Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα σενάρια για πλήρη εξαγορά της Alpha Bank από την Unicredit προσκρούουν στη λογική και στις προθέσεις της κυβέρνησης

Τα σενάρια για πλήρη εξαγορά της Alpha Bank από την Unicredit προσκρούουν στη λογική και στις προθέσεις της κυβέρνησης
Μια πιθανή εξαγορά της Alpha Bank από την Unicredit είναι πιθανή, αναφέρει το Reuters...
Τα σενάρια που διακίνουνται γύρω από μια πιθανή εξαγορά της Alpha Bank από την Unicredit (βλέπε παρακάτω πρόσφατο άρθρο του Reuters) προκαλούν θόρυβο στην αγορά, όμως προσκρούουν τόσο στην κοινή λογική όσο και στη στάση της κυβέρνησης.
Ως γνωστόν, η Unicredit έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 29,9% της Alpha Bank, κίνηση που θα της έδινε ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική αγορά.
Όμως, το ερώτημα που τίθεται είναι: έχει νόημα να προχωρήσει κανείς σε μετοχική τοποθέτηση πέρα από αυτό το ποσοστό, γνωρίζοντας ότι τότε ανοίγει το ενδεχόμενο υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης;
Η εμπειρία της Commerzbank υπενθυμίζει ότι τέτοιου τύπου κινήσεις δεν οδηγούν απαραίτητα σε επιτυχία, ενώ το ζητούμενο σήμερα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και όχι μια αμφιλεγόμενη εξαγορά, που θα επιτρέψει να διαφύγει εγχώρια ρευστότητα στο εξωτερικό.
Σημειωτέον, περίπου το 80% των μετόχων της Alpha Bank ανήκει σε ξένα χέρια.
Η προοπτική μιας δημόσιας πρότασης δεν φαίνεται λογική, καθώς το κόστος θα ήταν τεράστιο και το αποτέλεσμα αμφίβολο.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Αν και τυπικά δεν μπορεί να εμποδίσει μια κίνηση ιδιωτών, έχει σαφή θέση: προτεραιότητα δεν είναι να περάσει η Alpha Bank σε ξένο έλεγχο, αλλά να ενισχυθεί η σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Συνεπώς, η Unicredit μπορεί να επιδιώκει την ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα, όμως μια πλήρης εξαγορά της Alpha Bank φαντάζει αυτή τη στιγμή σενάριο εκτός λογικής.
Το «ταβάνι» του 33%, η μετοχική βάση και η κυβερνητική στάση εγείρουν σοβαρά εμπόδια σε οποιοδήποτε σχέδιο δημόσιας πρότασης.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο Banking News εκτιμάμε πως το μοντέλο «Fairfax - Eurobank» είναι το πλέον βιώσιμο, και αυτό θα εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Alpha bank με την Unicredit.

Τι γράφει το Reuters

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, «Μερικές φορές μια απλούστερη συμφωνία είναι η καλύτερη. Ο επικεφαλής της UniCredit (CRDI.MI), Andrea Orcel, έκανε κινήσεις για συγχώνευση με ανταγωνιστές στις βασικές του αγορές, την Ιταλία και τη Γερμανία, αλλά συνάντησε αντιδράσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις.
Ωστόσο, ένα ποσοστό 26% στη μικρότερη ελληνική τράπεζα Alpha Bank (ACBr.AT) είναι και επικερδές και λιγότερο αμφιλεγόμενο. Μια εξαγορά φαίνεται πιθανή.
Το ενδιαφέρον της UniCredit για την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα προϋπήρχε της – πλέον ματαιωμένης – εχθρικής προσπάθειας εξαγοράς της Banco BPM (BAMI.MI), καθώς και της αμφιλεγόμενης κίνησης αύξησης συμμετοχής στην Commerzbank (CBKG.DE).
Η ιταλική συμφωνία ουσιαστικά μπλοκαρίστηκε από τους όρους εξαγοράς που έθεσε η κυβέρνηση, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Friedrich Merz δεν έδειξε ιδιαίτερη προθυμία να υποδεχθεί τον Orcel.
Αντίθετα, η συμφωνία και η συνεργασία του 2023 στην Ελλάδα, όπου η UniCredit απέκτησε μερίδιο στην Alpha Bank και συγχώνευσε τις ρουμανικές δραστηριότητες των δύο τραπεζών, προχωρά χωρίς προβλήματα.
Η UniCredit έχει πλέον αυξήσει τη συμμετοχή της στο 26%, εκ του οποίου πάνω από το ήμισυ εξακολουθεί να κατέχεται μέσω παραγώγων.
Το μερίδιό της στα κέρδη της Alpha συνεπάγεται απόδοση επένδυσης περίπου 20%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UniCredit, κάτι που πιθανότατα ενισχύεται από το γεγονός ότι αγόρασε ένα αρχικό μερίδιο σχεδόν 10% όταν η μετοχή της Alpha ήταν πολύ φθηνότερη. Και αυτή η απόδοση υπολογίζεται πριν συνυπολογιστούν τα πρόσθετα οφέλη εσόδων: η Alpha είναι μεγάλος διανομέας των επενδυτικών προϊόντων της UniCredit στην Ελλάδα, ενώ ο ιταλικός όμιλος συμβάλλει στην παροχή υπηρεσιών εμπορικής χρηματοδότησης, συναλλάγματος και επενδυτικής τραπεζικής σε ελληνικές επιχειρήσεις.
Η αποτίμηση της Alpha Bank έχει εκτοξευθεί από τότε που η UniCredit απέκτησε μερίδιο.
Θα μπορούσε ο Orcel να προχωρήσει περισσότερο;
Η συνεργασία σημαίνει ότι ήδη απολαμβάνει πολλά από τα οφέλη μιας εξαγοράς, μειώνοντας την ανάγκη για μια νέα συμφωνία.
Ωστόσο, η Alpha παραμένει ελκυστική.
Ενώ πολλές τράπεζες στην Ευρώπη διαπραγματεύονται πλέον με premium σε σχέση με τη λογιστική τους αξία, ο πολλαπλασιαστής της ελληνικής τράπεζας συνεπάγεται μια μικρή έκπτωση, παρά την απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της που φέτος φτάνει σχεδόν το 13%, βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών για το 2025 που συγκέντρωσε η Visible Alpha.
Οι αριθμοί θα μπορούσαν να στηρίξουν μια πλήρη εξαγορά.
Υπολογίζοντας το κόστος γύρω στα 1,2 δισ. ευρώ για το υφιστάμενο 26% μερίδιο, η απόκτηση του υπόλοιπου 74% της Alpha στην τρέχουσα τιμή θα σήμαινε συνολική δαπάνη περίπου 7,1 δισ. ευρώ.
Συνυπολογίζοντας εξοικονομήσεις κόστους, περίπου 150 εκατ. ευρώ, η μετα-φορολογική απόδοση θα ξεπερνούσε το 1,1 δισ. ευρώ το 2027, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της LSEG, δηλαδή περίπου στο επίπεδο του 15% που θέτει ο Orcel ως ελάχιστο όριο για συμφωνίες M&A.
Ο υπολογισμός αυτός περιλαμβάνει κόστη ενσωμάτωσης ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί λιγότερο περίπλοκη από τις προσπάθειες εξαγοράς των BPM και Commerzbank.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καλωσορίσει την επένδυση της UniCredit στη χώρα.
Και αφού η Ελλάδα διαθέτει τρεις μεγαλύτερες τράπεζες, δεν θα είχε λόγο να φοβηθεί υπερβολικό ξένο έλεγχο.
Η συμμετοχή και η συνεργασία της UniCredit με την Alpha Bank θα καθιστούσε δύσκολο για μια ανταγωνίστρια τράπεζα να υποβάλει ανταγωνιστική προσφορά.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο Andrea Orcel βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση, είτε προχωρήσει σε συμφωνία είτε όχι».
8889.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης