Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες... εκδίδουν ομόλογα με μέσο επιτόκιο 5,5% έναντι 7% - Το διπλό όφελος

Οι ελληνικές τράπεζες... εκδίδουν ομόλογα με μέσο επιτόκιο 5,5% έναντι 7% - Το διπλό όφελος
Μετά την επενδυτική βαθμίδα οι ίδιες τράπεζες εξέδωσαν ομολογιακές εκδόσεις ίσης διάρκειας με τη μεσοσταθμική απόδοση να πέφτει στο 5,5%
Χαμηλότερο κόστος δανεισμού κατά 1,5% και κερδοφορία είναι το διπλό όφελος των ελληνικών τραπεζών για τις υποχρεώσεις ΜREL μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το ελληνικό δημόσιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, πριν από την αναβάθμιση, η μεσοσταθμική απόδοση στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank) σε ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ανερχόταν σε 7% και διάρκεια 5 -6 έτη μέχρι την λήξη.
Μετά την επενδυτική βαθμίδα οι ίδιες τράπεζες εξέδωσαν ομολογιακές εκδόσεις ίσης διάρκειας με τη μεσοσταθμική απόδοση να πέφτει στο 5,5%.
Η ειδοποιός διαφορά δεν ήταν μόνο η απουσία επενδυτικής βαθμίδας αλλά και το γεγονός ότι το επίπεδο των βασικών επιτοκίων είναι υψηλότερο μετά την αναβάθμιση.
Έκτος, όμως, από την μείωση του κόστους δανεισμού, η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική γιατί μετακυλίεται στα αποτελέσματα χρήσης με αποτέλεσμα υψηλότερη κερδοφορία.
Η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι μετά την αναβάθμιση ο μέσος όρος των αποδόσεων των τραπεζικών ομολόγων εξοφλητικής προτεραιότητας έχει μειωθεί κατά 294 μονάδες βάσης.
Επιπλέον, η πορεία των αποδόσεων τους των τραπεζικών ομολόγων ήταν παρόμοια με εκείνη των ομολόγων με αξιολόγηση ανώτερη αλλά κοντά στο όριο της επενδυτικής κατηγορίας (ΒΒΒ), αποκλίνοντας σημαντικά από τα ομόλογα υψηλού πιστωτικού κινδύνου.

Απομένουν 6,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2025

Οι διαφορές στα τραπεζικά ομόλογα, όμως, αποτυπώθηκαν και στις πρόσφατες εκδόσεις των τραπεζικών ομολόγων από Εθνική, Eurobank τόσο στις κατηγορίες μειωμένης εξασφάλισης όσο και σε senior preferred καθώς οι τράπεζες έχουν την δυνατότητα να αυξάνουν το μέγεθος των εκδόσεων για να ικανοποιήσουν την υψηλή ζήτηση μακροπρόθεσμων επενδυτών – τα κεφάλαια των οποίων αφορούν κυρίως επενδυτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία.
Από το 2018, οι τέσσερις σημαντικές ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 15,3 δισεκατ. ευρώ Από το υφιστάμενο υπόλοιπο ύψους περίπου 14,4 δισεκατ. ευρώ, τα 8 δισ. έχουν αντληθεί μέσω έκδοσης τίτλων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior), ενώ τα 6,4 δισ. έχουν αντληθεί με την έκδοση τίτλων χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (subordinated).
Με βάση τα στοιχεία του ενιαίου συμβουλίου εξυγίανσης στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2023 (SRB, MREL Dashboard), απομένουν περίπου 6,6 δισ εκατ. ευρώ που πρέπει να καλυφθούν από αντίστοιχες ομολογιακές εκδόσεις έως το τέλος του 2025.
Έκτοτε οι τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης