Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αν το haircut στις καταθέσεις ήταν καταστροφικό για την τρ. Κύπρου ο διαχωρισμός σε εμπορική και αναπτυξιακή θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα - Ο Χ. Σορώτος να προσέξει γιατί μπορεί να πέσει θύμα της κυπριακής κυκλοθυμίας

tags :
 Αν το haircut στις καταθέσεις ήταν καταστροφικό για την τρ. Κύπρου ο διαχωρισμός σε εμπορική και αναπτυξιακή θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα  - Ο Χ. Σορώτος να προσέξει γιατί μπορεί να πέσει θύμα της κυπριακής κυκλοθυμίας
Αν το haircut στις καταθέσεις και ο δραστικός περιορισμός κίνησης κεφαλαίων ήταν καταστροφικός για την τράπεζα Κύπρου ο διαχωρισμός σε εμπορική και αναπτυξιακή θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα.

Αν αποφασιστεί ο διαχωρισμός της τράπεζας Κύπρου θα πρόκειται για μια αυτοκτονική απόφαση που σε αυτή την φάση τις δυσμενείς παρενέργειες ίσως να μην τις αξιολογήσουν αλλά σε εύλογο χρονικό διάστημα θα διαπιστώσουν όλοι μηδενός εξαιρουμένου ότι ήταν απόφαση της απολύτου καταστροφής.
Στην Κύπρο, στα θέματα διαχείρισης κρίσεων στο banking μια λέξη αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα αποτυχία.
Εσχάτως στο προσκήνιο βρίσκεται το ζήτημα του διαχωρισμού της τράπεζας Κύπρου.
Ένα μοντέλο διαχωρισμού θα αποτύχει για τους εξής λόγους
1)Οι κυπριακές τράπεζες υιοθέτησαν ένα μοντέλο που πέτυχε.
Μπορεί η ελληνική κρίση να αμαύρωσε την εικόνα τους και να τις οδήγησε στην κατάρρευση αλλά γεγονός ότι επί χρόνια οι κυπριακές τράπεζες πήγαιναν καλά.
2)Όλες οι παρελθούσες διοικήσεις Ηλιάδης, Κυπρή που διοίκησαν και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την τράπεζα δηλώνουν ότι το σχέδιο διαχωρισμού θα καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία.
3)Ο διαχωρισμός θα μειώσει την παρεμβατικότητα της τράπεζας, μιας μικρής τράπεζας πλέον και θα αυξήσει τα λειτουργικά κόστη.
4)Ο διαχωρισμός ενδείκνυται για μεγάλα τραπεζικά σχήματα και όχι περιφερειακές τράπεζες όπου θα στηρίζονται σε μετόχους – καταθέτες που υποχρεώθηκαν να «γίνουν» μέτοχοι.
5)Η τράπεζα Κύπρου, για να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές όχι εξαναγκασμένους ιδιώτες επενδυτές πρέπει να έχει ομογενοποιημένο σχήμα για να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές και θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Ο ρόλος του Χ Σορώτου

Ο Χρήστος Σορώτος στέλεχος τραπεζικό με μεγάλη εμπειρία διετέλεσε επικεφαλής σε ξένες και ελληνικές τράπεζες με βασικό του γνώρισμα την προσήλωση του στην μείωση του κόστους και τον γενικό εξορθολογισμό.
Οι προθέσεις του είναι ξεκάθαρες ως τεχνοκράτη, ωστόσο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για να μην πέσει θύμα της Κυπριακής κυκλοθυμίας.
Αυτοί που τώρα που τον προσφωνούν με ευγενή και τιμητικά κοσμητικά επίθετα, αύριο θα το διαβάλλουν και θα τον κατηγορούν.
Ορισμένοι στην Κύπρο, όχι οι πολλοί αλλά ορισμένοι είναι τόσο δολοπλόκοι που χρήζουν μεγάλης προσοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης