Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Rehn (Κομισιόν): Μονομερής δέσμευση των κυπριακών αρχών το haircut στις καταθέσεις - Δεν αποτελεί μέρος του μνημονίου - Οι αρχές έλαβαν δύσκολα αλλά απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου

tags :
 Rehn (Κομισιόν): Μονομερής δέσμευση των κυπριακών αρχών το haircut στις καταθέσεις - Δεν αποτελεί μέρος του μνημονίου - Οι αρχές έλαβαν δύσκολα αλλά απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου
Μονομερή δέσμευση των κυπριακών αρχών αποτελεί το haircut στις καταθέσεις και όχι μέρος του μνημονίου, ξεκαθαρίζει ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Olli Rehn.
Οι  αρχές έλαβαν δύσκολα αλλά απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου.
Όπως τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, απαντώντας στην Ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου, το κούρεμα των καταθέσεων ήταν μονομερής δέσμευση των κυπριακών αρχών η οποία δεν αποτελεί μέρος του μνημονίου συναντίληψης το οποίο συνήφθη αργότερα.
Η κ.Παπαδοπούλου, έθεσε στον κ. Rehn, το γεγονός ότι «οι ρυθμίσεις του κουρέματος τροποποιούν ριζικά τη μετοχική δομή της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου, με συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν». Επιπρόσθετα η ευρωβουλευτής υπέβαλε το ερώτημα, «κατά πόσο γνώριζε η επιτροπή, ότι οι ενέργειές της θα άλλαζαν ριζικά την κεφαλαιακή δομή της Τράπεζας Κύπρου και ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος ο έλεγχος της τράπεζας να περάσει στα χέρια των λεγόμενων `Ρώσων ολιγαρχών’».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην απάντησή του ο Επίτροπος Ρεν αναφέρει πως η Κομισιόν «ήταν ενήμερη για το γεγονός ότι η ανταλλαγή των μη ασφαλισμένων καταθέσεων με μετοχές θα καθιστούσε τους κατόχους μη ασφαλισμένων καταθέσεων κατόχους μετοχών».
«Η επιτροπή, δεν είναι σε θέση να σχολιάσει ούτε την αντίληψη που έχει σχηματίσει το κοινό για αυτούς τους καταθέτες και νυν μετόχους, ούτε την προέλευση των καταθέσεων αυτών», απάντησε ο κ. Ρεν. Πρόσθεσε ότι «η συμμετοχή των μη ασφαλισμένων καταθέσεων (bail-in) στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες, αποτελεί μονομερή δέσμευση των κυπριακών αρχών, η οποία δεν αποτελεί μέρος του μνημονίου συναντίληψης το οποίο συνήφθη αργότερα».
Όπως αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι πολιτικές για το χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου «αποσκοπούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα».
Όπως επισημαίνει ο Olli Rehn, οι κυπριακές αρχές έλαβαν δύσκολα αλλά απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, δίνοντάς της έτσι τη δυνατότητα να αποφύγει τη διαδικασία εξυγίανσης και να επιστρέψει σε κανονικές δραστηριότητες.
«Οι αρχές έχουν επίσης εκπονήσει ένα σαφές πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πριν από το τέλος του έτους», προσθέτει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος εκφράζει την εκτίμηση ότι αυτό θα ενισχύσει το αίσθημα εμπιστοσύνης γενικότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης