Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η άνοδος των χρηματιστηρίων εντός και εκτός Ελλάδος, ευκαιρία για πωλήσεις – Τι προκάλεσε το ράλι και γιατί δεν θα έχει συνέχεια

Η άνοδος των χρηματιστηρίων εντός και εκτός Ελλάδος, ευκαιρία για πωλήσεις – Τι προκάλεσε το ράλι και γιατί δεν θα έχει συνέχεια
Η πρόσφατη άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για πωλήσεις

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια αξιοσημείωτη άνοδος στα χρηματιστήρια, στην Wall Street, στην Ευρώπη και κατ΄ επέκταση και στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έφθασε στις 823 μονάδες.
Ταυτόχρονα σημειώθηκε και βελτίωση στα ομόλογα με τις αποδόσεις να υποχωρούν το ελληνικό στο 4,63% από 5% εσχάτως και το Ιταλικό στο 4,16%.
Όλα αυτά συνέβησαν καθώς διαμορφώθηκαν προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες επειδή δέχονται ισχυρές πιέσεις, μέχρι και ο ΟΗΕ παρενέβη και ζήτησε να διακόψουν τις αυξήσεις των επιτοκίων και να εστιάσουν στον έλεγχο των τιμών…
Μάλιστα υπάρχουν προσδοκίες ότι συντονισμένα οι κεντρικές τράπεζες, ΕΚΤ, FED θα επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων περνώντας το μήνυμα… ότι οι οικονομίες επιβραδύνονται και πλησιάζουν την ύφεση οπότε… πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ του στόχους μείωσης του πληθωρισμού και την αποτροπής βαριάς ύφεσης στις οικονομίες.

Οι αγορές είναι εθισμένες στο δηλητήριο που δημιούργησαν οι κεντρικές τράπεζες με την ποσοτική χαλάρωση.
Οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών από 10 τρισεκ. δολάρια έφθασε στα 28 τρισεκ. δολάρια δημιουργώντας ένα πλασματικό αέρα ρευστότητας 5,5 με 6 τρισεκ. δολάρια.
Η ποσοτική χαλάρωση είναι ο δημιουργός του πληθωρισμού και η βασική αιτία που οι οικονομίες έχουν εξελιχθεί σε zombies αφού χωρίς την υποστήριξη των κεντρικών τραπεζών δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων και κατ΄ επέκταση άνοδος των χρηματιστηρίων.
Η ποσοτική χαλάρωση ήταν εργαλείο για να αποκομίσουν οι βασικοί παίκτες των εθνικών και διεθνών συστημάτων τεράστια πλεονάζουσα ρευστότητα η οποία κατά βάση διοχετεύτηκε στις χρηματιστηριακές αγορές.

Οι αγορές στηρίζονται στις προσδοκίες αλλά ενίοτε εθελοτυφλούν απέναντι στα γιγάντια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και με ετεροχρονισμό φάσης θα προκαλέσουν τσουνάμι προβλημάτων και χάος στις αγορές μετοχών και ομολόγων.
Η άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών δεν θα έχει διάρκεια γιατί κανένα από τα θεμελιώδη προβλήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί.
Προφανώς μια ανοδική αντίδραση ή αναλαμπές, θα υπάρξουν είναι εύλογες και αναμενόμενες…
Οι αγορές δεν είναι μονοδιάστατες.
Ωστόσο η πρόσφατη άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για πωλήσεις.
Η άνοδος δεν θα έχει συνέχεια, οριοθετείται και είναι θέμα χρόνου να επανέλθουν τα δυσοίωνα σενάρια.

Οι κεντρικές τράπεζες ακόμη και να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων… δεν θα καταφέρουν να επιλύσουν το πρόβλημα καταγράφεται αύξηση επιτοκίων, ακραία υψηλός πληθωρισμός και τα σημάδια ύφεσης στις οικονομίες να πλησιάζουν.
Αυτή η προκλητική τοξίνη είναι δημιούργημα των κεντρικών τραπεζών… και η κατάληξη θα περιλαμβάνει πολύ πόνο που ακόμη δεν έχουμε νιώσει ή δει…

Οι προοπτικές για το ελληνικό χρηματιστήριο

Το βασικό σενάριο είναι ότι θα δει τις 700 με 680 μονάδες το επόμενο διάστημα οπότε ότι βλέπεται τώρα είναι μια καλή ευκαιρία για να πουλήσετε ή να επανατιμολογήσετε τους κινδύνους.
Οι τραπεζικές μετοχές οριοθέτησαν το μέγιστο της ανοδικής τους κίνησης το 1 ευρώ για Eurobank και Alpha bank, τα 3,35 ευρώ για την Εθνική και περί το 1,20 ευρώ για την Πειραιώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης