Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το μαρτύριο δεν έχει τέλος – Συσσώρευση διαρκείας στο ΧΑ, με την πλάτη γυρισμένη στην Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές

Το μαρτύριο δεν έχει τέλος – Συσσώρευση διαρκείας στο ΧΑ, με την πλάτη γυρισμένη στην Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές
Διχασμένη η αγορά, για την κατάληξη της συσσώρευσης, καθυστερεί η αξιολόγηση, αυξάνεται η πολιτική αντιπαράθεση
Άφαντοι παραμένουν οι επενδυτές παρά το γεγονός ότι συμπληρώνονται τρεις μήνες συσσώρευσης για το ελληνικό χρηματιστήριο, εξέλιξη που αυξάνει την αγωνία για την κατάληξη της κίνησης αυτής.
Οι επενδυτές απέχουν από το ΧΑ όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα τηρώντας στάση αναμονής και προσδοκώντας στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη βελτίωση των δημοσιονομικών, στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και στην καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.
Όποτε έβρισκαν ευκαιρία έδειχναν τη δυσφορία τους απέναντι στην κυβέρνηση όπως για παράδειγμα στις πρόσφατες παρουσιάσεις των εισηγμένων εταιρειών.
Παράλληλα τη δείχνουν καθημερινά μέσω του ΧΑ, το οποίο είναι βυθισμένο στη μιζέρια και την απαξίωση λόγω των εξαιρετικά χαμηλών συναλλαγών.
Επιπλέον και οι εγχώριοι αναλυτές έχουν δείξει την απογοήτευσή τους τονίζοντας σε αναλύσεις πως βρισκόμαστε σήμερα εκεί που βρισκόμασταν ένα χρόνο πριν και αυτή η εξέλιξη είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη.
Τις τελευταίες μέρες αν και υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως τα φορολογικά έσοδα, ή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου χωρίς παρατράγουδα, δεν είναι αρκετά για να διασπάσουν τη συσσώρευση και να δει καλύτερα επίπεδα το ΧΑ.
Δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που παραπέμπουν σε έξοδο από την Ευρωζώνη δεν βοηθούν την αγορά.
Παράλληλα, υπουργοί καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις γιατί προφανώς αν και ψηφίζουν τα μέτρα, δεν τα πιστεύουν.
Επιπλέον η αντιπολίτευση ζητά επιτακτικά εκλογές, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο και διχάζοντας τους αναλυτές για το αν θα ήταν θετική ή αρνητική εξέλιξη η προσφυγή στις κάλπες την ώρα που δεν έχουν κλείσει ανοικτά θέματα, όπως για παράδειγμα η αξιολόγηση που θα οδηγούσε στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Έτσι οι επενδυτές συνεχίζουν να απέχουν αν και υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στο ΧΑ, όπως έδειξε η ανάγνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.
Το διάστημα της συσσώρευσης είναι ωστόσο σημαντικά και αρκετοί σημειώνουν πως πλησιάζει η ώρα που θα διασπαστεί.
Τι θα μπορούσε να φέρει πίσω τους ξένους επενδυτές και να σπρώξουν υψηλότερα τις τιμές;
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης θα μπορούσε να ηρεμήσει τους επενδυτές και να βάλει τις βάσεις για μία άνοδο του ΧΑ.
Επιπλέον θα σηματοδοτούσε και εξελίξεις αναφορικά με το χρέος.
Αν γινόταν μία ρύθμιση στο χρέος θα βελτιωνόταν η σχέση του ως προς το ΑΕΠ, εξέλιξη που θα βοηθούσε τις μετοχές.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως μπορούν να απαριθμήσουν δεκάδες πράγματα που πρέπει να γίνουν ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινηθούν υψηλότερα οι μετοχές.
Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, ψήφιση των μεταρρυθμίσεων, λύση στα κόκκινα δάνεια, αλλά και δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας για τους επενδυτές, θεωρούν πως είναι σημαντικά.
Δυστυχώς αυτό που βλέπουν σήμερα είναι ότι με το φορολογικό και το ασφαλιστικό, όσα κέρδη και να βγάλουν δεν είναι αρκετά για πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Σημειώνουν επίσης πως οι ξένες αγορές βρίσκονται σε κρίσιμα σημεία και η ισορροπία είναι εύθραυστη.
Μία σημαντική υποχώρηση θα μπορούσε να διασπάσει τη συσσώρευση προς τα κάτω και να δούμε επίπεδα κάτω από τις 500 μονάδες.

Γ.Κατικάς

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης