Χρηματιστήριο

Χαρατσής (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Να γίνει υποχρεωτική η ειδική διαπραγμάτευση στις μικρές εταιρείες του χρηματιστηρίου

Χαρατσής (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Να γίνει υποχρεωτική η ειδική διαπραγμάτευση στις μικρές εταιρείες του χρηματιστηρίου
Δύο είναι οι βασικότεροι λόγοι απόκτησης ιδιότητας ειδικού διαπραγματευτή: Η αμοιβή αλλά και το χαμηλότερο κόστος απόκτησης μετοχών για ίδιο λογαριασμό

Η αμοιβή με στόχο τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας σε μικρές εταιρείες αλλά και η δυνατότητα να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες με χαμηλότερο κόστος για ίδιο λογαριασμό, ωθεί τις χρηματιστηριακές εταιρείες στην ανάληψη ειδικής διαπραγμάτευσης μετοχών του ΧΑ.
Ωστόσο, η χαμηλή εμπορευσιμότητα πολλών κυρίως μικρών εταιρειών του ΧΑ, ίσως θα έπρεπε να κάνει υποχρεωτική την παρουσία ειδικού διαπραγματευτή, όπως σημειώνει στο ΒΝ ο Βαγγέλης Χαρατσής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Beta ΑΧΕΠΕΥ.
Από την αρχή του έτους, έχει ανακοινωθεί σημαντικός αριθμός μετοχών που οι χρηματιστηριακές εταιρείες αναλαμβάνουν την ειδική διαπραγμάτευση.

Γιατί αναλαμβάνουμε ειδική διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με τον κ.Χαρατσή, δύο είναι οι λόγοι που αναλαμβάνει η Beta την ειδική διαπραγμάτευση.
Ο ένας λόγος είναι η αμοιβή, όπου η εταιρεία γίνεται ειδικός διαπραγματευτής, προκειμένου, να βελτιώσει την εμπορευσιμότητα σε μετοχές, όπου δεν υπάρχουν αρκετοί αντισυμβαλλόμενοι και να μειωθούν οι μεγάλες διακυμάνσεις.
Αυτό γίνεται συνήθως σε εταιρείες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως έγινε πρόσφατα με τη μετοχή της Alpha Trust Ανδρομέδα, όπου η Beta ανέλαβε την ειδική διαπραγμάτευση.
Ο δεύτερος λόγος είναι για καθαρό trading.
Το κόστος για να αγοράσεις μετοχές κάποιας εταιρείας στο λογαριασμό της χρηματιστηριακής είναι μικρότερο όταν έχεις την ειδική διαπραγμάτευση, αναφέρει ο κ.Χαρατσής.
Η Beta έχει αρκετά χρόνια εμπειρία στην ειδική διαπραγμάτευση και σύμφωνα με τον κ.Χαρατσή, η εμπορευσιμότητα βελτιώνεται τουλάχιστον κατά 30%.
Ο πρόεδρος της Beta τονίζει πως κατά την άποψή του η ειδική διαπραγμάτευση θα έπρεπε να ήταν υποχρεωτική στις μικρές εταιρείες.
Από την αρχή του έτους έχουν εγκριθεί από το ΧΑ αρκετές αποκτήσεις ιδιότητας market maker από χρηματιστηριακές εταιρείες.
Στις 4 Μαρτίου ανακοινώθηκε πως η Beta ΑΧΕΠΕΥ απέκτησε την ιδιότητα του ειδικού διαπραγματευτεί στις μετοχές των Coca Cola, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.
Την ίδια μέρα η Παντελάκης απέκτησε την ίδια ιδιότητα στην Performance Technologies, ενώ στις 22 Φεβρουαρίου η Eurobank Equities είχε αναλάβει την ειδική διαπραγμάτευση στην ίδια μετοχή.
Στις 22/2 η Δεπόλας ανέλαβε το market making στην BriQ Properties και στις 15 του ίδιου μήνα η Beta στην Alpha Trust Ανδρομέδα.
Η Eurobank Equities ανέλαβε την ειδική διαπραγμάτευση την 1η Φεβρουαρίου στη Unibios και η Beta στις Εθνική Τράπεζα, Jumbo, Titan Cement και ΔΕΗ.
Η Πειραιώς έγινε ειδικός διαπραγματευτής στην Titan Cement στις 18 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΧΑΕ και στο τέλος του 2020 όπου έγινε η τελευταία αξιολόγηση, η Alpha Finance ήταν ειδικός διαπραγματευτής σε 17 εισηγμένες, η Eurobank Equities σε 35, η Euroxx σε 6, η Merit 13, η Εθνική σε 13, η Beta σε 9, η Ελληνοαμερικάνικη σε 12, η Δεπόλας σε 14, η Παντελάκης σε 4 και η Πειραιώς σε 21.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης