Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με FTSE 25 πτωτικά και επίκεντρο την Alpha λόγω ΑΜΚ, το ΧΑ -1,08% στις 893 μον. - Πιθανή διόρθωση προσεχώς 10%

Με FTSE 25 πτωτικά και επίκεντρο την Alpha λόγω ΑΜΚ, το ΧΑ -1,08% στις 893 μον. - Πιθανή διόρθωση προσεχώς 10%
Η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε κάτω από τις κρίσιμες 900 μονάδες, μετά από 16 συνεχόμενες συνεδριάσεις, αλλά διατήρησε την επόμενη στήριξη των 890 μονάδων
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 893 μονάδες, με μεικτές τάσεις στις τράπεζες και με επίκεντρο την Alpha Bank λόγω της ΑΜΚ και με απώλειες το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε κάτω από τις κρίσιμες 900 μονάδες, μετά από 16 συνεχόμενες συνεδριάσεις, αλλά διατήρησε την επόμενη στήριξη των 890 μονάδων ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις να διορθώσει προς τις 820 μονάδες ή περίπου πτώση 10% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Στις τράπεζες, στο υψηλό της ημέρας έκλεισε η Alpha Bank +1,04%, με οριακά κέρδη η Eurobank +0,19% ενώ πτωτικά έκλεισαν Εθνική -1,64% και Πειραιώς -1,61%. 
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Α.Μ.Κ. της Alpha Bank, η οποία ξεκίνησε χθες 28/6 και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2021  με τους επενδυτές να αναμένουν την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών .
Με βάση τις πρώτες ενδείξεις από τις προσφορές κυρίως των ξένων επενδυτών το πιθανότερο σενάριο είναι η τελική τιμή της αύξησης να καθοριστεί μεταξύ του εύρους 1 με 1,05 ευρώ ενώ δεν αποκλείεται και το 1,10 ευρώ αλλά μειώνονται οι πιθανότητες, πάντα με βάση τα δεδομένα της πρώτης ημέρας.  
Παράλληλα, όπως έχει ανακοινωθεί, αν και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) γίνεται χωρίς τα τυπικά δικαιώματα προτίμησης, η Alpha Bank έχει μεριμνήσει ώστε οι νέες μετοχές να κατανέμονται κατά προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη Δημόσια Προσφορά ή στην Ιδιωτική Τοποθέτηση.
Σημειώνεται , για τη διευκόλυνση της εγγραφής των ιδιωτών επενδυτών, η Alpha bank όρισε ως ανώτατη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών το 1,20 ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι η τελική τιμή θα αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha bank, βάσει αποτελεσμάτων διαδικασίας βιβλίου προσφορών (book building) που διεξάγεται, παράλληλα με την δημόσια προσφορά, στο εξωτερικό. 
 
Πιθανή διόρθωση θα αφυπνίσει τους επενδυτές
 
Από τις 14 Απριλίου σχεδόν τρεις μήνες κινείται πέριξ των 900-920 μονάδων και δείχνει αδυναμία είτε να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα..
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που έχουν πιθανότητα επιβεβαίωσης να συμβεί το εξής να διορθώσει το ελληνικό χρηματιστήριο προς τις 820 μονάδες ή πτώση 10% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Αν και η μακροπρόθεσμη τάση δεν αναιρείται, παραμένει ανοδική, ωστόσο φαίνεται ότι μια διόρθωση μπορεί να αφυπνίσει τους επενδυτές καθώς θα διαμορφώσει ευκαιρίες εισόδου σε καλύτερες τιμές.
Ποιες οι αιτίες για μια πιθανή διόρθωση;
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τρεις βασικές αιτίες χωρίς να επαναλάβουμε την σχετικά μόνιμη επωδό ότι η Wall Street οφείλει μια διόρθωση.
1)Η πρώτη βασική αιτία είναι η μετάλλαξη Delta+ η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική σε σχέση με τις υπόλοιπες μεταλλάξεις του Covid – 19 και πλήττει και τους εμβολιασμένους.
2)Ο Τουρισμός πέραν από τις επικοινωνιακές αναφορές δεν πάει καλά, πλέον τα δεδομένα είναι χειρότερα από αυτά που είχαν εκτιμηθεί. 
Οι ξένοι που έχουν έρθει στην Ελλάδα είναι λιγότεροι του αναμενόμενου.
3)Οι αυξήσεις κεφαλαίου των Πειραιώς και Alpha bank, οι ομολογιακές εκδόσεις και οι σχεδιασμοί για placement στις τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν απορροφήσει ή θα απορροφήσουν ρευστότητα, οπότε δεν υπάρχει πλεονάζον χρήμα για να τοποθετηθεί στην δευτερογενή αγορά.
 
Aπώλειες στα μη τραπεζικά blue chips
 
Με απώλειες έκλεισε το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με την μεγαλύτερη πτώση η Aegean -4,81% και ακολούθησαν Τέρνα Ενεργειακή -2,84%, OTE -2,36%, Viohalco -2,22%.... 
Σήμερα 29/6 κατοχυρώνουν δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,24 ευρώ ανά μετοχή οι μέτοχοι της ΕΥΔΑΠ καθώς αύριο 30/6 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το σχετικό δικαίωμα.
Η απόδοση του μερίσματος ανέρχεται σε 2,7%.
Επίσης, σήμερα 29/6 κατοχυρώνουν δικαίωμα στο μέρισμα 1,42 ευρώ ανά μετοχή οι μέτοχοι του ΟΛΘ  που αντιστοιχεί σε απόδοση 4,9% και αύριο οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το σχετικό δικαίωμα.
.
 Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων  
 
Σταθεροποίηση  καταγράφεται σήμερα 29/6 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης .
Γενικότερα το τελευταίο διάστημα στην αγορά ομολόγων καταγράφεται νευρικότητα καθώς οι επενδυτές αγωνίζονται να κατανοήσουν τα ενίοτε αντικρουόμενα μηνύματα  της Federal Reserve σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό.
Από την μια η πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό η οποία επιδεινώθηκε μετά τη συνεδρίαση της Fed στις 15-16 Ιουνίου, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προχώρησε στις προβλέψεις για τις δύο πρώτες αυξήσεις επιτοκίων το 2023 και από την άλλη η επιμονή του Jerome Powell την Τρίτη 22/6 ότι η τράπεζα δεν θα αυξήσει προκαταβολικά τα επιτόκια λόγω του «φόβου» ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έρθει…
Σημειώνεται ότι Lagarde στις δηλώσεις της στις 21/6 τόνισε ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ταυτόχρονα ότι "οι προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί καθώς η κατάσταση με την πανδημία γίνεται καλύτερη».
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,82% και το ιταλικό 10ετές στο 0,86% και με το μεταξύ τους spread στις -4 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 75 μονάδες ή 0,75% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
 
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
 
Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,29% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,64%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο της συνεδρίασης μς οριακές αγορές ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,26% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,09%.
Περί τις 16:30 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με την Εθνική -2,56% και με απώλειες στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με Aegean -5,36%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,09% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,28%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,08% στις 893 μονάδες έχοντας υψηλό στις 904,13 μονάδες και χαμηλό 891,76 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 27 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 20 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,18 εκατ. ευρώ και όγκου 3,88 εκατ. τεμάχιων πραγματοποίηθηκαν στο ελληνικό χρηματίστηριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 3,13 εκατ. τεμάχια αξίας 2,67 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 200 χιλ. τεμάχια αξίας 295 χιλ. ευρώ και η Alpha Bank 350 χιλ. τεμάχια αξίας 390 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 60,8 χιλ. τεμάχια αξίας 894 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 25,4 χιλ. τεμάχια αξίας 333 χιλ. ευρώ,  η Jumbo 35 χιλ. τεμάχια αξίας 519 χιλ. ευρώ και η CPI Computer 80 χιλ.τεμάχια αξίας 76 χιλ. ευρώ.
 
Τα τεχνικά σημεία
 
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 893 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 900 μονάδων και ακολουθούν οι 890, οι 880 μονάδες και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 910 – 920 μονάδες  και ακολουθούν οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 566 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 550 μονάδες και ακολουθούν οι 540 και οι 520 μονάδες .  
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες.

Παρά τα θετικά νέα της Εθνικής παραμένει η ψαλίδα με την  Eurobank

Η Εθνική έχει κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο 2,3 δισεκ. και η Eurobank έχει αποτίμηση 3,2 δισεκ. ευρώ.
Με όρους P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια η Εθνική διαπραγματεύεται 2,3 δισεκ. προς 5,47 δισεκ. ευρώ κεφάλαια = 0,42
Με όρους P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια η Eurobank διαπραγματεύεται 3,2 δισεκ. ευρώ προς 5,3 δισεκ. ευρώ κεφάλαια = 0,60
Ενώ η Εθνική είναι φθηνότερη… γιατί δεν μπορεί να κλείσει την ψαλίδα με την Eurobank;
Η Eurobank ήδη έχει υλοποιήσει έμμεσα αύξηση κεφαλαίου 930 εκατ με την απορρόφηση της Grivalia.
Μπορεί κεφαλαιακά η Eurobank να μην είναι τόσο ισχυρή όσο παρουσιάζεται – ήδη το bankingnews έχει αναφέρει ότι τέλη του 2022 θα υλοποιήσει αύξηση 1,5 δισεκ. ευρώ με τιμή στο 1 ευρώ – ωστόσο έχει παρουσιάσει ένα πειστικό πλάνο κερδοφορίας με στόχο π.χ. 500 εκατ το 2022.
Από το εξωτερικό επιτυγχάνει κέρδη 200 εκατ από τα ακίνητα 110 εκατ και απομένουν άλλα 200 εκατ από τις παραδοσιακές τραπεζικές δραστηριότητες.
Τα 500 εκατ κέρδη ετησίως θα είναι ο ελάχιστος στόχος για την Eurobank στο μέλλον.
Εν τω μεταξύ σήμερα 29/6 η doValue απέκτησε τελικώς την τιτλοποίηση Mexico της Eurobank ύψους 3 δισ. ευρώ.

Με βάση πληροφορίες η συναλλαγή είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για τη Eurobank, δηλαδή δεν θα εγγράψει ζημία από την τιτλοποίηση.Μετά τη συναλλαγή αυτή η Eurobank επιτυγχάνει πλήρως τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και καθίσταται η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα με το χαμηλότερο συντελεστή NPEs.
Ο βασικός μέτοχος το Fairfax μπορεί να είναι δυνητικός πωλητής… αλλά σε κάθε περίπτωση από το 31% που κατέχει το πρώτο 7% θα το πουλήσει στα μέσα του 2022.
Η αποεπένδυση θα είναι σταδιακή σε βάθος ετών, ώστε κάθε φορά που υλοποιείται placement να απορροφάται εύκολα και να μην επιδρά αρνητικά.
Συν τοις άλλοις το Fairfax έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του και πιστεύει ότι όντως η Eurobank μπορεί να πάει καλά.
Η Eurobank είναι κοντά στην εξαγορά της HSBC με την Optima Bank επίσης να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Να σημειωθεί ότι το τίμημα κινείται μεταξύ 100-130 εκατ ενώ το πλεονέκτημα της HSBC Ελλάδος είναι το αρνητικό goodwill δηλαδή όσα επενδυθούν… θα επιστραφούν.
Επίσης εντός των προσεχών εβδομάδων το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διαθέσει το 1,34% που κατέχει στην Eurobank και το κράτος θα αποεπενδύσει πλήρως από την Eurobank.
Η Εθνική τράπεζα έχει ισχυροποιηθεί και κεφαλαιακά είναι η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, όντως ισχύει ότι δεν χρειάζεται κεφάλαια θα πρέπει
1)Να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να βελτιώσει τα προ προβλέψεων έσοδα της, τα PPI.
2)Θα πρέπει να αναπληρώσει τις χαμένες πηγές εσόδων από Εθνική Ασφαλιστική και εξωτερικό.
3)Προετοιμάζεται το placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα πωληθεί από το 40,3% το 20% ίσως τον Οκτώβριο του 2021, οπότε και η Εθνική δεν θέλει… υψηλές τιμές για να μπορέσουν να τοποθετηθούν οι ξένοι επενδυτές.
Το 20% θα μπορούσε να διατεθεί σε 8-10 διεθνείς επενδυτές.
4)Η Εθνική μπορεί να είναι η καλύτερη τράπεζα κεφαλαιακά στην Ελλάδα αλλά έχει και το υψηλότερο DTC την υψηλότερη φορολογική απαίτηση στα 4,3 δισεκ. σε σύνολο 5,47 δισεκ. κεφαλαίων. 
Τόσο η Eurobank όσο και η Εθνική έχουν ικανά management χωρίς αμφιβολία…αλλά η αναπτυξιακή ιστορία της Eurobank φαίνεται να είναι πιο πειστική.
Έως το τέλος του 2021 θα βρεθεί η μετοχή της Eurobank στα 0,90 ευρώ με προοπτική μέσα του 2022 να έχει φθάσει στα 1 με 1,10 ευρώ.
Η Εθνική αντίστοιχα στόχος είναι τα 3 ευρώ.

 
Η επικαιρότητα
 
Στην Ελλάδα, με πρωταρχικό μέλημα να ενισχυθεί η εμβολιαστική εκστρατεία και να αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας  διευκολύνσεις, προνόμια προς τους πλήρως εμβολιασμένους , ύστερα από το περίφημο freedom pass στους νέους ηλικίας 18 – 25 ετών
Σε ισχύ τίθενται από τις 15 Ιουλίου νέες διευκολύνσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους, οι οποίοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς - εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφους, κέντρα ψυχαγωγίας - αλλά και ανοιχτούς μεγάλους χώρους - π.χ. γήπεδα - χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες ή να επιδεικνύουν κάποιο αρνητικό rapid ή self test.
Η επέλαση της ιδιαίτερα μεταδοτικής παράλλαξης Δέλτα, η οποία αναμένεται να έχει κυριαρχήσει και στην Ελλάδα έως τα τέλη του Αυγούστου, έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση και στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, καθώς εκτιμάται πλέον πως είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα επαρκές τείχος ανοσίας.
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως αν δεν αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων, τότε μια νέα έξαρση κρουσμάτων, ένα τέταρτο κύμα θα πρέπει να αναμένεται ήδη από τον Αύγουστο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον τουρισμό, την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 421.266  ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.682 θάνατοι.
 
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
 
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 29/6 οι ασιατικές αγορές με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού να προκαλεί μεγάλη ανησυχία, υποχωρώντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,81%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,92%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,1% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,45%.
 
Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
 
Ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα 29/6 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο τις εξελίξεις που αφορούν την παράλλαξη Δέλτα. 
Η ανάκαμψη της οικονομίας στηρίζει τους κλάδους των τραπεζών και της βιομηχανίας, ωστόσο η μετάδοση της παράλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού προκαλεί προβλήματα στον κλάδο των ταξιδιών. 
Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και για τον αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Ιούνιο.
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούνιο υποχώρησε αλλά παρέμεινε υψηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για κοντά αλλά χαμηλότερα του 2%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, οι εναρμονισμένες με την ΕΕ τιμές καταναλωτή, σημείωσαν άνοδο 2,1% τον Ιούνιο από το 2,4% του Μαΐου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,60%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,15% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,35%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P 500 στο +0,15%, ο Nasdaq στο +0,05% και το ETF GREC στο -0,91% ( 28,23 δολ. ).

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Στο επίκεντρο η Alpha Bank
 
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην Alpha Bank λόγω της ΑΜΚ..
Η Εθνική έκλεισε στα 2,4590 ευρώ, με πτώση -1,64% με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,12 ευρώ, με άνοδο +1,04%  με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4650 ευρώ, με πτώση -1,61% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,83 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 26/5/2021 στα 0,0879 ευρώ ή 1,4510 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,86 ευρώ, με άνοδο +0,19% με όγκο 9,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,19 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,08 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 481 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1658 με πτώση -3,72% με όγκο 219 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 76 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,08 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 303 εκατ. ευρώ. 
 
Aπώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
 
Με απώλειες έκλεισε το σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Aegean -4,81% και ακολούθησαν Tέρνα Ενεργειακή -2,84%, OTE, Viohalco....
H Coca Cola έκλεισε στα 30,90 ευρώ, με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση στα 11,45 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,50 ευρώ, με πτώση -2,36% και αποτίμηση 6,67 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,10 ευρώ, με πτώση -0,22% και αποτίμηση 2,11 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,6050 ευρώ, με πτώση -0,57% και κεφαλαιοποίηση 604 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,99 ευρώ, με πτώση -0,61% και  αποτίμηση 4,44 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,46 ευρώ, με πτώση -2,02% και κεφαλαιοποίηση 1,3 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,13 ευρώ, με πτώση -1,61% και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,25 ευρώ, με πτώση -0,28% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,24 ευρώ, με πτώση -0,72% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,75 ευρώ, με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,64 ευρώ, με πτώση -1,37% και κεφαλαιοποίηση 920 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,04 ευρώ, με πτώση -0,73% και κεφαλαιοποίηση 765 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0248 ευρώ, με πτώση -2,75% και κεφαλαιοποίηση 24 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,82% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας -4 μονάδες βάσης
 
Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 28/6 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης .
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις νέες διαβεβαιώσεις του προέδρου της Federal Reserve, J. Powell ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό αλλά και στις καθησυχαστικές δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι η Lagarde δήλωσε στις 21/6 ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ταυτόχρονα ότι "οι προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί καθώς η κατάσταση με την πανδημία γίνεται καλύτερη».
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,82% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,86%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,82% με το αμερικανικό 10ετές 1,49% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -4 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 40 μονάδες βάσης…
 
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
 
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,82% με απόδοση πώλησης 0,81%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης από 102 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
 
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
 
Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 29/6 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης  με επίκεντρο τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Federal Reserve, J. Powell ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 29 Ιουνίου του 2021 στο 0,86%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/6/2021 στο -0,18% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,18% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,44% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,86% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,34%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης