Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά το +4% της Alpha Bank, δεν έπεισε το ΧΑ +0,07% στις 781 μον. - Στο επίκεντρο ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Παρά το +4% της Alpha Bank, δεν έπεισε το ΧΑ +0,07% στις 781 μον. - Στο επίκεντρο ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 781 μονάδες, με εμφανή την δυσκολία να επαναπροσεγγίσει και να υπερβεί την κρίσιμη ζώνη των 800 μονάδων.
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Για μια ακόμη συνεδρίαση δεν έπεισε η αρχική ανοδική κίνηση που σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έκλεισε με οριακή άνοδο στις 781 μονάδες, με τις τράπεζες να περιορίζουν τα κέρδη τους στο κλείσιμο της αγοράς, με εξαίρεση την Alpha Bank που ξεχώρισε στο +4% ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα. 
Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε με απώλειες, με την Aegean στο χαμηλό της ημέρας -4,28%, Ελλάκτωρ -1,67% .....ενώ ξεχώρισε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά τις τελευταίες πιέσεις, με ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,32%, Τέρνα Ενεργειακή +3,25% αλλά και Viohalco +4,19%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 781 μονάδες, με εμφανή την δυσκολία να επαναπροσεγγίσει και να υπερβεί την κρίσιμη ζώνη των 800 μονάδων..
Στο επίκεντρο, η Alpha Bank λόγω της ανακοίνωσης της δεσμευτικής συμφωνίας με τη Davidson Kempner για την  πώληση του 80% της Cepal Holdings και του 51% των τιτλοποιημένων ομολόγων μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου Galaxy ύψους 10,8 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με πιστοληπτική διαβάθμιση στην Ευρώπη, λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ η οποία χαρακτηρίζεται ως τιτλοποίηση - ορόσημο που εξυγιαίνει σημαντικά τον ισολογισμό της Alpha Bank.
Η Alpha Bank μέσω της συναλλαγής μειώνει τους δείκτες ΜΕΑ και ΜΕΔ στην Ελλάδα σε 24% και 13% αντίστοιχα.
Στο επίκεντρο, βρέθηκε και ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ με την μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής να κλείνει ανοδικά μετά τις  μεγάλες απώλειες που κατέγραψε την περασμένη Παρασκευή...απόρροια της πρωτοφανούς κακοκαιρίας στο Τέξας που έθεσαν σε περιορισμό λειτουργίας των τριών αιολικών πάρκων που διαθέτει χωρίς να έχει εκτιμηθεί το τελικό ύψος τυχόν οικονομικών επιπτώσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FTSE Russell, με ημερομηνία 19/2 οι μετοχές των ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή, από τον Small Cap εντάσσονται στον FTSE All World και στον MID Cap ενώ η Autohellas που ήταν στον Micro Cap και στον Total Cap διαγράφεται με τις αλλαγές να ισχύουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 19ης Μαρτίου.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι πωλήσεις στην αγορά ομολόγων, με μεγάλη επιδείνωση των αποδόσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Πλησίον του 1,38% ανέρχεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών, καθώς έχουν επανέλθει οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία γεγονός που επηρεάζει και τα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 455 μονάδες, με πρώτη αντίσταση των 460 – 470 μονάδων
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha Bank +4% με υψηλό ημέρας +5,82% και ακολούθησαν Εθνική +2,18%, Πειραιώς +0,47% και Eurobank +0,43%.

Τραπεζικά νέα

Το ενδιαφέρον των επενδυτών το τελευταίο διάστημα εστιάζεται την μετοχή της Πειραιώς καθώς αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,1 με 1,3 δισεκ. ευρώ μέσα Μαρτίου 2021 για να την υλοποιήσει έως τέλη Απριλίου 2021.
Πέραν από την Πειραιώς , φαίνεται ότι και άλλες τράπεζες επεξεργάζονται σχέδια αυξήσεων που θα υλοποιηθούν είτε το 2021, είτε το 2022.
Η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες, αναφέρει αξιωματούχος τονίζοντας ότι το 2021 και 2022 θα υπάρξουν κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων.
Οι κεφαλαιακές ενισχύσεις έχουν τον χαρακτήρα των αυξήσεων κεφαλαίου, προσθέτουν κεφάλαιο χωρίς να εγείρεται θέμα ανακεφαλαιοποίησης όπου αμφισβητούνται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Μετά την αύξηση της Πειραιώς, η οποία θα είναι επιτυχής, γιατί με την συμμετοχή του δημοσίου μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και διεθνών επενδυτών θα αποδειχθεί ότι υπάρχουν κεφάλαια τα οποία είναι διατεθειμένοι οι ξένοι να τα επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες.

Συνεχίζονται οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και  στα ομόλογα της Ν. Ευρώπης  

Συνεχίζονται οι πωλήσεις και  σήμερα 22/2 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις χώρες της Ν.Ευρώπης απόρροια των πιέσεων στα αμερικανικά ομόλογα
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,91% και το ιταλικό 10ετές στο 0,65% και με το μεταξύ τους spread στις 26 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 78 μονάδες ή 0,78% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,75% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,28%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης , με ελεγ΄χομενες πιέσεις αστις τράπεζες, με Εθνική -2,38%, Πειραιώς -2,35% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,34% και ο  Γενικός Δείκτης στο -0,78%
Περί τις 12:10 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Alpha Bank +5,82%... αλλά και σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως  ΓΕΚΤΕΡΝΑ  ...o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,42% και ο  Γενικός Δείκτης στο +0,94%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,07% στις 781 μονάδες έχοντας υψηλό στις 788,75 μονάδες και χαμηλό 775,35 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 21,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,37 εκατ. ευρώ και όγκου 480 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η ΔΕΗ διακίνησε 115 χιλ. τεμάχια αξίας 1,07 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 50 χιλ. τεμάχια αξάις 626 χιλ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή 250 χιλ. τεμάχια αξίας 3,03 εκατ. ευρώ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ 40 χιλ. τεμάχια αξίας 313 χιλ. ευρώ και η Jumbo 24,4 χιλ. τεμάχια αξίας 327 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 781 μονάδες, με πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 800 – 810 μονάδες και ακολουθούν οι 825 – 830 μονάδες και οι 850 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 770 - 760 μονάδες, και ακολουθούν οι 750 και οι 710 - 700 μονάδες.
Η διάσπαση των παραπάνω οδηγούν στις 680 και στις 650 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 456 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 460 - 470 μονάδες και ακολουθούν οι 500 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 435 μονάδες και ακολουθούν οι 420 και οι 400 μονάδες.

Τα 6 κριτήρια για να καταστούν επενδύσιμες οι ελληνικές τράπεζες

Για να καταστούν επενδύσιμες οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα πρέπει να πληρούνται αυτά τα 6 κριτήρια.
1) Το NPEs ratio ο δείκτης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων να υποχωρήσει στο 5%.
Αυτό σημαίνει ότι τα προβληματικά ανοίγματα, δηλαδή δάνεια που εμφανίζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές τους και κάτω από 90 ημέρες θα πρέπει να υποχωρήσουν στα 6-7 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τα 63 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Χρειάζονται απαραιτήτως τον Ηρακλή 2 που συμβάλλει στην μείωση των προβληματικών δανείων καθώς θα τιτλοποιηθούν άλλα 30 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Ο Ηρακλής 1 και Ηρακλής 2 αποδεικνύονται σωτήριες λύσεις για τις ελληνικές τράπεζες, όχι απλά απαραίτητες αλλά σωτήριες λύσεις.
2 ) Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν κεφαλαιακό μαξιλάρι περίπου 9 δισεκ
Τα 9 δισεκ. προήλθαν επειδή μειώθηκε ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας από 13,75% με 14,25% στο 11,25% και η μείωση αυτή... συνέβαλλε ώστε να ενισχυθεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι, δηλαδή το πλεονασματικό κεφάλαιο από 4,5 σε 9 δισεκ.
Σύνολο κεφαλαιακών μαξιλαριών 9 δισεκ. ευρώ αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα .
Εάν όμως ληφθεί υπόψη ότι
- Οι τράπεζες θα πιεστούν στο δυσμενές σενάριο του Stress Tests που θα ανακοινωθεί τέλη Ιουλίου 2021.
Δυνητικά μπορεί να χάσουν το 60% του κεφαλαιακού τους μαξιλαριού ή 5 με 6 δισ σε σύνολο 9 δισ
-Θα πρέπει να καλυφθεί έως το 2025 η ελάχιστη απαίτηση για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities ή MREL) εκεί υπάρχει έλλειμμα περίπου 10 δισεκ.
-Με τις συνεχιζόμενες τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων θα δαπανηθούν με συντηρητική προσέγγιση τουλάχιστον 5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Το άθροισμα αυτών των 3 παραμέτρων μας οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπάρχει έλλειμμα κεφαλαίου όχι πλεόνασμα.
3) Τα DTC οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις θα πρέπει να αναλογούν στο 25% των κεφαλαίων τους και όχι στο 60% ή 65% της τρέχουσας περιόδου με τάσεις αύξησης προς 72% λόγω της μείωσης των κεφαλαίων από τις τιτλοποιήσεις.
4) Οι ελληνικές τράπεζες ακόμη δεν έχουν βρεθεί στην κατάσταση να επιτυγχάνουν σταθερά επαναλαμβανόμενα κέρδη.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον θα πρέπει οι 4 μεγάλες να επιτυγχάνουν ετησίως κέρδη μετά φόρων 1,5 δισεκ. ευρώ θα είναι μια καλή απόδοση όπου οι επενδυτές αποκλείεται να μην την επιβραβεύσουν με άνοδο στις τραπεζικές μετοχές και αύξηση στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
5) Το 2021 και έως τα μέσα του 2022 θα έχουμε πιστωτική συρρίκνωση γιατί τα δάνεια που βγαίνουν από το σύστημα (τιτλοποιήσεις) είναι περισσότερα από αυτά που μπαίνουν στο σύστημα (νέα δάνεια)
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία θα πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια για την ανάπτυξη και κυρίως θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα δημιουργηθούν νέα NPEs.
6) Αν και η παρουσία του ελληνικού δημοσίου και του ΤΧΣ επέδρασαν θετικά στις τράπεζες καθώς ανακεφαλαιοποιήθηκαν και διασφαλίστηκε η συστημική ευστάθεια.
Ωστόσο πρέπει να σχεδιαστεί η έξοδος του ΤΧΣ εντός της επόμενης 2ετίας από τις τράπεζες με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να κερδίσει το ελληνικό δημόσιο.
Επώδυνα κριτήρια και μέσα σε αυτά τα 6 κριτήρια δεν συμπεριλάβαμε την συνεχιζόμενη μείωση του κόστους λειτουργίας και τις επενδύσεις 1 με 2 δισεκ. ευρώ που απαιτούνται σε νέες τεχνολογίες.
Χρειάζονται κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες, όσο πιο γρήγορα επενδυθούν τα κεφάλαια τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η κανονικότητα.
Δυστυχώς αυτές είναι πάγιες θέσεις του bankingnews από το 2013… πρέπει να τα αλλάξουμε όλα εάν θέλουμε να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες.

Η επικαιρότητα

Μια ανάσα από το ασύλληπτο ρεκόρ των 500.000 θανάτων λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται οι ΗΠΑ, τη στιγμή που στη Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Boris Johnson αναμένεται σήμερα Δευτέρα 22/2 να ανακοινώσει τον οδικό χάρτη της εξόδου της Αγγλίας από το lockdown.
Η εξασφάλιση των εμβολίων και η ταχύτητα της χορήγησης τους στον πληθυσμό είναι πλέον το μεγαλύτερο «στοίχημα» για όλες τις κυβερνήσεις παγκοσμίως.
Από σήμερα 22/2 αρχίζουν οι μαζικοί εμβολιασμοί και στην Αυστραλία με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, τη στιγμή που υπολογίζεται πως έχουν γίνει περίπου 205 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως το 45% των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί αφορούν χώρες που ανήκουν στα κράτη του G-7, των οποίων τα μέλη αντιπροσωπεύουν μόλις το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, με την Παγκόσμια Τράπεζα να αναφέρει πως το 92% των εμβολίων έχει δοθεί σε χώρες που θεωρούνται κράτη με υψηλό εισόδημα.
Πάντως, οι επιστήμονες αν και υποστηρίζουν πως χάρη στους εμβολιασμούς έρχονται καλύτερες ημέρες με λιγότερα μέτρα και περιορισμού, εκτιμούν πως η επιστροφή στην κανονικότητα αργεί ακόμα.
Στην Ελλάδα, εξαιρετικά κρίσιμη είναι η τρέχουσα εβδομάδα καθώς τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα παραταθεί το lockdown στην Αττική (λήγει στις 28/2) και εάν θα υπάρξει μερικό άνοιγμα της αγοράς και του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου, όπως τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί η κυβέρνηση και πολλοί ειδικοί.
Η εικόνα που έχουν οι επιστήμονες, είναι ότι αν και το ΕΣΥ, ειδικά στην Αττική, τελεί υπό πίεση λόγω των αυξανόμενων εισαγωγών ασθενών αλλά και του υψηλού αριθμού διασωληνωμένων  η επιδημιολογική εικόνα είναι σταθερή και επιτρέπει, εφόσον υπάρξει βελτίωση στους αριθμούς των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, να υπάρξει και μια πρώτη «χαλάρωση» των περιορισμών.
Στο τραπέζι παραμένει το σενάριο να παραταθεί κατά μια ή δύο εβδομάδες το lockdown στην Αττική, αν και προκρίνεται να ανοίξει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, καθώς εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή δεν συμβάλει ιδιαίτερα στην αύξηση της κινητικότητας και δεν επιδεινώνει την επιδημιολογική εικόνα.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί υποστηρίζουν πως κύριο ζητούμενο είναι και το άνοιγμα των σχολείων, αν και βάσει του ότι τα μαθήματα προχωρούν με την τηλεκπαίδευση, είναι πολύ πιθανό σε πρώτη φάση να προκριθεί το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς από την 1η Μαρτίου.
Ωστόσο, η κυβέρνηση επιθυμεί από την 1η Μαρτίου το λιανεμπόριο να ανοίξει κανονικά, χωρίς click away ή click inside, αλλά με αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Το στοίχημα για τους επιστήμονες παραμένει να συνεχιστούν με γοργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί, ενώ δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας να υπάρξει και σύσταση των ειδικών για χρήση διπλής μάσκας σε όλους τους χώρους που παρατηρείται συνωστισμός, όπως στις αστικές συγκοινωνίες και στα σούπερ μάρκετ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 179.802, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.297 θάνατοι.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 22/2 οι περισσότερες ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε +0,46%%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο -1,45%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,35% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,90%

Πτωτικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα 22/2 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξαιτίας των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο -0,30%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,10%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,60%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,80% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,20%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,20%, ο S&P 500 στο -0,60%, ο Nasdaq στο -1,5% και το ETF GREC στο +0,14% (24,27 δολ. ).

Περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Στο επίκεντρο η Alpha Bank

Περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα, με εξαίρεση την  Alpha Bank που ξεχώρισε λόγω της ανακοίνωσης της δεσμευτικής συμφωνίας με τη Davidson Kempner για τη συναλλαγή Galaxy ύψους 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση του 80% της Cepal Holdings
Η Εθνική έκλεισε στα 2,0630 ευρώ, με άνοδο +2,18% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,80 ευρώ, με άνοδο +4%, με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7696 ευρώ, με άνοδο +0,47% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 640 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5618 ευρώ, με άνοδο +0,43% με όγκο 3,6 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,82 ευρώ, με άνοδο +2,12 και με κεφαλαιοποίηση 366 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1928 ευρώ, με άνοδο +0,63% και όγκο 109 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 89 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,50 ευρώ, με πτώση -0,77% και κεφαλαιοποίηση 308 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε ανοδικά ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +5%, στο χαμηλό της ημέρας η Aegean -4%

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Aegean -4,28%, και ακολούθησαν Ελλάκτωρ -1,67%, Μυτιληναίος...
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,32%, Viohalco +4,19%, Τέρνα Ενεργειακή +3,25%....
H Coca Cola έκλεισε στα 26,28 ευρώ, με πτώση -1,2% και κεφαλαιοποίηση στα 9,74 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,20 ευρώ, με πτώση -0,89% και αποτίμηση 5,61 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,30 ευρώ, με πτώση -0,32% και αποτίμηση 2,16 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3950 ευρώ, με πτώση -1,44% και κεφαλαιοποίηση 556 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,42 ευρώ, με πτώση -0,29% και αποτίμηση 3,56 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,14 ευρώ, με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,41 ευρώ, με πτώση -0,73% και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,36 ευρώ, με πτώση -1,22% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,60 ευρώ, με πτώση -1,56% και κεφαλαιοποίηση 1,80 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,28 ευρώ, με πτώση -0,52% και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,70 ευρώ, με άνοδο +1,36% και κεφαλαιοποίηση 714 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,86 ευρώ, με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 201 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0334 ευρώ, με άνοδο +4,05% και κεφαλαιοποίηση 31 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων και στην Ιταλία

Επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα 22/2 στα ελληνικά ομόλογα ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις στην Ιταλία αλλά και στις υπόλοιπες χώρες την Ν. Ευρώπης απόρροια των πιέσεων των ομολόγων στις ΗΠΑ που συμπαρέσυραν και τα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Ωστόσο μετά τα συνεχή ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις και τις επακόλουθες ρευστοποιήσεις, η ελληνική αγορά ομολόγων συντηρείται καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 19,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,89% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,65%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,89% με το αμερικανικό 10ετές 1,39% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 23 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 62 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,67 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,21%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,20 μονάδες βάσης και απόδοση -0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,15% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,00% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,12%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,49 μονάδες βάσης και απόδοση 0,28%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40% με απόδοση αγοράς 0,42% και απόδοση πώλησης 0,39%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,14 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55% με απόδοση αγοράς 0,56% και απόδοση πώλησης 0,54%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 107,41 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,68% με απόδοση αγοράς 0,69% και απόδοση πώλησης 0,67%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,90% με απόδοση αγοράς 0,91% με απόδοση πώλησης 0,89%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 134,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,87%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,39 μονάδες βάσης και 1% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 141,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,11%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 154,70 μονάδες βάσης και απόδοση 1,22%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης από 119 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 79 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,78% ή 78 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Συνεχίζονται οι πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Συνεχίζονται οι πωλήσεις στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της ανόδου της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων λόγω πληθωριστικών πιέσεων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 22 Φεβρουαρίου 2021 στο 0,65%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/2/2021 στο -0,30% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,06% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,65% και με ιστορικό χαμηλό 0,426% στις 12 Δεκεμβρίου 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,31%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης