Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Alpha +3% αλλά Coca Cola -3% το ΧΑ +0,63% στις 792 μον. - Στο επίκεντρο τα ομόλογα, 1,13% το 10ετές και MSCI

Με Alpha +3% αλλά Coca Cola -3% το ΧΑ +0,63% στις 792 μον. - Στο επίκεντρο τα ομόλογα, 1,13% το 10ετές και MSCI
Πανδημία, ομόλογα, αδύναμες τράπεζες και οι χαμηλές συναλλαγές κρατούν καθηλωμένη την αγορά
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 792 μονάδες, στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες, με στηρίξεις από την Alpha Bank +2,94% και τον ΟΠΑΠ +2,96%.. ενώ την περαιτέρω άνοδο της αγοράς ανέκοψαν οι απώλειες -3,42% της δεικτοβαρούς Coca Cola.
Στα υπόλοιπα μη τραπεζικά blue chips επικράτησαν ανοδικές τάσεις με Jumbo +4,45%, Aegean +4,17% ...αλλά και ο ΟΤΕ στο +2,41% λόγω αποτελεσμάτων.
Oι συναλλαγές ενισχύθηκαν στις δημοπρασίες λόγω της αναδιάρθρωσης δεικτών MSCI της 9 Φεβρουαρίου με ημερομηνία διακανονισμού την Δευτέρα 1/3.
Υπενθυμίζεται ότι δεν υπήρξαν εισαγωγές ή διαγραφές ελληνικών μετοχών ενώ οι μετοχές που έχουν παραμείνει στον MSCI Greece Standard είναι οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo όπου οι σημερινές τους συναλλαγές κάλυψαν το 40% του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 792 μονάδες, διασπώντας οριακά την πρώτη αντίσταση των 790 μονάδων και με επόμενη τις 800 - 810 μονάδες.
Στα στατιστικά της εβδομάδας,
ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη +1,4%, ο  FTSE 25  με άνοδο +1,2 % ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης ένισχύθηκε +4,61%.
Εν τω μεταξύ, ανησυχία επικρατεί για την αναποτελεσματικότητα του 3ου lockdown καθώς τα σκληρά περιοριστικά του μέτρα δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα με δεδομένη την παράταση του.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα λόγω πληθωριστικών πιέσεων, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών με το αμερικάνικο 10ετές στο 1,48% και το ελληνικό 10ετές στο 1,13%.
Είναι πιθανό, βραχυπρόθεσμα να εκδηλωθούν αγορές στα ομόλογα και στις ΗΠΑ και οι αποδόσεις, τα επιτόκια δηλαδή να υποχωρήσουν και να ανέβουν οι τιμές.
Η ΕΚΤ μάλιστα στις 11 Μαρτίου 2021 στην προσεχή συνεδρίαση αναμένεται να εστιάσει στο ζήτημα της αύξησης – δηλαδή επιδείνωσης – των επιτοκίων στα ομόλογα.
Είναι προφανές ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις ανησυχούν για το χρέος και την εκτίναξη του.
Στην Ελλάδα κυριαρχεί μια λανθασμένη αντίληψη ότι άπαξ και υπάρχει η χαλαρότητα των μέτρων και το 2022 δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το χρέος, ωστόσο η άνοδος των επιτοκίων, ακόμη και εάν βελτιωθεί η κατάσταση προσωρινά,  θα κάνουν πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 467 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 460 - 470 μονάδων.
Με έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες, η Alpha Bank ξεχώρισε στο +2,94%, ακολούθησαν Πειραιώς στο +1,99%, Εθνική +0,62% ενώ η Eurobank υποχώρησε στο -1,56%.

Συνεχίζονται οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και  στα ομόλογα της Ν. Ευρώπης  

Συνεχίζονται οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις χώρες της Ν. Ευρώπης απόρροια της ανόδου της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων λόγω πληθωριστικών πιέσεων.
Ορισμένοι θεωρούν ότι το sell off που αναμενόταν το είδαμε, ωστόσο υπάρχουν και εκτιμήσεις που βλέπουν το ελληνικό 10ετές στο 1,40% σε βάθος μηνών.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,13% και το ιταλικό 10ετές στο 0,79% και με το μεταξύ τους spread στις 34 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 75 μονάδες ή 0,76% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,95% και τον Γενικό Δείκτη στο -1,21%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, με πιέσεις στις τράπεζες, με Εθνική -2,73%,  Alpha Bank -2,67%...αλλά και στο σύνολο των τίτλων του FTSE 25, και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,35% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,25%.
Περί  τις 13:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες και την Alpha Bank να ξεχωρίζει στο +4,14%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,77%.
Στις δημοπρασίες  με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως ΟΠΑΠ, Jumbo,ΟΤΕ.... αλλά με πιέσεις στην Coca Cola ....o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,67%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,63% στις 792 μονάδες έχοντας υψηλό στις 792,71 μονάδες και χαμηλό 777,57 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών ενισχύθηκε στις δημοπρασίες λόγω της αναδιάρθωσης του MSCI και επικεντρλωθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 85,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 38,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 29 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,9 εκατ. ευρώ και όγκου 884 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 750 χιλ. τεμάχια αξίας 1,47 εκατ.ευρώ και ο ΟΠΑΠ 134 χιλ. τεμάχια 1,47 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 792 μονάδες, διασπώντας οριακά την πρώτη αντίσταση των 790 μονάδων και ακολουθούν οι 800 – 810 μονάδες, οι 825 – 830 μονάδες και οι 850 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 770 - 760 μονάδες και ακολουθούν οι 750 και οι 710 - 700 μονάδες.
Η διάσπαση των παραπάνω οδηγούν στις 680 και στις 650 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 468 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 460 - 470 μονάδων και ακολουθούν οι 490 και οι  500 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  435 - 430 μονάδες και ακολουθούν οι  400 και οι 380 μονάδες.

Στις 3 Μαρτίου οι μη δεσμευτικές προσφορές για το Frontier 6,1 δισ. της Εθνικής

Στις 3 Μαρτίου 2021 θα υποβληθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση 6,1 δισ. μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων (NPEs), της Εθνικής Τράπεζας, που ονομάζεται Frontier ενώ με  βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχει οριστικοποιηθεί η short list των ενδιαφερομένων και μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές και θα κλείσει η συμφωνία.
Το τίμημα εκτιμάται μεταξύ 100 και 150 εκατ., με πιθανότερο σενάριο να κινηθεί στο εύρος μεταξύ 130 εκατ. με 140 εκατ. ευρώ.
Από το σύνολο των 12 ενδιαφερομένων δύο φαίνεται να είναι τα ισχυρά φαβορί για το Frontier της Εθνικής.
α) Η Cepal με την Davidson Kempner, η οποία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση της Εθνικής
β) Η doValue, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά ως κοινοπραξία μαζί με τη Fortress και την Bain Capital.
Σημειώνεται ότι η Fortress και η Bain Capital είναι βασικοί μέτοχοι της doValue Ιταλίας που είναι ο μητρικός όμιλος της doValue Ελλάδας.
Με βάση ενδείξεις, ενώ η Davidson Kempner επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον, η στρατηγική προσέγγισης της doValue στη διαχείριση προβληματικών δανείων είναι πιο κοντά στις πρακτικές που ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα.
Επίσης, δεν πρέπει να αποκλειστούν δύο ακόμη ενδιαφερόμενοι, η Pimco, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, και η επίσης αμερικανική Carval Investors.

Η ελληνική κυβέρνηση επιταχύνει τις θεσμικές τις παρεμβάσεις για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών

Ενέκριναν οι θεσμοί το νέο θεσμικό πλαίσιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η έγκριση από τους εκπροσώπους των θεσμών αφορά μόνον δύο σκέλη:
α) Tη δυνατότητα συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τράπεζας
στην οποία το Ταμείο κατέχει μετοχές
β) Η ασυλία των στελεχών του Ταμείου
κατά τα πρότυπα που ισχύει για τα στελέχη των τραπεζών βάσει του νέου ποινικού κώδικα χωρίς να εντάσσεται σε αυτόν.
Για την εξυπηρέτηση των δύο παραπάνω δεδομένων το νομοσχέδιο προβλέπει ως αναγκαία και ικανή συνθήκη την ύπαρξη δύο γνωματεύσεων από διεθνείς οίκους οι οποίοι θα προσδιορίζουν και το δικαίωμα συμμετοχής και τις λεπτομέρειες της συμμετοχής αυτής.
Έτσι, λοιπόν, απρόσκοπτα οι τράπεζες, όπως επί παραδείγματι η Πειραιώς, μπορούν να προχωρήσουν στην αύξηση κεφαλαίου αφού πιθανότατα την άλλη εβδομάδα μετά την έγκριση του ESM το νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή.
Βεβαίως το νομοσχέδιο έλαβε το «καλώς έχειν» και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες πρόνοιες, όπως ο τρόπος με τον οποίον θα εκλέγονται τα μέλη στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.
Αυτό θα αλλάξει τον «αποικιοκρατικού» χαρακτήρα προηγούμενο νόμο που γέμισε διεθνή στελέχη τα διοικητικά συμβούλια των πιστωτικών ιδρυμάτων διότι «αποκλείονταν» λόγω των απαιτήσεων Έλληνες.
Ωστόσο επειδή αυτά τα μέρη του νομοσχεδίου δεν κρίθηκαν ως επείγοντα αναμένεται η έγκρισή τους σε επόμενο χρόνο.
Οι νέες νομοθετικές διατάξεις αφορούν τις τρεις τουλάχιστον συστημικές τράπεζες.
Και τούτο, γιατί εκτός από το 61,34% που κατέχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς, ελέγχει επίσης το 40,39% της Εθνικής, το 10,96% της Alpha Bank και το 1,40% της Eurobank.

Η επικαιρότητα

Με τις μεταλλάξεις του ιού να αυξάνονται και να πληθύνονται, απειλώντας με την αυξημένη μεταδοτικότητα τους ακόμα και την ίδια την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα οποία είναι και το μόνο «ισχυρό όπλο» της ανθρωπότητας κατά της πανδημίας, η ΕΕ είναι έτοιμη να αποδεχθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μια ύστατη προσπάθεια να πάρει μπροστά ο τουρισμός και η οικονομία από το ερχόμενο καλοκαίρι.
Παρά τις επιφυλάξεις της Γαλλίας, οι 27 της ΕΕ είπαν ομόφωνα ναι στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, την ίδια στιγμή που θετικά είναι τα νέα από τις ΗΠΑ όπου εξακολουθούν να μειώνονται κρούσματα και θάνατοι.
Ο πρόεδρος Biden υποστήριξε ότι μέσα στις 37 πρώτες ημέρες της προεδρικής του θητείας έγιναν 50 εκατομμύρια εμβολιασμοί, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ είναι αρκετές εβδομάδες μπροστά όσον αφορά τη δέσμευση του ότι μέσα στις 100 πρώτες ημέρες της θητείας του, θα έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι.
Μάλιστα σήμερα 26/2 η αρμόδια επιτροπή των ΗΠΑ (FDA) αναμένεται να δώσει την έγκριση της και για το τρίτο εμβόλιο, αυτό της Johnson & Johnson, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικό και ασφαλές και θα χορηγείται σε μια δόση.
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως έχει εμβολιάσει με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου το 50% των 9,3 εκατομμυρίων πολιτών.
Στην Ελλάδα, την παράταση του lockdown στην Αττική αναμένεται να αποφασίσουν οι ειδικοί της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας και να ανακοινώσει στις 18:00 το απόγευμα η κυβέρνηση, καθώς η επιδημιολογική εικόνα του Λεκανοπεδίου εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους αρμόδιους επιστήμονες.
Τα αυξανόμενα κρούσματα που καταγράφονται σε ημερήσια βάση σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία μια και η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για covid ανέρχεται στο 90%, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους ειδικούς..
Η παράταση του lockdown θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι επιστήμονες τονίζουν ότι μια παράταση μιας εβδομάδας δεν πρόκειται να αλλάξει την επιδημιολογική εικόνα, «προκρίνοντας» με αυτόν τον τρόπο το σενάριο να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου.
Tο εάν θα ανακοινωθεί παράταση έως τις 15/3 ή έως τις 8/3 δεν είναι ακόμα γνωστό, αν και είναι προφανές πως η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων απέχει ακόμα αρκετά.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 186.469, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.410 θάνατοι.

Ισχυρές πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Τριγμούς προκαλεί στην Ασία, το χθεσινό  sell off στους δείκτες της Wall Street, με την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων να κλονίζει τις αγορές.
Ο Nikkei 225 υπέστη τις βαρύτερες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων ετών και πλέον, καθώς η άνοδος των επιτοκίων των μακροπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έπληξε τίτλους οι οποίοι θεωρούνται εναλλακτικές τοποθετήσεις σε αξιόγραφα με χαμηλές αποδόσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -3,99%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο -2,12%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -3,55% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -2,8%

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφονται σήμερα 26/2 στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά το το sell off σε Aσία ενώ συνεχίζει πτωτικά και σήμερα η Wall Street, λόγω των τριγμών που προκαλεί στην αγορά ομολόγων η ανησυχία για τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο -0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,3%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,90%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,1% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο -2%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -0,90%, ο S&P 500 στο -0,05%,  ο Nasdaq στο -0,70% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη στο +2,43% (24,90 δολ ).

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Ξεχώρισε η Alpha Bank

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και με την Alpha Bank να ξεχωρίζει ανοδικά.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,10 ευρώ, με άνοδο +0,62% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8250 ευρώ, με άνοδο +2,94%, με όγκο 10,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7690 ευρώ, με άνοδο +1,99% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 639 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5808 ευρώ, με πτώση -1,56% με όγκο 14,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,8010 ευρώ, με πτώση -1,72% και με κεφαλαιοποίηση 357 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1988 ευρώ, με άνοδο +1,95% και όγκο 285 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 92 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,32 ευρώ, με πτώση -0,91% και κεφαλαιοποίηση 304 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με αυξημένες συναλλαγές λόγω MSCI - Πιέσεις στην Coca Cola

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα λόγω της αναδιάρθρωσης του MSCI.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, Aegean, ΟΠΑΠ.....
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Coca Cola, Φουρλής, Τιτάν..
H Coca Cola έκλεισε στα 25,96 ευρώ, με πτώση -3,42% και κεφαλαιοποίηση στα 9,62 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,74 ευρώ, με άνοδο +2,41% και αποτίμηση 5,86 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,90 ευρώ, με άνοδο +1,31% και αποτίμηση 2,06 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,37 ευρώ, με πτώση -0,21% και κεφαλαιοποίηση 550 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,14 ευρώ, με άνοδο +2,96% και αποτίμηση 3,8 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε  στα 14,00 ευρώ, με πτώση -0,57% και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,57 ευρώ, με άνοδο +2,39% και κεφαλαιοποίηση 1,7 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,38 ευρώ, με άνοδο +0,26% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,75 ευρώ, με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,62 ευρώ, με άνοδο +4,45% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,68 ευρώ, με άνοδο +1,21% και κεφαλαιοποίηση 711 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,04 ευρώ, με πτώση -0,98% και κεφαλαιοποίηση 210 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0322 ευρώ, με άνοδο +1,26% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει εκτιναχθεί στο 1,13% ενώ ιστορικό χαμηλό η προηγούμενη έκδοση 10ετούς σημείωσε στο 0,55%.
Ορισμένοι θεωρούν ότι το sell off που αναμενόταν το είδαμε, ωστόσο υπάρχουν και εκτιμήσεις που βλέπουν το ελληνικό 10ετές στο 1,40% σε βάθος μηνών.
Όλα αυτά συντελούνται παρ΄ ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει 19,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,13% με το αμερικανικό 10ετές 1,48% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού και χειραγώγησης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 34 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 80 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,48 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,15%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,96 μονάδες βάσης και απόδοση -0,11%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,81 μονάδες βάσης και απόδοση -0,04% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,57 μονάδες βάσης και απόδοση 0,19% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,36%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 109,02 μονάδες βάσης και απόδοση 0,51%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,90 μονάδες βάσης και απόδοση 0,65% με απόδοση αγοράς 0,68% και απόδοση πώλησης 0,62%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,91 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79% με απόδοση αγοράς 0,82% και απόδοση πώλησης 0,78%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,33 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,90% με απόδοση αγοράς 0,92% και απόδοση πώλησης 0,88%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 1,12% με απόδοση αγοράς 1,13% με απόδοση πώλησης 1,10%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,57 μονάδες βάσης και 1,28% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,78 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148 μονάδες βάσης και απόδοση 1,51%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 139 μονάδες βάσης από 135 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης λόγω ρευστοποιήσεων στις ΗΠΑ

Πωλήσεις καταγράφονται και σήμερα στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της ανόδου της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων λόγω πληθωριστικών πιέσεων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 26 Φεβρουαρίου 2021 στο 0,79%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/2/2021 στο -0,26% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,12% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,44% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,79% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,44%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης