Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κρίσιμες εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου – «Κλείδωσε στο 47,5% το haircut στις ανασφάλιστες καταθέσεις – Εθελουσία έξοδος έως 1.500 ατόμων – Τρόποι μείωσης του ELA

tags :
Κρίσιμες εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου – «Κλείδωσε στο 47,5% το haircut στις ανασφάλιστες καταθέσεις – Εθελουσία έξοδος έως 1.500 ατόμων – Τρόποι μείωσης του ELA
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η εβδομάδα που διανύουμε για την Τράπεζα Κύπρου, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από «καυτά» ζητήματα. Επί τάπητος, η εφαρμογή του haircut ύψους 47,5%, η εθελουσία έξοδος έως 1.500 ατόμων και η μείωση του ELΑ.
Τα απαραίτητα διατάγματα για την εφαρμογή του haircut και τη δέσμευση των υπόλοιπων χρημάτων, αναμένεται να εκδοθούν σύντομα από την αρχή εξυγίανσης.
Το 10% των ανασφάλιστων καταθέσεων έχει ήδη αποδεσμευθεί, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα (42,5%) αναμένεται να αποδεσμευτούν σταδιακά, με την ομαλοποίηση της κατάστασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι καταθέτες θα λάβουν μετοχές της τράπεζας Κύπρου με μια όχι πολύ σαφή διαδικασία αντιστοιχίας καταθέσεων και νέων μετοχών ενώ για την ώρα δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για το εύρος τιμής εισαγωγής των νέων μετοχών άπαξ και το θέμα επανεκκίνησης της μετοχής θα εξεταστεί τέλη Οκτωβρίου.
Αν και μέρος των καταθέσεων έχει ήδη μετατραπεί σε μετοχές ωστόσο η αξία των μετοχών αυτών είναι πολύ πιθανό να διαφέρει από την τιμή εισαγωγής στο χρηματιστήριο.
Και ενώ το haircut κλείδωσε στο 47,5% υπήρξαν τεχνικά υφής ζητήματα και προβλήματα που ανέκυψαν στην εφαρμογή των ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές cocos που θα αντιστοιχούν στο 5% του κεφαλαίου.
Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Όσον αφορά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, στόχος είναι η αποχώρηση 1.5000 υπαλλήλων.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των υπαλλήλων για συμμετοχή στο πρόγραμμα,  είναι αυξημένο. Εκτιμάται ότι από το σχέδιο αυτό η τράπεζα θα εξοικονομήσει 80 εκατ. ευρώ.
Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται για την Τράπεζα Κύπρου η άντληση φθηνότερης ρευστότητας μέσω ης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, με την παραχώρηση εξασφαλίσεων και η μείωση του ELA.
Οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο αναμένονται αμέσως μόλις εξέλθει η Τράπεζα από το καθεστώς εξυγίανσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης