Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επιχείρηση υπέρβασης των 900 μονάδων στο ΧΑ με … rotation

Επιχείρηση υπέρβασης των 900 μονάδων στο ΧΑ με … rotation

Οι μετοχές που έχουν πάρει τη σκυτάλη - Ποιες εισηγμένες αποκτούν αυξημένες πιθανότητες για υπέρβαση του 1 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση

Rotation ή μετακύλιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μετοχές που έχουν μείνει πίσω, προκειμένου να πάρουν… ανάσες, άλλες που έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο παρατηρείται στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και οι αγοραστές έχουν βάλει στόχο επίπεδα πάνω από τις 900 μονάδες, βοηθούμενοι και από το καλό κλίμα που επικρατεί στις αγορές του εξωτερικού.
Η εβδομάδα που πέρασε είχε μόνο ανοδικές συνεδριάσεις με τις τράπεζες να εμφανίζουν μικτές τάσεις.
Η Alpha Bank, η οποία είχε μείνει πίσω το προηγούμενο διάστημα έναντι της κίνησης που έχουν καταγράψει Eurobank και Εθνική Τράπεζα είχε καλύτερη απόδοση στις τελευταίες 5 συνεδριάσεις (+19,90%), ενώ η Εθνική παρέμεινε αμετάβλητη.
Η Eurobank συνέχισε ανοδικά (+10,34%) αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από αυτόν της Alpha.
Η Πειραιώς λόγω του τρόπου που επιλέγει να γίνει η αύξηση κατέγραψε μεγάλες απώλειες (-32,69%) στο διάστημα των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.
Η ΕΥΔΑΠ συνέχισε ανοδικά σπάζοντας κρίσιμες αντιστάσεις λόγω του καλού μερίσματος και της προοπτικής που ανοίγεται για επιστροφή κεφαλαίου μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο.
Από την αρχή του έτους ενισχύεται κατά 16,5% έναντι 10,22% του Γενικού Δείκτη.
Η ΔΕΗ μετά από μία μικρή περίοδο συσσώρευσης πέριξ των 9 ευρώ, αντέδρασε έντονα ανοδικά προς τα 10 ευρώ και βρέθηκε σε νέα υψηλά 6,5 ετών.
Η άνοδος από την αρχή του έτους προσεγγίζει το 32%.
«Πλάτη» έχει βάλει και η Τιτάν (με άνοδο 21,54% από την αρχή του έτους), η οποία συσσώρευσε για αρκετό διάστημα κάτω από τα 15 ευρώ και πλέον βρίσκεται πάνω από τα 16,50 ευρώ.
Η άνοδος επιλεγμένων μετοχών έδωσε την ευκαιρία για ανάσες στην Τέρνα Ενεργειακή αλλά και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι οποίες τους προηγούμενους μήνες είχαν σημαντική άνοδο.
Πριν από 5 μήνες η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν κάτω από τα 6 ευρώ και έφτασε πρόσφατα μέχρι τα 10,50 ευρώ περίπου.

Νέα γενιά δισεκατομμυριούχων

Η καλή πορεία της αγοράς τους τελευταίους μήνες έχει ενισχύσει τις αποτιμήσεις των εισηγμένων.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Viohalco έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ θετικές είναι οι εκτιμήσεις για τις ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΕΥΔΑΠ με αρκετούς να εκτιμούν πως σύντομα θα μπουν στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων.
Τα υψηλά μερίσματα αποτελούν δέλεαρ για τους επενδυτές.
Στο ίδιο κλαμπ θα μπορούσε να προστεθεί και η Καρέλιας, αν η εμπορευσιμότητα ήταν καλύτερη, όπως και η διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων από τη διοίκηση.

Διάχυση ανόδου στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις

Αρκετά επενδυτικά βλέμματα έχουν τραβήξει το τελευταίο διάστημα και οι μετοχές του Σωκράτη Κόκκαλη, με την Ιντρακόμ να καταγράφει άνοδο 60% από την αρχή του έτους και την Ιντρακόμ Κατασκευές να ενισχύεται 30%.
Σε υψηλά 14 μηνών αναρριχήθηκε η Autohellas, η οποία έδωσε και μέρισμα 0,23 ευρώ ανά μετοχή.
Εξαιρετική η παρουσία και της Άβαξ το τελευταίο διάστημα με την αγορά να προεξοφλεί πως το σχήμα Μυτιληναίος-Άβαξ θα κερδίσει το διαγωνισμό για την Εγνατία.
Δυνατές τοποθετήσεις έγιναν και σε μετοχές ακόμα μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων όπως τη Lavipharm, η οποία ενισχύθηκε άνω του 22% στις τελευταίες 5 συνεδριάσεις, ενώ αφυπνίστηκε και η Κλουκίνας-Λάππας.
Σε νέα πολυετή υψηλά κινήθηκε η Revoil.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης