Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εθνική Τράπεζα: Αντλεί 400 - 500 εκατ. ευρώ με το βλέμμα στην S&P και το placement

Εθνική Τράπεζα: Αντλεί 400 - 500 εκατ. ευρώ με το βλέμμα στην S&P και το placement
Θετικό momentum από τις πρόσφατες αναβαθμίσεις
Σχετικά Άρθρα
Η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum από τις πρόσφατες αναβαθμίσεις, εκδίδει σήμερα 25/9 10ετη έκδοση (10,25) ομολόγου ύψους 400-500 εκατ. ευρώ κατηγορίας Tier ΙΙ, με ένα αρχικό επιτόκιο το οποίο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 7,5-8%.
Όπως θα δούμε, η Εθνική, με την συναλλαγή υπερκαλύπτει τις υποχρεώσεις της έναντι του επόπτη, ωστόσο όλα τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στις 20 Οκτωβρίου (S&P), αλλά και στην επικείμενη διάθεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.
Διοργανωτές της έκδοσης της Εθνικής Τράπεζας είναι οι επενδυτικές τράπεζες Barclays, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale. Το ομόλογο σύμφωνα με τις παρουσιάσεις, αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Βα3 από την Moody's ενώ με την συναλλαγή η Εθνική θα αυξήσει τα συνολικά της κεφάλαια κατά 110 μονάδες βάσης, ενω τα κεφαλαιακά αποθέματα (Δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας CET1) θα αυξηθούν κατά 500 μονάδες βάσης. Σήμερα, η Εθνική Τράπεζα είναι πολύ κοντά στον στόχο MREL 22,6% (2024) απο τον επόπτη ενω μετά την συναλλαγή θα ξεπερνά την υποχρέωση καθώς θα αυξηθεί σε 23,57%.

“Κλειδιά” η 20 Οκτωβρίου - Standard & Poors και το placement του 20%

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές της αγοράς ομολόγων, η σημερινή έκδοση σ ακόμα ένα βήμα της πορείας εξομάλυνσης ύστερα από την πρώτη αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας (DBRS) και τις αναμενόμενες από Standard & Poors και Fitch. Συγκεκριμένα, στις 20 Οκτωβρίου αναμένεται η αξιολόγηση της Standard & Poors. Εφόσον, η τελευταία απονείμει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα τότε αυτομάτως θα δοθεί και το investment grade και στις ελληνικές τράπεζες με αποτέλεσμα την πολλαπλασιαστική αύξηση της “δεξαμενής” κεφαλαίων γι αυτές και την μείωση του κόστους δανεισμού στις ομολογιακές εκδόσεις. Οι ελληνικές τράπεζες, μέχρι σήμερα, είναι οι μοναδικές ευρωπαϊκά οι οποίες δεν διαθέτουν την επενδυτική βαθμίδα με συνέπεια το αυξημένο κόστος στις εκδόσεις για τις επιλέξιμες υποχρεώσεις ( MREL ) έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών . Μέχρι το τέλος του χρόνου, τα τραπεζικά τμήματα ομολόγων δεν αναμένουν πολλές εκδόσεις ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο δεν αποκλείονται να επιχειρηθεί έξοδος στις αγορές ύστερα από τις αναβαθμίσεις, αναλόγως και της κατάστασης των διεθνών αγορών.
Το δεύτερο και σημαντικότερο ίσως κομμάτι μετά τις αξιολογήσεις είναι η διάθεση του πακέτου μετοχών (20%) της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντός του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με ξένο επενδυτή, εφόσον η αγορά προσφέρει τα κεφάλαια (1-1,5 δισ. ευρώ) για την αγορά του 20% στα σημερινά επίπεδα κεφαλαιοποίησης ή και λίγο υψηλότερα, τότε αυτό θα αποτελέσει το θετικό σημείο καμπής για το σύνολο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης