Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ράλι «ελπίδας» στις μετοχές της Επιτήρησης – Ποιες ξεχωρίζουν λόγω ανόδου και ποιες λόγω αποτελεσμάτων

Ράλι «ελπίδας» στις μετοχές της Επιτήρησης – Ποιες ξεχωρίζουν λόγω ανόδου και ποιες λόγω αποτελεσμάτων
Αισιόδοξα μηνύματα έχουν στείλει κάποια αποτελέσματα εννεαμήνου για μετοχές της εν λόγω κατηγορίας, δημιουργώντας προσδοκίες εξόδου από την επιτήρηση σε βάθος χρόνου
Eίναι γεγονός πως οι μεγάλες αποδόσεις, η προοπτική καταγραφής γρήγορου κέρδους, ακόμα και τα turnaround stories ενθουσιάζουν τους επενδυτές.
Ανεβάζουν στα ύψη την αδρεναλίνη, ενώ τα σενάρια κυκλοφορούν πιο εύκολα και υιοθετούνται και πιο εύκολα από τους επενδυτές.
Η κατηγορία της επιτήρησης έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο.
Τα πρώτα βέβαια θετικά μηνύματα είχαν έρθει πριν λίγο καιρό, όταν η Δομική Κρήτης και η Pasal βγήκαν από την επιτήρηση, καθώς οι λόγοι που τις είχαν οδηγήσει εκεί δεν υπήρχαν πλέον.
Έτσι, στάλθηκε μετά από καιρό ένα θετικό μήνυμα.
Ότι δηλαδή δεν είναι απαραίτητο η επιτήρηση να οδηγήσει εκτός διαπραγμάτευσης, όπως έχει συμβεί πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια.
Υπάρχουν πλέον και οι περιπτώσεις όπου είτε μέσω νέων επενδυτών, είτε μέσω βελτίωσης αποτελεσμάτων, εταιρείες εντάσσονται ξανά μετά από χρόνια σε κανονική διαπραγμάτευση.

Προσδοκίες

Αισιόδοξα μηνύματα έχουν στείλει και κάποια αποτελέσματα εννεαμήνου σε μετοχές της εν λόγω κατηγορίας, δημιουργώντας προσδοκίες εξόδου από την επιτήρηση σε βάθος χρόνου.
Ωστόσο, τις εντυπώσεις έχει κερδίσει στις τελευταίες συνεδριάσεις η Βιοτέρ με συνεχόμενα limit up, μετά την ανακοίνωση για επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.
Αν και δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για το τι μπορεί να φέρει αυτή η συμφωνία, οι επενδυτές θυμούνται δήλωση της διοίκησης πριν μερικά χρόνια, για πλήρη ανατροπή του ισολογισμού με γύρισμα της καθαρής θέσης σε θετική.
Η χαμηλή αποτίμηση έκανε πιο εύκολο το ράλι και πλέον μετά από 8 συνεχόμενες ανοδικές η αποτίμηση λέει πλέον 4,5 εκατ. ευρώ και από την αρχή του έτους η άνοδος ξεπερνά το 300%.
Σημαντική άνοδο έχει καταγράψει και η Frigoglass και από 30/10.20 ενισχύεται άνω του 60%.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτεί το εμβόλιο για τον Covid-19 έστρεψαν αμέσως το ενδιαφέρον των επενδυτών στη συγκεκριμένη εισηγμένη, καθώς διαθέτει ανάλογο ψυγείο έστω και με προδιαγραφές Ρωσίας.
Image
Ωστόσο, τα αποτελέσματα εννεαμήνου έδειξαν ότι επλήγη σημαντικά από την πανδημία.
Μεγάλη άνοδο από την αρχή του έτους κατά 90% περίπου καταγράφει η Lavipharm και φαίνεται πως στη συγκεκριμένη περίπτωση το turnaround story έχει μεγάλες ελπίδες επιτυχίας.
Ήδη τα αποτελέσματα εννεαμήνου έδειξαν κέρδη προ φόρων και τόκων 4,55 εκατ. ευρώ από 1,78 εκατ. ευρώ.
Άνοδο έχει καταγράψει και η μετοχή της Ιντραλότ, καθώς οι επενδυτές περιμένουν μεγάλη βελτίωση των αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ και ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των ομολογιακών δανείων με καλούς όρους για την εταιρεία.
Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη αναφέρθηκε πως σύντομα θα ανακοινωθεί η συμφωνία για το πρώτο ομόλογο που λήγει το 2021.
Οι Ευρωσύμβουλοι στο τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης τα πήγαν αρκετά καλά, αλλάζοντας αισθητά την εικόνα του εξαμήνου.
Έτσι, ήδη στο ΧΑ άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια για έξοδο από την επιτήρηση.
Υπενθυμίζεται πως η καθαρή θέση ήταν αρνητική και για να βγει από την επιτήρηση θα πρέπει να ετήσια του 2020 να είναι θετική, εξέλιξη που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει μεγάλες ελπίδες.
Ωστόσο, η βελτίωση θα είναι σημαντική.
Image
Με καλή άνοδο από την αρχή του έτους διαπραγματεύεται η ΣΙΔΜΑ, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης και την απορρόφηση της Μπήτρος Μεταλλουργική.
Στις τελευταίες δύο εβδομάδες κάποια βλέμματα έχει τραβήξει και η Sato, καθώς οι όγκοι των συναλλαγών εκτινάχθηκαν για τα δεδομένα της και μετά από συνεχόμενα limit down, λόγω των πωλήσεων, στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις ανακάμπτει η μετοχή μετά την ολοκλήρωση των πωλήσεων.
Θα πρέπει πάντως να τονιστεί πως η εικόνα των αποτελεσμάτων των περισσότερων εταιρειών από τη συγκεκριμένη κατηγορία δεν είναι καλά.
Αναφορικά με τα αποτελέσματα εννεαμήνου κάποιες δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμα σχετική ενημέρωση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης