Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι θα ρωτήσουν οι επενδυτές, Eθνική, Πειραιώς και Τράπεζα Κύπρου στο συνέδριο της Goldman Sachs στο Λονδίνο 8/9;

Τι θα ρωτήσουν οι επενδυτές, Eθνική, Πειραιώς και Τράπεζα Κύπρου στο συνέδριο της Goldman Sachs στο Λονδίνο 8/9;
Το συνέδριο της Goldman Sachs αποτελεί την πρώτη εκδήλωση μετά την πανδημία και σύμφωνα με πηγές εκδηλώνεται υψηλή συμμετοχή απο πελάτες της Goldman Sachs που ήδη έχουν επενδύσει ήδη στις Τράπεζες και ελληνικές εισηγμένες.

Ύστερα από τα θετικά οργανικά έσοδα του πρώτου εξαμήνου 2022 οι ελληνικές τράπεζες Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς και η Τράπεζα Κύπρου θα δώσουν σήμερα 8 Σεπτεμβρίου 2022 στους επενδυτές στο συνέδριο της Goldman Sachs (Λονδίνο) απαντήσεις για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στα δάνεια, τα νέα δάνεια, τα επιτοκιακά έσοδα και φυσικά τις προοπτικές εν όψει του δύσκολου χειμώνα και του εκλογικού 2023.
Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές για τις οποίες το καλοκαιρινό ράλυ προεξόφλησε μέρος της θετικής επίδρασης των επιτοκίων και του ισχυρού τουρισμού, θα βρεθούν στο επίκεντρο, τόσο λόγω της αύξησης του πολιτικού ρίσκου, αλλά και εξαιτίας της επενδυτικής βαθμίδας εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.
Όμως, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, όπως και συνολικά το ελληνικό χρηματιστήριο, βρίσκονται προσωρινώς εκτός των “ραντάρ” των επενδυτών απλώς γιατί εν μέσω του πολέμου τα funds προτιμούν να βρίσκονται σε χρηματιστήρια (λ.χ DAX, CAC) που ενω καταγράφουν υψηλότερη πτώση έως σήμερα, απορροφούν ευκολότερα τις πιέσεις ως ανεπτυγμένες αγορές.
Επιπλέον, η ακύρωση των βουλευτικών εκλογών του Φθινοπώρου πρόσθεσε ακόμα μια βασική εκκρεμότητα ακόμα και στην περίπτωση που ξεκινούσαν αύριο οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας- Ουκρανίας για ειρήνευση.
Είναι σαφές επίσης πως με δυο εκκρεμότητες (πόλεμος, εκλογές) η ελληνική αγορά χρειάζεται ισχυρότερο αφήγημα για να δελεάσει επενδυτές, και δεν αρκεί λ.χ η τόνωση της αγοράς απο τα κεφάλαια του RRF του Ταμείου Ανάκαμψης που θα μετριάσει τον περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης την επόμενη χρονιά.

Συμμετοχή απο funds της Goldman

Το συνέδριο της Goldman Sachs αποτελεί την πρώτη εκδήλωση μετά την πανδημία και σύμφωνα με πηγές εκδηλώνεται υψηλή συμμετοχή απο πελάτες της Goldman Sachs που ήδη έχουν επενδύσει ήδη στις Τράπεζες και ελληνικές εισηγμένες.
Απο ελληνικής πλευράς αναμένεται να συμμετάσχουν τα επενδυτικά τμήματα της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας Κύπρου.
Για την τελευταία σημειώνεται κινητικότητα εν όψει της πιθανής νέας προσφοράς έως 30 Σεπτεμβρίου που επιβεβαίωσε το Lone Star υπο συγκεκριμένους όρους (ιρλανδικό καθεστώς προσφορών, χαμηλότερη προσφορά με μέρισμα κα).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha bank θα συμμετάσχει στo συνέδριο της Bank of America στις 20-22 Σεπτεμβρίου, αλλά και στο συνέδριο της HSBC (12-16 Σεπτεμβρίου).
Σε ότι αφορά την Eurobank, αναμένεται να συμμετάσχει στο συνέδριο της Βank America - ΗSBC, αλλά και στις Μorgan Stanley στο τέλος Σεπτεμβρίου.


"Αντοχές" από ΑΕΠ, Τουρισμό εξαγωγές

“Aναχώματα” στις βαριές συνέπειες σε εισοδήματα λόγω της ενεργειακής κρίσης είναι η ανάπτυξη του ΑΕΠ άνω του 7%, η άνοδος τουρισμού στο 90% του 2019, οι εξαγωγές στο 40% του ΑΕΠ, αλλά και η υψηλότερη κυβερνητική στήριξη στην Ευρώπη (3,7% του ΑΕΠ ) για ενέργεια θα αποτελέσουν μέρος των παρουσιάσεων των τραπεζών στο συνέδριο της Goldman Sachs.
Εν τω, μεταξύ σε εκδήλωση (6 Σεπτεμβρίου) της Meryll Lynch (ΒOFA) στην Αθήνα για τους πελάτες της, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Α. Πατέλης επικεντρώθηκε την άνοδο εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στο 40% του ΑΕΠ ωστόσο ερωτήθηκε και για την αύξηση των εισαγωγών ενέργειας (υγροποιημένο αέριο LNG κατά 54%).

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης