Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μαύρα σύννεφα επέδρασαν στο ΧΑ -2,72% στις 756 μον. - Με σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου 2020 ορατές οι 650 μον.

Μαύρα σύννεφα επέδρασαν στο ΧΑ -2,72% στις 756 μον. - Με σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου 2020 ορατές οι 650 μον.
Το σκληρό lockdown λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας αυξάνει τις ανησυχίες στους επενδυτές αλλά και το κόστος της οικονομίας
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Με ισχυρή πτώση έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 756 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες με την Πειραιώς -6,2%, Alpha Bank -5,72%... καθώς θέμα ωρών είναι το καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου του 2020, στην Αττική λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας αυξάνοντας τις ανησυχίες στους επενδυτές αλλά και το κόστος της οικονομίας.
Επίσης, στις δημοπρασίες εντάθηκαν και οι πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με Τιτάνα -3,97%, Jumbo -3,75%, ΟΠΑΠ -3,61%...κλείνοντας στα χαμηλά της ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 756 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 770 μονάδων και επόμενες τις κρίσιμες 750 μονάδες, ενώ το καθολικό lockdown θα οδηγήσει την αγορά στις 650 μονάδες
Ειδικότερα, ολοένα και πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Αττική ενώ είναι θέμα ωρών οι ανακοινώσεις  για ένα σκληρότερο lockdown, όπως αυτού που είχε ληφθεί τον περασμένο Μάρτιο.
Το θέμα του lockdown αυτό απασχόλησε για μια περίπου ώρα την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.
O πρωθυπουργός  Κ. Μητσοτάκης  θα απευθυνθεί σήμερα 9/2, στις 19:30, με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες για την πανδημία και τα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Από την άλλη, και ενώ η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι εγκλωβισμένη πέριξ των 750 μονάδων, παράδοξο είναι το γεγονός ότι ενώ η ιδία κατάσταση επικρατεί στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης οι οποίες παρατείνουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς εντούτοις νέα ιστορικά υψηλά κατέγραψε χθες 8/2 ενδοσυνεδριακά ο Dax στην Γερμανία όπως και στις αγορές της  Wall Street με το δείκτη Dow Jones και το δείκτη S&P 500 να καταγράφουν χθες 8/2 νέα ιστορικά υψηλά, ενώ και ο Nasdaq ενδοσυνεδριακά βρέθηκε σε ιστορικά υψηλά.....
Σήμερα, Tρίτη 9/2 το βράδυ, ο MSCI θα ανακοινώσει τις τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες αναφοράς.
Υπενθυμίζεται πως στον MSCI Greece Standard  συμμετέχουν 3 μετοχές, οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo ενώ δεν αναμένεται αλλαγή για τις ελληνικές μετοχές καθώς δεν τηρούν τα ποιοτικά κριτήρια για επαναφορά στον MSCI Standard Index, με βασικότερο, το ύψος της κεφαλαιοποίησης
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 447 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 455 μονάδων και με επόμενες τις 440 - 445 μονάδες.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -6,2% και ακολούθησαν Alpha Bank -5,72%, Εθνική -5,11% και Eurobank -4,91%.

Ολοκληρώθηκε σήμερα η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τις τράπεζες για τα θέματα που αφορούν τον Ηρακλή ΙΙ και διαπιστώθηκε πλήρης σύμπτωση απόψεων κυβέρνησης τραπεζών για το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο λειτουργίας του δεύτερου APS .
Στόχος είναι η ύπαρξη έγκρισης από την DGComp ως το τέλος Μαρτίου ώστε το APS να είναι έτοιμο προς λειτουργία μέχρι τις 11 Απριλίου γι’ αυτό και όλα τα κείμενα θα έχουν σταλεί ως το τέλος Φεβρουαρίου στις αρμόδιες αρχές.
Κύριο χαρακτηριστικό είναι η διάρκεια του APS που θα είναι 18 μήνες, το ύψος των τιτλοποιήσεων που θα δεχθεί θα ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ και οι εγγυήσεις θα διαμορφωθούν περί τα 12 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι servicers θα έχουν τη δυνατότητα απόκτησης ακινήτων από τους πλειστηριασμούς όπως και οι τράπεζες ώστε να μπορούν να φθάνουν ασφαλέστερα τους στόχους των ανακτήσεων.


Σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 9/2 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην Ιταλία.
Η ελληνική αγορά ομολόγων συντηρείται καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,81% ενώ το  ιταλικό 10ετές στο 0,51% και με το μεταξύ τους spread στις 13 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 86 μονάδες ή 0,89% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση


Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,44% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,21%.
Στις δημοπρασίες, κορυφώθηκαν οι πιέσεις στο σύνολο των τραπεζών, με Πειριαώς  -6,2%, Alpha Bank -5,72% ...αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με Tιτάνα -3,97%, ΟΠΑΠ -3,61%...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5,27% και ο Γενικός Δείκτης στο -2,72%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -2,72% στις 756 μονάδες έχοντας υψηλό στις 776,37 μονάδες και χαμηλό 756,88 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε περιορισμένα επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 53,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 27,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,25 εκατ. ευρώ και όγκου 522 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 104 χιλ. τεμάχια αξίας 77 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 71 χιλ. τεμάχια 60 χιλ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 250 χιλ. τεμάχια αξίας 1,85 εκατ. ευρώ, η Jumbo 94,3 χιλ. τεμάχια αξίας 1,25 εκατ. ευρώ και τα ΕΛΠΕ 2,1 χιλ. τεμάχια αξίας 11,7  χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

 Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 756 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 770 μονάδων και ακολουθούν οι κρίσιμες 750, 740 και  700 μονάδες.
Η διάσπαση των παραπάνω οδηγούν την αγορά στις 680 και στις 650 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 790 μονάδες  και ακολουθούν οι 800 - 810 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 447 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 455 μονάδων  και ακολουθούν οι 440 – 445 μονάδες και οι 425 - 430 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  485 - 495 μονάδες  και οι 510 μονάδες

Από τα 44 δισ. ευρώ ζημιά του ΤΧΣ ήρθε η ώρα για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δημιουργήθηκε με στόχο να επιτευχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα που κλονίστηκε στην Ελλάδα από την κατάρρευση της εθνικής οικονομίας και την μη διαχείριση του δημοσίου χρέους.
Το ΤΧΣ ως ειδικό Ταμείο δανείστηκε 3 φορές για να μπορέσει να συγκεντρώσει κεφάλαια ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν τρεις φορές οι ελληνικές τράπεζες.
Έχοντας επενδύσει 42,16 δισεκ. σε κεφάλαιο – χωρίς να περιλαμβάνονται περίπου 15 δισεκ. σε funding gap – το ΤΧΣ απέκτησε μετοχές τραπεζών η αξία των οποίων σήμερα είναι 1,35 με 1,4 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ διαθέτει 5,23 δισεκ. κεφάλαιο, 36,9 δισεκ. σωρευμένες ζημίες, το αρχικό κεφάλαιο ήταν 42,16 δισεκ. το Ταμείο σήμερα είναι στα 1,36 δισεκ. και από τα Cocos τα ομόλογα της Πειραιώς που μετατράπησαν σε μετοχές υπέστη ζημία 1,19 δισεκ. ευρώ.
Αυτή είναι περίπου η εικόνα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η συνολική επένδυση λοιπόν μείον τα υφιστάμενα κεφάλαια και την τρέχουσα αξία των μετοχών των τραπεζών – συμπεριλαμβανομένου και του funding gap – είναι ζημία 44 δισεκ. ευρώ.
Αυτά τα 44 δισεκ. ζημία είναι κεφάλαια που οφείλει σήμερα ο έλληνας φορολογούμενος στους θεσμούς ESM, EFSF κ.α. δεν είναι χρήματα που χαρίστηκαν, συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό δημόσιο χρέος των 340 ή 370 δισεκ. μαζί με τα repos.
Τα 44 δισεκ. δηλαδή τα χρωστάμε και είναι σήμερα η ζημία των πολιτών.
Η κυβέρνηση και ορθά φέρνει νόμο που αλλάζει τον χαρακτήρα του ΤΧΣ και από Ταμείο ειδικού σκοπού μετατρέπεται σε κοινό μέτοχο.
Αυτό δεν αλλάζει τις παρελθούσες ζημίες αλλά μπορεί να διασφαλίσει ότι στο μέλλον θα ανακτηθεί μέρος αυτών των ζημιών.
Είναι προφανές ότι η καθολική πλειοψηφία αυτών των ζημιών δεν μπορεί να ανακτηθεί και ο έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει τα 44 δισεκ. που έχουν αξία μηδέν σε απόδοση.
Επενδύθηκαν και η επένδυση με όρους απόδοσης απέτυχε, επιτεύχθηκε η συστημική σταθερότητα μεν αλλά ως απόδοση απέτυχε.
Εάν μάλιστα συμπεριλάβουμε και τα 15,5 δισεκ. DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση τότε η σωρευμένη ζημία για το κράτος, τους φορολογούμενους πολίτες είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Με επενδυτικούς όρους το ελληνικό κράτος και ο έλληνας φορολογούμενος πραγματοποίησαν ίσως από τις πλέον αποτυχημένες επενδύσεις στην ιστορία….
Με τις αυξήσεις κεφαλαίου στο ορατό μέλλον και με τις πωλήσεις μετοχών – placement – που αναμένονται από το 2022, μπορεί να αναφερθεί ότι από τα δεκάδες δισεκατομμύρια που επενδύθηκαν στις τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανακτηθούν πάνω από 3,5 δισεκ. ευρώ.
Με όρους κεφαλαίων από τα 42,16 δισεκ. το ΤΧΣ ήδη κατέχει κεφάλαιο 5,23 δισεκ. και δυνητικά μπορεί να ανακτήσει 3,5 δισεκ. ευρώ.
Τα 3,5 δισεκ. αναλογούν στο 9,5% των κεφαλαίων που επένδυσε κοινώς το Ταμείο θα χάσει το 90% των κεφαλαίων που επένδυσε ή 34 δισεκ. ευρώ.
Τα 34 δισεκ. σε κεφάλαιο και μαζί με το funding gap άλλα 15 δισ η ζημία για τον έλληνα φορολογούμενο είναι ιστορική καταστροφή.
Τουλάχιστον έχουμε τράπεζες…

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα, ολοένα και πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού στην Αττική ενώ τα σενάρια για την επιβολή ενός σκληρότερου lockdown, όπως αυτού που είχε ληφθεί τον περασμένο Μάρτιο, να δυναμώνουν μέρα με την ημέρα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας είπε πως θα εισηγηθεί την επιβολή ενός καθολικού lockdown, τύπου Μαρτίου στην Αττική, αναφέροντας πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν κανέναν περιθώριο για αμφισβήτηση.
Μάλιστα, το θέμα του lockdown απασχόλησε για μια περίπου ώρα την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, του προέδρου του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέα και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, γεγονός που σηματοδοτεί την άμεση δρομολόγηση εξελίξεων.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί σήμερα 9/2, στις 19:30, με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες για την πανδημία και τα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πιθανότερη ημερομηνία έναρξης των νέων αυστηρών μέτρων είναι η Πέμπτη 11/2, ενώ η βιομηχανία και η οικοδομή θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν κανονικά. 
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για αύξηση τουλάχιστον 205% του ιικού φορτίου στην Αττική, εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 100.000 ενεργοί φορείς, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί τη στιγμή που μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται και το ΕΣΥ, καθώς αυξάνονται καθημερινά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία (στην Αττική νοσηλεύονται 769 σε απλές κλίνες και 173 σε κλίνες ΜΕΘ) ενώ αυξήθηκε κατά 12% και ο αριθμός των διασωληνωμένων τις τελευταίες 3 ημέρες (από 246 σε 276).
Αν μη τι άλλο πρόκειται για δεδομένα που κρούουν και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν πως θα είναι το απόλυτο καταστροφικό σενάριο να συμβεί στην Αττική ότι συνέβη στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο.
Τα δεδομένα αυτά δείχνουν πως πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί ένας νέος γύρος σκληρών και αυστηρών μέτρων, τα οποία αυτήν την φορά αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και τη λειτουργία των σχολείων.
Με την αγορά να υπολειτουργεί μέσω του click away, με το σενάριο ενός νέου κλεισίματος των σχολείων και με τις απαγορεύσεις στις μετακινήσεις να αναμένεται να γίνουν πιο αυστηρές να βρίσκονται επί τάπητος, το σενάριο ενός σκληρό lockdown, όπως συνέβη την περασμένη άνοιξη, τουλάχιστον για την περιοχή της Αττικής έρχεται ολοένα και πιο κοντά, όπως άλλωστε είπε και ο υπουργός Υγείας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 164.575, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.997 θάνατοι.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα 9/2 στις περισσότερες αγορές στην Ασία με τις προσδοκίες για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας να στηρίζουν τους δείκτες.
Στο πράσινο έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, όπου ο δείκτης Nikkei σημείωσε νέο υψηλό τριακονταετίας, καθώς το κλίμα επηρεάστηκε από τα θετικά αποτελέσματα χρήσης που ανακοίνωσαν ιαπωνικές εισηγμένες, τα ρεκόρ στη Wall Street.
 Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε +0,40%, ο δείκτης  Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +2,01%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,30% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,21%

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα 9/2 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το πρόσφατο ράλι που τροφοδότησαν οι προσδοκίες για ταχύτερη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και κυκλοφορία των εμβολίων.
Οριακή αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές της Γερμανίας τον Δεκέμβριο, καθώς η σταθεροποίηση του εμπορίου με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ενώ παλεύει να αναπτυχθεί εν μέσω lockdown, με στόχο την καταστολή του φορτίου υπόθεσης covid-19.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο -0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,050%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,30%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,2% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,05%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,20%, ο S&P 500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο +0,35% και το ETF GREC με απώλειες -2,18% ( 23,73 δολ. ) .

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με περιορισμένες συναλλαγές ενώ Πειραιώς και Alpha Bank έκλεισαν στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,0070 ευρώ, με πτώση -5,11% με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7448 ευρώ, με πτώση -5,72%, με όγκο 6,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,82 ευρώ, με πτώση -6,2% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 681 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5690  ευρώ, με πτώση -4,91% με όγκο 7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7850 ευρώ, με πτώση -0,63% και με κεφαλαιοποίηση 350  εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1930 ευρώ, με πτώση -3,5% και όγκο 187 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 89 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,66 ευρώ, με άνοδο +0,77% και κεφαλαιοποίηση 311 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με περιορισμένες συναλλαγές

Με σημεντικές απώλειες έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Τιτάνας, Jumbo, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή ....
Στον αντίποδα, με θετικό πρόσημο έκλεισε μόνο η Lamda +0,48%
H Coca Cola έκλεισε στα 25,61 ευρώ, με πτώση -2,59% και κεφαλαιοποίηση στα 9,49 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,20 ευρώ, με πτώση -2,56% και αποτίμηση 5,61 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,40 ευρώ, με πτώση -1,33%  και αποτίμηση 1,72 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,41 ευρώ, με πτώση -2,03% και κεφαλαιοποίηση 559 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε τα 10,41 ευρώ, με πτώση -3,61% και αποτίμηση 3,55 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,02 ευρώ, με πτώση -3,97% και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,28 ευρώ, με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 1,61 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,45 ευρώ, με πτώση -0,52% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος βρίσκεται στα 11,96 ευρώ, με πτώση -3,16% και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo βρίσκεται στα 13,08 ευρώ, με πτώση -3,75% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ διαπραγματεύεται στα 6,44 ευρώ, με πτώση -1,38% και κεφαλαιοποίηση 686 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis διαπραγματεύεται στα 3,7850 ευρώ, με πτώση -2,7% και κεφαλαιοποίηση 198 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) βρίσκεται στα 0,030 ευρώ, με πτώση -3,85% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.

Παρά τις πιέσεις κοντά στα ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων με το ελληνικό 10ετές 0,81%

Μετά τα συνεχή ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις και τις επακόλουθες ρευστοποιήσεις, η ελληνική αγορά ομολόγων συντηρείται καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 16 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,81% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,51%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,81% με το αμερικανικό 10ετές 1,15% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 30 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,72 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,19%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,20 μονάδες βάσης και απόδοση -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,23 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στο -0,12%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,33 μονάδες βάσης και απόδοση 0,05% με το ιστορικό χαμηλό 0,01% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,36 μονάδες βάσης και απόδοση 0,15%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,39 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,42% με απόδοση αγοράς 0,44% και απόδοση πώλησης 0,40%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,03 μονάδες βάσης και απόδοση 0,57% με απόδοση αγοράς 0,58% και απόδοση πώλησης 0,56%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 107,43 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,68% με απόδοση αγοράς 0,69% και απόδοση πώλησης 0,67%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση τιμή 99,78 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,77% με απόδοση αγοράς 0,7850% με απόδοση πώλησης 0,77%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 134,26 μονάδες βάσης και απόδοση 0,87%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,44 μονάδες βάσης και 0,99% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 142,51 μονάδες βάσης και απόδοση 1,09%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 155,45 μονάδες βάσης και απόδοση 1,19%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης από 118 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 86 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,86% ή 86 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακές πιέσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία 0,51%

Οριακές πιέσεις καταγράφονται και σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 9 Φεβρουαρίου 2021 στο 0,51%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/2/2021 στο -0,44% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,11% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,07% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,51% και με ιστορικό χαμηλό 0,47% στις 17 Δεκεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,22%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης