Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα… ρετάλια, η Πήγασος, οι αστείοι όγκοι και το ρετουράρισμα – Κακώς οι αρχές επιτρέπουν τη χειραγώγηση

Τα… ρετάλια, η Πήγασος, οι αστείοι όγκοι και το ρετουράρισμα – Κακώς οι αρχές επιτρέπουν τη χειραγώγηση
Ευτελισμό του θεσμού του χρηματιστηρίου προξενούν οι τακτικές ορισμένων όπου με ελάχιστα τεμάχια "ρετουσάρουν" κατά το δοκούν περιφερειακές μετοχές στο ταμπλό του Χ.Α.
Ένα… κωμικό φαινόμενο που δεν περιποιεί τιμή για την αγορά και υποβιβάζει γενικότερα όλο το θεσμό του χρηματιστηρίου συνεχίζει να λαμβάνει χώρα, όπου μετοχές σε καθημερινή βάση με ελάχιστα τεμάχια κλείνουν στο limit up ή στο limit down.
Κλασικό παράδειγμα η μετοχή της Πήγασος, η οποία με ελάχιστα τεμάχια καθημερινά, «ρετουσάρεται» ανάλογα και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Η μετοχή της Πήγασος σήμερα ενισχύεται κατά 12,50% στα 0,09 ευρώ, με μόλις 4 τεμάχια, τζίρο 1 ευρώ και τρεις πράξεις!
Ο τίτλος της Πήγασος την περασμένη εβδομάδα έκανε τέσσερα «κολλητά» limit down χάνοντας 56% της αξίας της, με ελάχιστα τεμάχια!
Πιο αναλυτικά, την περασμένη Παρασκευή 15 Μαΐου έκλεισε στο -20% με μόλις 8 τεμάχια, την Πέμπτη έκλεισε επίσης στο -20% με 108 τεμάχια, την Τετάρτη 13/5 έκλεισε με πτώση 19,87%, ενώ την Τρίτη 12/5 έκλεισε με πτώση 14,29% διακινώντας 2.100 τεμάχια!
Τη Δευτέρα έκλεισε χωρίς διακύμανση, ενώ την Παρασκευή 8 Μαΐου έκλεισε με απώλειες 19,82% με 2.000 τεμάχια. Συνολικά, διακινώντας 4.276 τεμάχια, μέσα σε μόλις έξι συνεδριάσεις και με τζίρο λίγες εκατοντάδες ευρώ, η μετοχή «τραβήχτηκε» κατά 65% χαμηλότερα!
Το ίδιο… βιολί προς την αντίθεση κατεύθυνση έλαβε χώρα από τις 4 έως τις 12 Μαρτίου του 2015, όπου μέσα σε μόλις 7 συνεδριάσεις, η μετοχή ενισχύθηκε κατά 237%!
Ξεκίνησε από τα 0,0840 ευρώ που ήταν το άνοιγμα στις 4 Μαρτίου και έφτασε έως τα 0,2830 ευρώ που ήταν το κλείσιμο στις 12 Μαρτίου!
Και όλα αυτά, με 3.047 τεμάχια συνολικά!
Αστείες ιστορίες ωμής χειραγώγησης, με την ανοχή των αρχών.
Παρόμοια σκηνικά λαμβάνουν χώρα σε πλήθος άλλες μετοχές της λεγόμενης (και όχι μόνο) περιφέρειας, προξενώντας στρεβλώσεις στο σύστημα, αλλάζοντας αξίες με ελάχιστα ευρώ.
Τακτικές που ευτελίζουν το θεσμό. Οι αρχές θα μπορούσαν με μια απλή διάταξη να επανέφεραν κανόνα που ίσχυε παλαιότερα, ώστε να μην μπορεί να αλλάζει η τιμή μιας μετοχής αν το τίμημα της συναλλαγής της δεν ξεπερνούσε τα 300 ευρώ... Γιατί πράξεις μηδαμινού χαρακτήρα με 1, 5 ή 10 τεμάχια γίνονταν και παλαιότερα αλλά δεν επηρέαζαν τις τιμές - τα αποκαλούμενα... ρετάλια...
Τα λεγόμενα… ρετάλια λοιπόν – με την ανοχή των αρχών – χρησιμοποιούνται και αλλάζουν τις αξίες στο ταμπλό.
Μάλιστα, μερικοί… κωμικοί δεν έκαναν άλλη δουλειά από το να μαζεύουν τα ρετάλια μέχρι να έκτιζαν κάποια θέση που θα τους έδινε κάποια κέρδη...
Τα ρετάλια διαπραγματευόντουσαν με discount που αφορούσαν πωλητή και αγοραστή μόνον...
Αντιθέτως, το τωρινό φαινόμενο που κρατάει αρκετά χρόνια δείχνει την αδιαφορία των αρχών να δουν και αυτή την «πλευρά» της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης