Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πισσαρίδης (Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας Κύπρου): Εντός της ημέρας η ανακοίνωση της συμφωνίας για το haircut των ανασφάλιστων καταθέσεων στην τράπεζα Κύπρου - Τέλος στην αβεβαιότητα - Στο 47,5% «κλείδωσε» το ποσοστό

tags :
Πισσαρίδης (Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας Κύπρου): Εντός της ημέρας η ανακοίνωση της συμφωνίας για το haircut των ανασφάλιστων καταθέσεων στην τράπεζα Κύπρου - Τέλος στην αβεβαιότητα - Στο 47,5% «κλείδωσε» το ποσοστό
Ο κ. Πισσαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι περιορισμοί στον τραπεζικό τομέα θα χαλαρώνουν κάθε έξι μήνες για τα επόμενα δύο χρόνια, λέγοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης, συνυπολογίζοντας και την αντίδραση της αγοράς. 
Εντός της ημέρας θα μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από τις εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας και νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, σχετικά με τη συμφωνία του ύψους στο haircut των ανασφάλιστων καταθέσεων.
Όπως τόνισε ο κ. Πισσαρίδης, έχει επιτευχθεί συμφωνία η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα από την Κεντρική Τράπεζα.
Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας ότι η συμφωνία είναι θετική, ερωτηθείς σχετικά, μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής  Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στο 47,5% το haircut των ανασφάλιστων καταθέσεων στην τράπεζα Κύπρου – Ενδείξεις ότι θα ξεπεραστούν τα εμπόδια στα Cocos - Το μοντέλο διάσπασης σε εμπορική και αναπτυξιακή θα αποδειχθεί παταγώδης αποτυχία ειδικά για ELA και κεφάλαια

Στο 47,5% διαμορφώθηκε τελικώς το  ύψος του haircut των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου.
Οι καταθέτες θα λάβουν μετοχές της τράπεζας Κύπρου με μια όχι πολύ σαφή διαδικασία αντιστοιχίας καταθέσεων και νέων μετοχών ενώ για την ώρα δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για το εύρος τιμής εισαγωγής των νέων μετοχών άπαξ και το θέμα επανεκκίνησης της μετοχής θα εξεταστεί τέλη Οκτωβρίου.
Αν και μέρος των καταθέσεων έχει ήδη μετατραπεί σε μετοχές ωστόσο η αξία των μετοχών αυτών είναι πολύ πιθανό να διαφέρει από την τιμή εισαγωγής στο χρηματιστήριο.
Και ενώ το haircut κλείδωσε στο 47,5% υπήρξαν τεχνικά υφής ζητήματα και προβλήματα που ανέκυψαν στην εφαρμογή των ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές cocos που θα αντιστοιχούν στο 5% του κεφαλαίου.
Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Η Κύπρος ούτως ή άλλως πήρε τον λάθος δρόμο όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το haircut στις καταθέσεις ήταν λάθος επιλογή εξαρχής, ωστόσο τα λάθη συνεχίζονται.
Ο  διαχωρισμός σε εμπορική και αναπτυξιακή θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για την τράπεζα Κύπρου ειδικά στα θέματα που σχετίζονται με την χρηματοδότηση σε ELA αλλά και στην δομή των κεφαλαίων της τράπεζας.
Η τράπεζα Κύπρου από μια ισχυρή περιφερειακή τράπεζα μετεξελίσσεται σε τοπική τράπεζα της Λευκωσίας χωρίς ρόλο και παρέμβαση.
Έχουμε επισημάνει πλειστάκις φορές ότι αν αποφασιστεί ο διαχωρισμός της τράπεζας Κύπρου θα πρόκειται για μια αυτοκτονική απόφαση που σε αυτή την φάση τις δυσμενείς παρενέργειες ίσως να μην τις αξιολογήσουν αλλά σε εύλογο χρονικό διάστημα θα διαπιστώσουν όλοι μηδενός εξαιρουμένου ότι ήταν απόφαση της απολύτου καταστροφής.
Στην Κύπρο, στα θέματα διαχείρισης κρίσεων στο banking μια λέξη αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα αποτυχία.
Εσχάτως στο προσκήνιο βρίσκεται το ζήτημα του διαχωρισμού της τράπεζας Κύπρου.
Ένα μοντέλο διαχωρισμού θα αποτύχει για τους εξής λόγους
1)Οι κυπριακές τράπεζες υιοθέτησαν ένα μοντέλο που πέτυχε.
Μπορεί η ελληνική κρίση να αμαύρωσε την εικόνα τους και να τις οδήγησε στην κατάρρευση αλλά γεγονός ότι επί χρόνια οι κυπριακές τράπεζες πήγαιναν καλά.
2)Όλες οι παρελθούσες διοικήσεις Ηλιάδης, Κυπρή που διοίκησαν και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την τράπεζα δηλώνουν ότι το σχέδιο διαχωρισμού θα καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία.
3)Ο διαχωρισμός θα μειώσει την παρεμβατικότητα της τράπεζας, μιας μικρής τράπεζας πλέον και θα αυξήσει τα λειτουργικά κόστη.
4)Ο διαχωρισμός ενδείκνυται για μεγάλα τραπεζικά σχήματα και όχι περιφερειακές τράπεζες όπου θα στηρίζονται σε μετόχους – καταθέτες που υποχρεώθηκαν να «γίνουν» μέτοχοι.
5)Η τράπεζα Κύπρου, για να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές όχι εξαναγκασμένους ιδιώτες επενδυτές πρέπει να έχει ομογενοποιημένο σχήμα για να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές και θεσμικά χαρτοφυλάκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης