Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι δείχνει η πτώση των GREK και της NBG στη Wall Street για την επανέναρξη των συναλλαγών στο Χ.Α.

Τι δείχνει η πτώση των GREK και της NBG στη Wall Street για την επανέναρξη των συναλλαγών στο Χ.Α.
Πτώση 14% σημειώνει το GREK και 32% το ADR της Εθνικής στη Wall Street το διάστημα που είναι κλειστό το Χ.Α. -- Ένας... μίνι μπούσουλας για το Χ.Α.
Την προσεχή Πέμπτη 30 Ιουλίου αναμένεται σύμφωνα με όλα τα στοιχεία να επαναλειτουργήσει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.
Στην τελευταία συνεδρίαση, που έλαβε χώρα την Παρασκευή 26 Ιουνίου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 797,52 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 2,03% με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται σε μέτρια επίπεδα 64,78 εκατ. ευρώ.
Όλο αυτό το διάστημα έχουν  δημιουργηθεί σαφέστατα πολλά ερωτήματα σχετικά με το πως θα κινηθεί το χρηματιστήριο και με ποιούς όρους,  όταν καταφέρει να επαναλειτουργήσει...
Ένας ενδεικτικός, αλλά όχι καθοριστικός οδηγός, για την χρηματιστηριακή συμπεριφορά που θα είχε ο 25άρης (FTSE) αλλά και η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) όλο το διάστημα που η ελληνική αγορά παρέμενε κλειστή, είναι τα δυο αντίστοιχα προϊόντα που διαπραγματεύονται στην Αμερική (NYSE), δηλαδή το GREK και η NBG.
Το GREK είναι ένα ETF που αντιπροσωπεύει τον FTSE 25, δηλαδή τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης της Ελληνικής αγοράς ενώ η NBG είναι το ADR, δηλαδή τμήμα μετοχών της Εθνικής τράπεζας που διαπραγματευόταν κανονικά στον NYSE καθ’ όλη την διάρκεια που παρέμενε κλειστή η ελληνική αγορά.
Σήμερα λοιπόν το ETF του FTSE 25, το GREK στη Wall Street διαπραγματεύεται στα 9,62 δολάρια με άνοδο 3,22%, ενώ έχει διακινήσει 498.000 τεμάχια.
Έχει υψηλό ημέρας στα 9,67 δολάρια και χαμηλό στα 9,39 δολάρια.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το κλείσιμο που είχε την Παρασκευή 26/6 στην Αμερική το GREK στα 11,78 δολάρια, «μεταφράζεται» σε πτώση 14% περίπου αυτό το μήνα που το Χ.Α. ήταν κλειστό.
Το ADR της Εθνικής σήμερα διαπραγματεύεται στα 0,91 δολάρια (ήτοι 0,83 ευρώ) με άνοδο 1,09%, έχοντας υψηλό ημέρας στα 0,93 δολάρια και χαμηλό στα 0,90 δολάρια, έχοντας διακινήσει όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το κλείσιμο του ADR της Εθνικής την Παρασκευή 26/6 που ήταν στα 1,28 δολάρια, καταγράφεται μια πτώση περί το 32% έκτοτε.
Ασφαλώς, δεν πρόκειται για… μπούσουλα που μαρτυρά πως θα κινηθεί η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά άμα του ανοίγματος, όμως είναι κάτι ενδεικτικό, πιθανότατα μαρτυρά την τάση και τις διαθέσεις των επενδυτών.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Ελληνοαμερικανικής ΑΧΕΠΕΥ, «βάση των δύο αυτών προϊόντων η αναμενόμενη εικόνα τουλάχιστον για την πρώτη μέρα συνεδρίασης είναι, δυστυχώς, πολύ πιθανό να παρουσιάσει πτωτικές διαθέσεις στους τραπεζικούς τίτλους και πιθανή ανάλογη συμπεριφορά και σε άλλους μη τραπεζικούς τίτλους». Μένει να δούμε το άνοιγμα της αγοράς και την αντίδραση των επενδυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης