Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα road show των Goldman, BofA ποντάρουν οι επενδυτές για άνοδο στις τράπεζες… αλλά υπάρχουν και αρνητικά νέα

Στα road show των Goldman, BofA ποντάρουν οι επενδυτές για άνοδο στις τράπεζες… αλλά υπάρχουν και αρνητικά νέα
Τα ανοδικά περιθώρια των τραπεζικών μετοχών εξαντλούνται στα επίπεδα του 1 ευρώ για Eurobank, Alpha bank και 1,10 ευρώ στην Πειραιώς και γύρω στα 3,40 ευρώ για την Εθνική τράπεζα.

Στα road show των Goldman, BofA ποντάρουν οι επενδυτές για να υπάρξουν εισροές νέων κεφαλαίων και άνοδος στις μετοχές των τραπεζών… ωστόσο υπάρχουν και αρνητικά νέα…πέραν από τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό. 
Στις 7 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, πραγματοποιείται το χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs
Στις 20 Σεπτεμβρίου και πάλι στο Λονδίνο πραγματοποιείται το road show της BofA Merrill Lynch.
Στις 5 Οκτωβρίου οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη στο road show της Wood.
Στις 22 Νοεμβρίου η BofA στο Λονδίνο πραγματοποιεί συνέδριο για όλο το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στις 28 και 29 Νοεμβρίου το ελληνικό χρηματιστήριο θα πραγματοποιήσει road show στο Λονδίνο.

Τι πρέπει να περιμένουμε από τις τράπεζες;

Το α΄ 6μηνο 2022 των ελληνικών τραπεζών ήταν πολύ ισχυρό αφού η Πειραιώς πέτυχε κέρδη 614 εκατ ή 285 εκατ καθαρά χωρίς έκτακτα και με διακοπείσες δραστηριότητες, η Alpha bank 207 εκατ ή 21,7 εκατ τελικά, η Εθνική 546 εκατ ή 490 εκατ τελικά και η Eurobank 941 εκατ ή 760 εκατ τελικά.
Συνολικό άθροισμα 2,3 δισεκ. ή τελικά κέρδη 1,1 δισεκ. ευρώ.
Οι επιδόσεις του α΄ 6μήνου των ελληνικών τραπεζών ήταν πολύ σημαντικές όχι λόγω κερδοφορίας αλλά επειδή απέδειξε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ότι μπορεί να δημιουργεί εσωτερικά κεφάλαιο.
Τα συνολικά ενσώματα ίδια κεφάλαια, τα tangible book, τα πραγματικά κεφάλαια των τραπεζών φθάνουν τα 23 δισεκ. και οι τράπεζες έστω και με αργό ρυθμό αρχίζουν να μειώνουν και το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που επί της ουσίας είναι υπαρκτά μεν αλλά αδύναμα κεφάλαια δε… στις ελληνικές τράπεζες.
Το DTC αντιπροσωπεύει το 65% των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.
Το βασικό συμπέρασμα όμως του α΄ 6μήνου του 2022 των ελληνικών τραπεζών ήταν η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου.

Έρχεται σημαντική κάμψη εσόδων στο β΄ 6μηνο του 2022…

Με δεδομένες τις εκτιμήσεις – στόχους για τις ελληνικές τράπεζες συνολικά για το 2022, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι στο β΄ 6μηνο του 2022 οι ελληνικές τράπεζες θα σημειώσουν σημαντική κάμψη εσόδων.
Βέβαια η κάμψη εσόδων αφορά τα έκτακτα κέρδη καθώς στα οργανικά θα υπάρξει μεγαλύτερη σταθερότητα.

Το 2023 η μείωση της κερδοφορίας από -35% έως -50%

Το 2023 ωστόσο θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι θα καταγραφεί πτώση κερδοφορίας από -35% έως -50% στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών.
Το 2022 ήταν μια ειδική χρονιά…
Αν και η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου υποστηρίζεται έντονα από μη επαναλαμβανόμενες πηγές όπως τα έκτατα, τα χρηματοοικονομικά έσοδα, ωστόσο το 2023 θα πρέπει να αναμένεται μεγάλη κάμψη στα έσοδα γενικώς όχι μόνο στα έκτακτα αλλά και στα οργανικά κέρδη.
Οι τράπεζες εάν μάλιστα υπάρξει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και ύφεση στην οικονομία στην Ευρώπη… νομοτελειακά θα πρέπει να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για την κερδοφορία του 2023.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις τραπεζικές μετοχές…

Λόγω αυτής της πολύ σοβαρής παραμέτρου, θεωρούμε ότι τα ανοδικά περιθώρια των τραπεζικών μετοχών εξαντλούνται στα επίπεδα του 1 ευρώ για Eurobank, Πειραιώς και Alpha bank και γύρω στα 3,40 ευρώ για την Εθνική τράπεζα.
Το βασικό μας σενάριο άπαξ και αυξάνεται και ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα, πέραν από τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση είναι ότι… ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο τους επόμενους μήνες θα δει… τα χαμηλά των 800 μονάδων με προοπτική 750 μονάδες… και οι τραπεζικές μετοχές θα υποχωρήσουν έως και -25% με -30% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης