Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πως μπήκαν 3 εταιρείες του ΧΑ στη επιτήρηση και πως γλίτωσαν την είσοδό τους 8 ακόμα εισηγμένες

Πως μπήκαν 3 εταιρείες του ΧΑ στη επιτήρηση και πως γλίτωσαν την είσοδό τους 8 ακόμα εισηγμένες
Το κριτήριο «ζημιές μεγαλύτερες του 30% της καθαρής θέσης» έφεραν προ των πυλών της επιτήρησης αρκετές εταιρείες
Η κρίση αυξάνει τις εταιρείες που δημοσιεύουν αρνητικά αποτελέσματα και παράλληλα μεγαλώνει την κατηγορία της επιτήρησης, η οποία αποτελεί «καμπανάκι» ενημέρωσης κινδύνου για τους επενδυτές.
Με βάση τα αποτελέσματα του 2015, η διοίκηση του ΧΑ την περασμένη εβδομάδα ενέταξε στην επιτήρηση 3 εταιρείες: Τις Frigoglass (μεγάλες ζημιές, αρνητική καθαρή θέση), Χατζηκρανιώτη (ζημιές άνω του 30% της καθαρής θέσης) και Λιβάνη (ζημιές άνω του 30% της καθαρής θέσης).
Όμως αν κάποιος ρίξει μια αναλυτική ματιά στα αποτελέσματα θα βγάλει το συμπέρασμα ότι δεν ασχολήθηκε μόνο με αυτές τις εταιρείες το διοικητικό συμβούλιο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΧΑ.
Το κομπιουτεράκι πρέπει να χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές και κάποιες τη γλίτωσαν στο νήμα αφού για λίγο δεν πληρούν το κριτήριο «ζημιές μεγαλύτερες από το 30% της καθαρής θέσης.
Οι Ευρωσύμβουλοι για παράδειγμα είχαν ζημιές λίγο μικρότερες από το 30%, ενώ έχουν ανακοινώσει και αύξηση κεφαλαίου, επομένως και άνω του 30% να ήταν οι ζημιές πάλι δεν έμπαιναν σε επιτήρηση.
Ο Αγροτικός οίκος Σπύρου με καθαρή θέση 9,6 εκατ. ευρώ και ζημιές 3 εκατ. ευρώ υπερβαίνει οριακά το 30%.
Όμως υπάρχουν έκτακτες ζημιές που έφεραν ζημιές προ φόρων 2,9 εκατ. ευρώ.
Επομένως και σύμφωνα με τον κανονισμό του ΧΑ αν αφαιρεθούν οι έκτακτες ζημιές δεν υπερβαίνει το 30% άρα δεν εντάσσεται στην επιτήρηση.
Για τον ίδιο λόγω, δηλαδή λόγω έκτακτων ζημιών δεν εισήλθαν στην επιτήρηση και οι παρακάτω εταιρείες:
Η Μπήτρος με ζημιές 8,2 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 14,8 εκατ. ευρώ, η Σελόντα με ζημιές 12,6 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 3,6 εκατ. ευρώ, η Χαλκόρ με ζημιές 32,5 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 107,6 εκατ. ευρώ, η Ιντραλότ με ζημιές 65,1 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 207,3 εκατ. ευρώ και η Ελγέκα με ζημιές 6 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 15,1 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η Ιντραλότ είχε δώσει εκτίμηση για EBITDA 190 εκατ. ευρώ μια εκτίμηση που δεν επιβεβαιώθηκε.
Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί πως κάποιες εταιρείες έβγαλαν και πέρυσι ζημιές πάνω από το 30% της καθαρής θέσης αλλά πάλι με έκτακτα.
Αν τα έκτακτα συνεχιστούν και παράλληλα οι άλλες δραστηριότητες δεν δίνουν κέρδη τότε αργά ή γρήγορα η καθαρή θέση θα μηδενιστεί.
Επίσης η Audio Visual με ζημιές 12 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 11,7 εκατ. ευρώ δεν μπήκε στην επιτήρηση γιατί θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους έως 8 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι είχε κάνει και άλλη αύξηση ύψους 3,8 εκατ. ευρώ αν και είχε αποφασίσει αύξηση έως 11,9 εκατ. ευρώ.
Φέτος χρειάζεται κι άλλη.
Το 2014 είχε κάνει αύξηση κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ.
Το 2013 είχε γίνει και πάλι αύξηση ύψους 20,17 εκατ. ευρώ.
Παρά τις συνεχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου, οι ζημιές παραμένουν μεγάλες και συνεχώς χρειάζονται νέες αυξήσεις για να συνεχίσει τη δραστηριότητά της η εταιρεία και για να μην μπει στην επιτήρηση.
Σημειώνεται τέλος πως στην Κατηγορία Επιτήρησης εντάσσονται οι μετοχές εκδότη εφόσον συντρέχει  ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:
α) Ο εκδότης έχει συνολικά αρνητικά ίδια κεφάλαια.
β) Οι ζημίες του εκδότη κατά την χρήση είναι μεγαλύτερες 30% των ιδίων κεφαλαίων και ο εκδότης δεν έχει δεσμευθεί (ενδεικτικά προχωρώντας σε πρόσκληση Γενικής Συνέλευσης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή σε άλλη δεσμευτική ενέργεια) ότι θα ολοκληρώσει εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος.
γ) Ο εκδότης έχει σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
δ) Έχει κατατεθεί αίτηση για την υπαγωγή του εκδότη σε προ – πτωχευτική διαδικασία σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις .
ε) Βάσει ανακοινώσεων ή γεγονότων δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες ή αβεβαιότητα ως προς το αν ο εκδότης μπορεί να συνεχίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης