Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κύπρος: Στα 11 δισ. ευρώ μειώθηκε τον Ιούνιο η χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω ELA, έναντι 11,2 δισ. ευρώ τον Μάιο - Η Τράπεζα Κύπρου θα μειώσει την έκτακτη ρευστότητα κατά 2 δισ. ευρώ μετά την απόφαση της ΕΚΤ

tags :
Κύπρος: Στα 11 δισ. ευρώ μειώθηκε τον Ιούνιο η χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω ELA, έναντι 11,2 δισ. ευρώ τον Μάιο - Η Τράπεζα Κύπρου θα μειώσει την έκτακτη ρευστότητα κατά 2 δισ. ευρώ μετά την απόφαση της ΕΚΤ
Στα 11 δισ. ευρώ μειώθηκε τον Ιούνιο η χρηματοδότηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance), έναντι 11,2 δισ. τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
Η χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών από τον ELA καταγράφει υποχώρηση για τρίτο διαδοχικό μήνα.
Να σημειωθεί ότι η έκτακτη ρευστότητα μέσω ELA κοστίζει πάνω από 2%, την ώρα που το επιτόκιο της συμβατικής ρευστότητας διαμορφώνεται στο 0,5%.
Η Τράπεζα Κύπρου εκτιμάται ότι θα μειώσει την έκτακτη ρευστότητα μέσω ELA κατά 2 δισ. ευρώ περίπου, μετά την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.




Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews, την 1η Αυγούστου, η Τράπεζα Κύπρου έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να μπορεί να λαμβάνει συμβατική και φθηνή ρευστότητα απευθείας από τη Φρανκφούρτη, αμέσως μετά την έξοδό της από το καθεστώς εξυγίανσης και την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής της.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση της η Τράπεζα Κύπρου "έχει αποκατασταθεί ως αποδεκτό αντισυμβαλλόμενο πιστωτικό ίδρυμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πράξεις νομισματικής πολιτικής. Η αποκατάσταση είναι σε συνέχεια της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας μέσω διάσωσης με ίδια μέσα (μετατροπή καταθέσεων σε ίδια κεφάλαια) και την έξοδο της από το καθεστώς εξυγίανσης".
"Ο συνδυασμός της αποκατάστασης του αντισυμβαλλόμενου καθεστώτος και της έγκρισης στις αρχές Ιουλίου για τη χρήση των ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ομολόγων εγγυημένων από αυτή, θα οδηγήσει σε μείωση του δανεισμού μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA), καθώς η Τράπεζα θα μπορεί να χρηματοδοτείται απευθείας από την ΕΚΤ μέσω πράξεων νομισματικής πολιτικής", τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση της Τρ. Κύπρου.
Και σημειώνεται "H άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ θα γίνεται με ευνοϊκότερους όρους, δηλαδή στο επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης που ανέρχεται σε 0,5%".


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης