Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Moody's: Αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας

Moody's: Αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας
Bασικός μοχλός για την αναβάθμιση της αξιολόγησης των δύο κυπριακών τραπεζών είναι η ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, η οποία υποστηρίζει τις συνθήκες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, τονίζει ο οίκος
Σχετικά Άρθρα

Στην αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων της Τράπεζα Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων σε καταθέσεις στο Ba2, από Ba3 και της βασικής τους αξιολόγησης στο b1, από το b2, προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.
Οι προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις σε καταθέσεις και των δύο τραπεζών παραμένουν θετικές.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Moody's, βασικός μοχλός για τη σημερινή αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι η ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, η οποία υποστηρίζει τις συνθήκες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
Αυτό οδήγησε τον οίκο να αναβαθμίσει το μακροοικονομικό προφίλ της Κύπρου σε «Μέτριο-», από «Αδύναμο+».
Η υψηλότερη βαθμολογία του μακροοικονομικού προφίλ υποδηλώνει επίσης μικρότερους αρνητικούς κινδύνους και σοβαρότητα ζημιών για τις κυπριακές τράπεζες.
Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν τις προσδοκίες της Moody's ότι οι δύο τράπεζες θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους, στο πλαίσιο του περιβάλλοντος υψηλότερων επιτοκίων, και θα συνεχίσουν να βελτιώνουν την ποιότητα του ενεργητικού τους, παρά τον ενδεχόμενο σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).
Η θετική προοπτική για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων των τραπεζών αντικατοπτρίζει επίσης ένα δυνητικά υψηλότερο απόθεμα ασφαλείας από τις εκδόσεις χρέους μειωμένης εξασφάλισης, καθώς βελτιώνεται η σαφήνεια και η βεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές εκδόσεις χρεογράφων τους.

Ανθεκτική η κυπριακή οικονομία, στο 4,8%  η ανάπτυξη το 2022

Μοχλός για τις σημερινές αναβαθμίσεις υπήρξε η ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας και η σταδιακή βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών στο νησί, γεγονός που με τη σειρά του υποδηλώνει χαμηλότερο κίνδυνο για τα προφίλ φερεγγυότητας των κυπριακών τραπεζών.
Ως αποτέλεσμα, η Moody's αποφάσισε να ενισχύσει το μακροοικονομικό προφίλ της Κύπρου από Αδύναμο + σε Μέτριο -.
Αυτό οδηγεί επίσης τον οίκο αξιολόγησης να αναμένει χαμηλότερη σοβαρότητα ζημιών για τις κυπριακές τράπεζες, πράγμα που σημαίνει ότι δυνητικά ένα χαμηλότερο μέρος των καταθέσεων και άλλων υποχρεώσεων διατρέχει κίνδυνο απώλειας σε μια εξυγίανση.
Η κυπριακή οικονομία έχει δει μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανθεκτικότητα στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχει ανακάμψει καλά από το σοκ της πανδημίας, χωρίς μόνιμη ζημιά, καθώς οι υπηρεσίες που δεν σχετίζονται με τον τουρισμό και τα κρατικά μέτρα στήριξης σταθεροποίησαν την οικονομία και μετριάστηκε ο αντίκτυπος του σοκ.
Η Moody's αναμένει ανάπτυξη για την Κύπρο 4,8% το 2022 και 2% το 2023 αντίστοιχα, υψηλότερη από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ στο 2,2% το 2022 και 0,9% το 2023.
Στη συνέχεια, οι προοπτικές ανάπτυξης της Κύπρου παραμένουν σταθερές με εκτιμώμενη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ από την Moody's να είναι της τάξης του 2,5-3,0%.

Στο 11,2% η μείωση των ΜΕΔ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα 

Η Moody's σημειώνει ότι οι πιστωτικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, με σημαντική πτώση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΔ) στο 11,2% των συνολικών εγχώριων δανείων και απαιτήσεων τον Ιούνιο του 2022, έναντι του 49,8% που είχαν φτάσει τον Μάιο του 2016.
Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις ως αποτέλεσμα των ακόμη υψηλών επιπέδων χρέους και του νομικού πλαισίου που διέπει τις κατασχέσεις που παραμένει ευάλωτο σε συχνές πολιτικές παρεμβάσεις.
Η αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων της Τράπεζας Κύπρου αντικατοπτρίζει την επαναξιολόγηση του Μακροοικονομικού προφίλ της Κύπρου σε «Μέτριο-», που με τη σειρά του οδήγησε σε αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα του BCA και του Προσαρμοσμένου BCA σε b1 από b2.

Τράπεζα Κύπρου: Σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού 

Το υψηλότερο BCA αντανακλά τους μειωμένους κινδύνους για το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας, λόγω της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας, αλλά και των συνεχών βελτιώσεων της ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας.
Συγκεκριμένα, η τράπεζα κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ενεργητικού της, ως αποτέλεσμα οργανικών και ανόργανων ενεργειών, με τα ΜΕΔ να μειώνονται σε pro-forma 5,7% των ακαθάριστων δανείων τον Ιούνιο του 2022, από 25% που ήταν στα τέλη του 2020, ενώ ο δείκτης Common Equity Tier 1 (CET1) παραμένει στο 14,2%, pro-forma μετά την τελευταία πώληση ΜΕΔ και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού της τράπεζας.
Οι προοπτικές κερδοφορίας της τράπεζας ενισχύθηκαν επίσης, υποστηριζόμενες από το περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων και τις πρωτοβουλίες της τράπεζας για μείωση του λειτουργικού της κόστους.
Ενώ η βασική αξιολόγηση καταλαμβάνει επίσης υπολειπόμενους κινδύνους ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού αποθέματος περιουσιακών στοιχείων που έχουν κατασχεθεί και σημαντικής βραχυπρόθεσμης οικονομικής αβεβαιότητας, η κυπριακή οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα στον απόηχο της πανδημίας και της στρατιωτικής σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Οι προοπτικές κερδοφορίας της Τράπεζας Κύπρου

Η Moody's αναμένει ότι η κερδοφορία της Τράπεζας Κύπρου θα επωφεληθεί από τις αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), πρωτίστως καθώς τα σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα της τράπεζας στην κεντρική τράπεζα (περίπου 9,9 δισ. ευρώ ή 38% του ενεργητικού τον Ιούνιο του 2022) αμέσως ανατιμούνται.
Ταυτόχρονα, οι καταθέσεις θα ανατιμηθούν πιο αργά και λιγότερο, δεδομένης της πλεονάζουσας ρευστότητας της τράπεζας.
Ως αποτέλεσμα, η τράπεζα αναμένει να φτάσει σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 10% το 2023, δύο χρόνια πριν από το σχέδιο εξυγίανσής της.
Η θετική προοπτική για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση στις καταθέσεις αντανακλά επίσης ένα δυνητικά υψηλότερο απόθεμα ασφαλείας από περισσότερα χρηματοπιστωτικά μέσα μειωμένης εξασφάλισης, καθώς βελτιώνεται η σαφήνεια και η βεβαιότητα σχετικά με τις πιθανές μελλοντικές εκδόσεις χρεγράφων της τράπεζας.

Ελληνική Τράπεζα: CET1 19,6%, ΜΕΔ 10,2%

Η αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων της Ελληνικής Τράπεζας αντανακλά την επαναξιολόγηση της βαθμολογίας του μακροοικονομικού προφίλ της Κύπρου κατά μία βαθμίδα υψηλότερη σε «Μέτριο-», που με τη σειρά της οδήγησε σε αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα του BCA και του Προσαρμοσμένου BCA σε b1, από το β2.
Το υψηλότερο BCA αντανακλά τους μειωμένους κινδύνους για το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας, λόγω της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας, αλλά και των συνεχών βελτιώσεων της ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας.
Συγκεκριμένα, η φερεγγυότητα της Ελληνικής Τράπεζας επωφελείται από τα σταθερά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας της τράπεζας, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 στο 19,6% τον Ιούνιο του 2022 και την ουσιαστική μείωση των προβληματικών δανείων της, με τα ΜΕΔ να αντιστοιχούν στο 10,2% των ακαθάριστων δανείων, ή το 3,6% εξαιρουμένων ΜΕΔ που έχουν κρατικές εγγυήσεις.
Αυτοί οι δείκτες είναι pro-forma για την πρόσφατη συναλλαγή πώλησης ΜΕΔ της τράπεζας.
Οι προοπτικές κερδοφορίας της τράπεζας ενισχύθηκαν επίσης, από την αύξηση των επιτοκίων και τις συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες της τράπεζας για εξορθολογισμό του λειτουργικού της κόστους.
Ενώ το b1 BCA καταλαμβάνει επίσης υπολειπόμενους κινδύνους ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής βραχυπρόθεσμης οικονομικής αβεβαιότητας, η κυπριακή οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα τόσο μετά την πανδημία όσο και τη στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Οι προοπτικές κερδοφορίας της Ελληνικής Τράπεζας

Ο οίκος αναμένει ότι η κερδοφορία της Ελληνικής Τράπεζας θα επωφεληθεί από τα υψηλότερα επιτόκια, δεδομένων των μεγάλων υπολοίπων της με την ΕΚΤ, περίπου €6,9 δισ. τον Ιούνιο του 2022, που ισοδυναμεί με το 36% του συνόλου του ενεργητικού, και θα ανατιμάται αμέσως μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Πιο σταδιακά, η επένδυση του μεγάλου χαρτοφυλακίου ομολόγων της, επιπλέον 24% του ενεργητικού, θα αυξήσει επίσης τα καθαρά έσοδα από τόκους καθώς τα ομόλογα λήξεως θα επανεπενδύονται σε ομόλογα υψηλότερης απόδοσης με παρόμοια πιστωτική ποιότητα.
Ταυτόχρονα, οι καταθέσεις θα ανατιμηθούν πιο αργά και λιγότερο, δεδομένης της πλεονάζουσας ρευστότητας.
Η Ελληνική Τράπεζα εκτιμά ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αυξηθούν περισσότερο από €130 εκατ. (ή περίπου 0,7% του ενεργητικού προ φόρων) έως το 2023 και μετά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης