Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κερδίζουν πόντους τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα - Μετά τις εκλογές η εξομάλυνση των spread

Κερδίζουν πόντους τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα - Μετά τις εκλογές η εξομάλυνση των spread
Έρχεται άνοδος μετά τις εκλογές
Σχετικά Άρθρα
Ανοδικά κινούνται τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα, ύστερα από την πρόσφατη αναβάθμιση της Fitch στις τέσσερις τράπεζες, ωστόσο σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η άνοδος στις τραπεζικές ομολογιακές εκδόσεις και η εξομάλυνση των spreads θα έλθει ύστερα από την ολοκλήρωση των ελληνικών βουλευτικών εκλογών.
Κι αυτό γιατί οι επενδυτές δεν θα θελήσουν να αναλάβουν ρίσκο εν μέσω της εκλογικής αβεβαιότητας – και
μάλιστα όταν εκτιμάται πως λόγω της απλής αναλογικής θα οδηγηθούμε σε τρείς αναμετρήσεις. Ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις πάντως, οι τιμές των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων υποδεικνύουν μια κινητικότητα και πως, αρκετοί επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν τις αναφορές για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Τις προηγούμενες ημέρες, η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα για τις Εθνική – Eurobank σε ΒΒ+ από Β, για την Alpha Bank B+ από Β, και για την Τράπεζα Πειραιώς Β απο Β -
H αναβάθμιση έστρεψε το ενδιαφέρον των επενδυτών στις αγορές, έτσι το ομόλογο της Eurobank το ομόλογο λήξεως 2027 με κουπόνι 2% σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο κλείνοντας στο 86,07% της ονομαστικής αξίας.
Το 6ετες ομόλογο, λήξεως 2029 με κουπόνι 7% που εξέδωσε η Eurobank κινήθηκε επίσης ανοδικά κλείνοντας στο 99,60 της ονομαστικής αξίας.
Το 10ετες ομόλογο της Alpha bank, λήξεως 2031 με κουπόνι 5,5% κατέγραψε ισχυρή άνοδο κλείνοντας στο 88,67 % της ονομαστικής αξίας, ενω μια εβδομάδα βρισκόταν στο 83,19%. Ανοδικά κινήθηκε και το ομόλογο της Alpha bank λήξεως 2030 με κουπόνι 4,25% κλείνοντας στο 84,45%.
Aπό την Εθνική Τράπεζα, η μεγαλύτερη άνοδος εντοπίζεται στο 6ετες ομόλογο λήξεως 2026 με κουπόνι 2,75% καθώς κινείται στο 92,88% ενω στις αρχές του χρόνου βρισκόταν στο 89,46%. To 10ετες ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς λήξεως 2030 με κουπόνι 5,5% έκλεισε στο 88,47% ενω στις αρχές του χρόνου κινούνταν στο 83,51%.

Υπερκάλυψη για την Alpha Bank – Οι υπόλοιπες εκδόσεις ΜREL πριν τις εκλογές

Eν τω μεταξύ χθές, η Alpha bank έλαβε προσφορές άνω του 1,75 δισ. ευρώ για το ομόλογο κατηγορίας AT1, συγκεντρώνοντας 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 11,75%.
Την έκδοση διοργάνωσαν η Citi (ως Sole Structuring Advisor) και οι Barclays, BofA Securities, Citi, JP Morgan και Nomura (ως Joint Bookrunners)
Σύμφωνα με την Τράπεζα ό,τι αφορά τα ομόλογα Tier 2, η Τράπεζα έχει καλύψει πλήρως το περιθώριο εκδόσεων ύψους Ευρώ 1 δισ. με εκδόσεις που ολοκληρώθηκαν το 2019 και 2020. Από 2019 έως σήμερα, η Alpha Bank είναι η πιο ενεργή τράπεζα σε εκδόσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για όλα τα instruments (μετοχές, senior preferred, Tier 2 και τώρα ΑΤ1).
Όπως ήδη έχει αναφέρει το Bankingnews, το επόμενο διάστημα μετά την Eurobank και Alpha bank, οι τράπεζες Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν οποιοδήποτε παράθυρο ευκαιρίας εξόδου στις αγορές προκειμένου να προλάβουν την έναρξη τη εκλογικής διαδικασίας καθώς εκείνο το διάστημα καμία τράπεζα δεν θα αναλάβει το ρίσκο να απευθυνθεί σε διεθνείς επενδυτές.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης