένη κατάσταση του 2020, ωστόσο η πικρή πραγματικότητα είναι ότι άλλοι στόχοι είχαν τεθεί για την τρέχουσα χρονιά και άλλα θα συμβούν.
Το βασικό σενάριο ήθελε από το α΄ τρίμηνο του 2021 να ξεκινήσει μια ισχυρή ανάκαμψη η οποία θα εξελιχθεί στα επόμενα τρίμηνα ώστε να βάλει τις βάσεις για μια ανάκαμψη διαρκείας μετά το σοκ του 2020.
Το σενάριο αυτό δεν θα επιβεβαιωθεί.
Ήδη στις τιμές του ελληνικού χρηματιστηρίου, περιλαμβάνεται η εξυγίανση των τραπεζών, οι κεφαλαιακές ενισχύσεις, η πορεία της οικονομίας.
Τα βασικά έχουν προεξοφληθεί.

Χωρίς εκπλήξεις από την Fitch

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αξιολογήσει η Fitch την ελληνική οικονομία στις 16 Ιουλίου.
Η Ελλάδα βαθμολογείται από την Fitch με ΒΒ και προοπτικές σταθερές.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση ούτε της βαθμολογίας, ούτε των προοπτικών.
Ωστόσο επειδή τα κριτήρια αξιολόγησης έχουν αλλάξει δεν θα ήταν απίθανη μια αναβάθμιση των προοπτικών.
Το ΒΒ ισοδυναμεί με δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα… οπότε δεν θα είναι εύκολη η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.

Τι θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Ώθηση στο ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να δώσει μόνο μια πιο ξεκάθαρη ορατότητα για την πανδημία και τις επιπτώσεις της.
Στην Ελλάδα για να μην εξαφανιστούν οι ελάχιστοι τουρίστες που έχουν έρθει… συντηρείται μια προβληματική κατάσταση, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων.
Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι η νοσηρότητα και θνητότητα της μετάλλαξης Delta είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με το παρελθόν.
Η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης είναι μεγάλη πλήττει τους νέους οι οποίοι ούτε αρρωσταίνουν βαριά και η θνητότητα ειδικά στις νεότερες ηλικίες είναι 0,00020%... είναι ενθαρρυντικά νέα.
Ωστόσο όπως αποδεικνύει και η περίπτωση του Ισραήλ νοσούν και πεθαίνουν και οι εμβολιασμένοι από Covid 19 οπότε η εξέλιξη αυτή μπορεί να δημιουργήσει πίεση – έστω και μικρότερης κλίμακας – στο υγειονομικό σύστημα της χώρας.
Μπορεί το 2021 με όρους υγειονομικούς να μην είναι συγκρίσιμο με το 2020 που ήταν μια πρωτοφανής χρονιά αλλά το 2021 μας διδάσκει ότι… θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον covid 19 για τα επόμενα χρόνια.

Η αυστηρότητα της κυβέρνησης έχει πολιτικά και όχι υγειονομικά κίνητρα

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι εξαντλεί την αυστηρότητα της, λαμβάνει ακατανόητα μέτρα, όπως υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς, σε αυτούς που επί 16 μήνες έδωσαν την ζωή τους για να κρατήσουν στην ζωή… την κοινωνία.
Θεωρούμε ότι τα κίνητρα της κυβέρνησης είναι πολιτικά και όχι υγειονομικά.
Τι εννοούμε.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ποντάρει στην οικονομία, πάνω στην οικονομία θέλει να χτίσει την πολιτική της ατζέντα.
Η διαιώνιση μιας φαύλης κατάστασης λόγω της πανδημίας μεταθέτει συνεχώς το σχέδιο για την υλοποίηση αυτής της ατζέντας, ωστόσο όσο καθυστερεί η ανάκαμψη της οικονομίας – όχι η στατιστική ανάκαμψη – αλλά η πραγματική, όσο οι επαγγελματίες και μικρές εταιρίες βλέπουν ότι συνεχίζεται η πανδημία και τα προβλήματα που επιφέρει… η πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης της ΝΔ… δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Η κοινωνία και ξεχνάει εύκολα και τιμωρεί εύκολα τους πολιτικούς.
Κάποτε η κοινωνία πίστευε ότι ο Κώστας Καραμανλής θα… πεθάνει πρωθυπουργός… αποχώρησε κακήν κακώς.
Στην πολιτική η επιδοκιμασία από την αποδοκιμασία απέχει ελάχιστα…
Τα κίνητρα και η αγωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει πολιτικά ελατήρια… το υγειονομικό σκέλος απλά καθυστερεί την υλοποίηση της πολιτικής ατζέντας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης