Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι μετοχές ανεβαίνουν με λεφτά και πέφτουν με χαρτιά – Που «βρέχει» λεφτά και που χαρτιά

Οι μετοχές ανεβαίνουν με λεφτά και πέφτουν με χαρτιά – Που «βρέχει» λεφτά και που χαρτιά

Ποιες μετοχές επιλέγουν οι επενδυτές για τοποθετήσεις, που η ρευστότητα είναι στα ύψη και που επιμένουν οι πωλητές κρατώντας χαμηλά τις αποτιμήσεις

Σχετικά Άρθρα

Το παλιό ρητό «οι μετοχές ανεβαίνουν με λεφτά και πέφτουν με χαρτιά» βρίσκει εφαρμογή το τελευταίο διάστημα, όπου παρατηρείται άνοδος των τιμών των μετοχών, αλλά και δυσκολία αρκετών να ακολουθήσουν την τάση.
Η αύξηση του όγκου των συναλλαγών σε πολλές μετοχές μεταφράζεται σε βελτίωση των αποτιμήσεων, αλλά σε άλλες μεταφράζεται ως «προσπάθεια φρεναρίσματος», αφού ο όγκος των πωλητών δεν μπορεί να απορροφηθεί, ή αλλιώς τα χρήματα των αγοραστών είναι λίγα.
Τεχνικά, και όπως τονίζουν αρκετοί τεχνικοί αναλυτές η αύξηση του όγκου είναι απαραίτητη για τη διάσπαση κρίσιμων αντιστάσεων.
Όμως κάποιοι άλλοι λόγοι συχνά δείχνουν πως κάτι άλλο κρύβεται πίσω από την εμφανή αδυναμία.

Οι … αυξημένοι πωλητές

Η μεγάλη διασπορά, ο εγκλωβισμός επενδυτών για χρόνια, μέχρι και διαφωνίες μεταξύ βασικών μετόχων, ευθύνονται για τη μεγάλη αύξηση των πωλητών, την ώρα που η άνοδος έχει περάσει από πολλές άλλες μετοχές, αλλά αδυνατεί να περάσει από κάποιες.
Την ίδια ώρα προοπτικές, προσδοκίες και πληροφορίες για κλάδους και μετοχές, ωθούν υψηλότερα τις αποτιμήσεις πολλών μετοχών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κλάδος της πληροφορικής όπου η ζήτηση είναι μεγάλη, πολλές φορές οι βασικοί μέτοχοι πουλάνε μετοχές για να καλύψουν τη ζήτηση και οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν ακόμα και σε νέα ιστορικά υψηλά.

Η ρευστότητα και στον κλάδο της ενέργειας είναι επίσης υψηλή.


Τα πρόσφατα placement στην Τέρνα Ενεργειακή, οι πωλήσεις των insiders, έδωσαν αφορμή για νέα ιστορικά υψηλά και μάλιστα οι επενδυτές παραμένουν θετικοί για τις προοπτικές του κλάδου.
Η ΔΕΗ έχει σημαντικές τοποθετήσεις και παρά το μεγάλο ράλι, οι επενδυτές παραμένουν θετικοί και οι αναλυτές βλέπουν υψηλότερα επίπεδα.
Στην Μυτιληναίος, επίσης οι τοποθετήσεις συνεχίζονται, ενώ οι λεγόμενοι insiders είχαν προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε μεγάλες αγορές μετοχών.
Στη Motor Oil, πρόσφατα φάνηκε πως οι αγοραστές κατάφεραν να απορροφήσουν τη μεγάλη προσφορά που βγήκε λόγω από τη μία της εξόδου της μετοχής από τον MSCI και από την άλλη λόγω της περιορισμένης ορατότητας αλλά και τα αρνητικά αποτελέσματα που δημοσίευσε συνολικά ο κλάδος.
Η Τιτάν για ένα μεγάλο διάστημα ταλαιπωρήθηκε από τις πωλήσεις insider και τώρα αρχίζει να δείχνει καλύτερη συμπεριφορά και να προσπαθεί να κινηθεί υψηλότερα.
Στις μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης η εικόνα είναι ανάλογη.
Στην Τεχνική Ολυμπιακή, υπάρχουν πωλητές που για αρκετές εβδομάδες βγάζουν κομμάτια πάνω από τα 1,40 ευρώ πολλές φορές χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και τα λεγόμενα «μηχανάκια» για να πουλάνε χωρίς να φαίνεται ο όγκος της εντολής.
Στην Έλτον κάθε προσπάθεια υπέρβασης των 1,40 ευρώ συναντά πωλητές και ο όγκος αυξάνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα οι αγοραστές να κάνουν πίσω.
Στην Κλουκίνας-Λάππας εδώ και εβδομάδες υπάρχουν μεγάλες εντολές πώλησης.
Πληροφορίες αναφέρουν για ύπαρξη θεσμικών που θέλουν να πουλήσουν, ενώ κάποιες άλλες φωτογραφίζουν και ισχυρό μέτοχο.
Στην Q&R ο βασικός μέτοχος είναι συνεχώς πωλητής αλλά από την άλλη υπάρχει μεγάλος αγοραστής που απορροφά την προσφορά αυξάνοντας το ποσοστό του.
Αντίστοιχη η εικόνα και στην Κορδέλλου, όπου εδώ και μήνες οι πωλητές επιμένουν και έχουν το πάνω χέρι.
Η Δρομέας είναι μία ακόμη περίπτωση με μεγάλο όγκο και αδυναμία υπέρβασης επιπέδων.
Πριν από λίγες μέρες έφτασε ο όγκος σε μία συνεδρίαση να προσεγγίσει το 2% του συνόλου των μετοχών.
Στην προσπάθεια της να πάει από τα 0,40 ευρώ στα 0,45 ευρώ έκανε εκατομμύρια τεμάχια όγκο.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πωλητής έχει σημαντικό ποσοστό στην εταιρεία.
Στους Μύλους Λούλη, υπάρχει πρόθεση αποχώρησης ξένου με ποσοστό κάτω από 3% και βγαίνει συνεχώς στα 2,70 ευρώ.
Στα ύψη έχει εκτοξευθεί και ο όγκος στη ΜIG καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή κινείται έντονα ανοδικά αλλά με υπερδιπλασιασμό του όγκου.
Η προσπάθεια τέλος της Έλαστρον να περάσει τα 1,30 ευρώ αύξησε τον όγκο πάνω από τις 100 χιλ. τεμάχια σε πολύ υψηλότερα δηλαδή επίπεδα από το μέσο ημερήσιο της.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης