Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΤΧΣ θα πουλήσει το 20% από 27% της Πειραιώς – Η Eurobank προσεχώς 100 δισ. - Θα πληρωθούν όλα τα mezzanine ομόλογα

Το ΤΧΣ θα πουλήσει το 20% από 27% της Πειραιώς – Η Eurobank προσεχώς 100 δισ. - Θα πληρωθούν όλα τα mezzanine ομόλογα
Τι θα συμβεί σε Πειραιώς, Eurobank και mezzanine ομόλογα
Σήμερα θα επικεντρωθούμε μόνο σε τραπεζικές ειδήσεις…

1)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρ΄ ότι πιστεύει ότι μπορεί να πωληθεί και το 27% της Πειραιώς στο σχεδιαζόμενο placement εντούτοις μάλλον θα πουλήσει το 20% ή 22% και θα κρατήσει για αργότερα 5% με 7%.
Το 20% στα 4 ευρώ τιμή διάθεσης σημαίνει 1 δισεκ. ευρώ.

2)Η Eurobank θα έχει προσεχώς – μετά τις δημόσιες προτάσεις και ενοποιήσεις με την Ελληνική Κύπρου – 8 δισεκ. κεφάλαια και 100 δισεκ. ενεργητικό.
Με 8 δισεκ. κεφάλαια και 6,5 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία θα αποτιμάται P/BV 0,82…

3)Τελικά εκεί που τα είχαν ξεγραμμένα όλα τα mezzanine ομόλογα των τραπεζών θα πληρωθούν όλα κανονικά δηλαδή θα ανακτηθούν όλα…
Σίγουρα είναι καλή εξέλιξη για τους μετόχους και ειδικά τους ειδικούς μετόχους που πίστεψαν αυτό το ρίσκο…

Στην Πειραιώς το 20% θα πωληθεί στα 4 ευρώ ή 1 δισεκ. ευρώ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κατέχει το 27% ή 338 εκατ μετοχές της τράπεζας Πειραιώς και σχεδιάζει να πουλήσει αρχές Μαρτίου 2024.
Το 20% αναλογεί σε 250,4 εκατ μετοχές Χ 4 ευρώ = 1 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ επένδυσε στην Πειραιώς 19,68 δισεκ εκ των οποίων 6,84 δισεκ. σε κεφάλαια και μαζί με τα 3 δισεκ. cocos και 9,84 δισεκ. funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές.
Θυμίζουμε 7,47 δισεκ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς και δεν περιλαμβάνουμε τις συναλλαγές όπως Geniki Bank ή Κυπριακές τράπεζες…
Το 27% της τράπεζας Πειραιώς σε σημερινές τιμές (3,44 ευρώ 22 Ιανουαρίου 2024) αποτιμάται 1,17 δισεκ. ευρώ.
Όλα αυτά είναι η μια πραγματικότητα που αφορά το παρελθόν.

Το σχέδιο δύο αξόνων του ΤΧΣ για το placement της Πειραιώς

Όμως βρισκόμαστε στο σήμερα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει αρχές Μαρτίου 2024 στην διάθεση των μετοχών της Πειραιώς.
Το ΤΧΣ επεξεργάζεται δύο σενάρια

1)Εάν προκύψει κάποιος μεγάλος επενδυτής που θα πάρει π.χ. το 8% της τράπεζας, τότε θα διατεθεί και το 27% των μετοχών
Εάν η Bank of America ή η Ισπανική Santander που έχουν υποβάλλει ερωτήσεις εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην πράξη, τότε το placement θα αφορά το 27% και θα διατεθεί ως εξής
Έως 8% σε νέο μεμονωμένο επενδυτή προσομοίωση στρατηγικού επενδυτή
Έως 5% σε μικρομετόχους
Έως 14% σε ξένους θεσμικούς επενδυτές σε ευρεία διασπορά
Το σενάριο αυτό έχει και την μεγαλύτερη πιθανολόγηση.
Στην κυβέρνηση μπορεί να μην το λένε δημόσια αλλά θα ήθελαν και κάποιον άλλο επενδυτή που να κατέχει μεγάλο ποσοστό όχι μόνο ο Paulson με το οποίο όμως δεν βρίσκονται σε κάποια κόντρα, το τονίζουμε αυτό προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.

2)Εάν δεν υπάρξει νέος μεγάλος επενδυτής τύπου προσομοίωσης στρατηγικού επενδυτή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα διαθέσει το 27% αλλά θα πουλήσει το 20% και θα κρατήσει το 7%.
Θυμίζουμε ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς συμμετέχει ο Paulson που κατέχει το 18,62% αλλά και το Helikon με 9,37% ενώ ο Μυστακίδης έχει κάτω από 1% άπαξ και μείωσε την θέση του.
Στα ποσοστά δεν περιλαμβάνονται οι συμμετοχές αυτών των επενδυτών στα mezzanine ομόλογα των τιτλοποιήσεων.

Στα 4 ευρώ η τιμή του placement

Το bankingnews πριν πολλούς μήνες όταν η μετοχή της Πειραιώς ήταν κάτω από τα 2,70 ευρώ είχε αναφέρει ότι το ΤΧΣ θέλει τιμή στα 4 ευρώ
Τα 4 ευρώ σημαίνουν υπερτίμημα 14% από τις τρέχουσες τιμές στα 3,50 ευρώ και επειδή το placement θα πραγματοποιηθεί με discount η μετοχή της Πειραιώς πρέπει να είναι πάνω από τα 4 ευρώ για να διατεθεί το 20% στα 4 ευρώ που σημαίνει 4 ευρώ Χ 250,4 εκατ μτχ = 1 δισ
Η Eurobank αποτιμήθηκε στα 0,95 PBV αλλά πωλήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μόλις το 1,4%.
Η Alpha bank αποτιμήθηκε 0,53 P/BV και η Εθνική που είχε και μεγάλη υπερκάλυψη το βιβλίο προσφορών αποτιμήθηκε 0,71 P/BV…
Το ΤΧΣ που κατέχει το 20% από το 27% θα ήθελε να πωλήσει με χρηματιστηριακή τιμή στα 4 ευρώ που σημαίνει συνολική χρηματιστηριακή αξία 5 δισεκ.
Σε αυτή την περίπτωση εάν υποθέσουμε ότι η τιμή διάθεσης του 20% θα οριστεί κοντά στα 4 ευρώ σημαίνει συνολική αξία 1 δισ.
Τα 5 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία για την Πειραιώς δίνουν αποτίμηση P/BV 0,82 - με όρους 9μήνου 2023 - που είναι η υψηλότερη που θα έχει καταγραφεί αφού της Eurobank θεωρείται ειδική περίπτωση.
Ωστόσο στο βασικό σενάριο – όπως και στην Εθνική – θα υπάρξει ένα discount που θα καθοριστεί με βάση κυρίως τις τότε χρηματιστηριακές συνθήκες.

Η Eurobank προσεχώς με 8 δισεκ. κεφάλαια και 100 δισεκ. ενεργητικό

Η Eurobank θα έχει προσεχώς 100 δισεκ. ενεργητικό μετά την δημόσια πρόταση και ενοποίηση της Ελληνικής τράπεζας Κύπρου και περίπου 8 δισεκ. κεφάλαια.
(Βέβαια οι ρώσοι φεύγουν από την Κύπρο και αυτό δεν είναι καλό νέο αλλά η Ελληνική σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική του παρελθόντος)
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σήμερα η Eurobank με 7,22 δισεκ. κεφάλαια και 6,5 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία εμφανίζει αποτίμηση P/BV 0,90 αλλά με 8 δισεκ. κεφάλαια η αποτίμηση διαμορφώνεται στα 0,80
Τυπικά τα ανοδικά περιθώρια στην μετοχή της Eurobank δεν είναι πολλά εάν λάβουμε υπόψη ότι το 2025 θα δώσει μάχη για να πετύχει τα κέρδη του 2024 που θα είναι τα ίδια περίπου κέρδη με το 2023.
Ωστόσο με 100 δισεκ. ενεργητικό και 8 δισεκ. κεφάλαια θα έχει το πλεονέκτημα στο ελληνικό χρηματιστήριο και η Εθνική – ακόμη και εάν την περάσει στιγμιαία – δεν θα καταφέρει να είναι πρώτη όταν η Eurobank έχει τέτοιους άσσους που δεν έχουν αποτιμηθεί με την δέουσα προσοχή.
Ακόμη επιμένουμε ότι η Eurobank δεν θα χάσει την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Η Εθνική τράπεζα από την άλλη έχει το πλεονέκτημα του νέου placement του 18,6% που θα πραγματοποιηθεί τέλη 2024 ή αρχές 2025.

Όλα τα mezzanine ομόλογα θα πληρωθούν – Οι επιστροφές κεφαλαίου θα είναι εντυπωσιακές

Τα mezzanine ομόλογα από τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων θεωρούνταν παλαιότερα χαμένη υπόθεση αλλά έχουν εξελιχθεί σε κερδοφόρα υπόθεση με τις επιστροφές κεφαλαίου το επόμενο διάστημα να φθάνουν σε εκρηκτικά επίπεδα.
Τα mezzanine ομόλογα θα είναι η θετική έκπληξη του 2024 και 2025… και αυτό θα αντικατοπτριστεί και στις μετοχές τους που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης