Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κύπρος: «Αγώνας δρόμου» για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του μνημονίου που αφορούν τις τράπεζες – Μέχρι 12 Σεπτεμβρίου το νέο Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου - Στόχος η μείωση των συνεργατικών τραπεζών σε 18 μέχρι τον Μάρτιο 2014

tags :
Κύπρος: «Αγώνας δρόμου» για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του μνημονίου που αφορούν τις τράπεζες – Μέχρι 12 Σεπτεμβρίου το νέο Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου - Στόχος η μείωση των συνεργατικών τραπεζών σε 18 μέχρι τον Μάρτιο 2014
«Καυτό» αναμένεται το επόμενο διάστημα για τις κυπριακές τράπεζες, καθώς το επικαιροποιημένο μνημόνοιο ορίζει σαφή και αυστηρά χρονοδιαγράμμαα για την πλήρη αναδιάρθρωσή τους,.
Με ορίζοντα το τέλος Οκτωβρίου, το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο πρέπει να σταθεροποιηθεί και να ομαλοποιηθεί.
Με ταχύτατους ρυθμούς θα τρέξουν οι εξελίξεις στις τράπεζες τους επόμενους μήνες για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση, σταθεροποίηση και ομαλοποίηση του συστήματος με ορίζοντα το τέλος Οκτωβρίου.

Τι προβλέπει το μνημόνιο

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Τράπεζα Κύπρου και οι συνεργατικές τράπεζες.
Ειδικότερα, όσον αφορά την  Τράπεζα Κύπρου, το αργότερο μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου πρέπει να διοριστεί το νέο διοικητικό συμβούλιο από τη γενική συνέλευση των μετόχων, το οποίο πρέπει να οριστικοποιήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρει το μνημόνιο, το σχέδιο πρέπει να ορίζει «τους επιχειρηματικούς στόχους και πιστωτική πολιτική» συμπεριλαμβανομένων και «μέτρων για ενίσχυση της βιωσιμότητας και επικερδότητάς της». Το πλάνο θα πρέπει να εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα και να ορίζει ξεκάθαρους τριμηνιαίους στόχους.

Οι συνεργατικές τράπεζες

Εν τω μεταξύ, πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση όσον αφορά τις συνεργατικές τράπεζες, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση ύψους το πολύ 1,5 δισ. ευρώ, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Οι εξελίξεις στον κλάδο είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς οι απαραίτητες ενέργειες έχουν τεθεί στο μνημόνιο ως προϋπόθεση για αποδέσμευση της δόσης από το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, πρέπει να κατατεθεί το  πλάνο αναδιάρθρωσης, ενώ στόχος είναι η μείωση του αριθμού των συνεργατικών σε 18 μέχρι το Μάρτιο του 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης