Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί απέτυχε το σχέδιο της κυβέρνησης να ενισχύσει το ελληνικό χρηματιστήριο; - Το μόνο θετικό πείραμα οι τράπεζες

Γιατί απέτυχε το σχέδιο της κυβέρνησης να ενισχύσει το ελληνικό χρηματιστήριο; - Το μόνο θετικό πείραμα οι τράπεζες
Η απαξιωμένη εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου αποδεικνύει ότι δεν έπεισε η κυβέρνηση τους κατέχοντες τα κεφάλαια, τους επενδυτές, η αγορά προσελκύει ακόμη ευκαιριακούς κερδοσκόπους…

Έχοντας περάσει σχεδόν 3 χρόνια από την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι η προσπάθεια που καταβλήθηκε, το σχέδιο που εκπονήθηκε για να ανακάμψει το ελληνικό χρηματιστήριο… απέτυχε.
Η απόδειξη της αποτυχίας του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν είναι προφανώς η Wall Street όπου εκεί λαμβάνουν χώρα πολλοί παράγοντες ενώ π.χ. μόνο η στήριξη των μετοχών με επαναγορές ιδίων μετοχών φθάνει ετησίως τα 850 με 900 δισεκ. δολάρια δηλαδή για επαναγορές οι αμερικανικές εταιρίες δαπανούν 4 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος…
Η απόδειξη της αποτυχίας είναι ο Γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης DAX που σημείωσε τέλη του 2021 το υψηλό όλων των εποχών στις 16.290 μονάδες…
Έκτοτε και κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης και της μεγάλης εξάρτησης από το φυσικό αέριο η γερμανική οικονομία παραπαίει.
Ο DAX έχει υποχωρήσει στις 13.530 μονάδες και σε σχέση με τα υψηλά των 16.290 μονάδων ισοδυναμεί με πτώση -17%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στο πουθενά.
Όχι μόνο δεν σημείωσε ιστορικό υψηλό, πλησίασε τις 974 μονάδες, ούτε καν τις 1.000 μονάδες και έκτοτε παραμένει περιθωριοποιημένο από το χαμηλό στις 764 μονάδες τον Μάιο του 2022 στις 859 μονάδες τον Αύγουστο του 2022.

Γιατί απέτυχε το σχέδιο της κυβέρνησης να ενισχύσει το ελληνικό χρηματιστήριο;

Θα προσπεράσουμε γρήγορα τους διεθνείς λόγους.
Π.χ. η πανδημία του covid 19 προκάλεσε παγκόσμιο σοκ στις οικονομίες και στα χρηματιστήρια το 2020 αλλά το τέλος του 2021 το γερμανικό χρηματιστήριο και ο δείκτης DAX βρέθηκε σε ιστορικά υψηλά.
Το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο δεν κατάφερε να ακολουθήσει ανάλογη πορεία αλλά απέδειξε ότι ενώ παραμένει αναδυόμενη αγορά σε νόμισμα αποτίμησης το ευρώ… δεν κατάφερε να προσελκύσει κεφάλαια.
Οι ίδιοι ανακυκλούμενοι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται στην Ελλάδα μια ομάδα 8-10 funds και αυτό είναι όλο.
Η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων έχουν επιδράσει διεθνώς στις αγορές και περίπου αναλογικά και στην Ελλάδα.
Οπότε πρέπει να δούμε γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο απέτυχε και μαζί απέτυχε και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει το ελληνικό χρηματιστήριο ως την απόδειξη της οικονομικής της επιτυχίας.
Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι απόδειξη αποτυχίας…και το ερώτημα είναι γιατί;

1)Η γενική εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι απογοητευτική.
Ενώ εστιάζουμε στο ΑΕΠ το οποίο χειραγωγείται λογιστικά, οι βασικοί αριθμοδείκτες είναι δυναμικά επιδεινωμένοι.
Εξαιρείται ο τουρισμός που προσφέρει στην οικονομία 18-19 δισεκ. στο ΑΕΠ και αποτελεί ένα κλάδο που παρά την εποχικότητα του... δουλεύει στην Ελλάδα.

Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος σε απόλυτα μεγέθη έφθασε σχεδόν 400 δισεκ. ενώ δημόσιο και ιδιωτικό χρέος έχει αναρριχηθεί στα 635 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα επί χρόνια μνημονίων εμφάνιζε πλεονάσματα 3,5% και σήμερα εμφανίζει ακραία δημοσιονομικά ελλείμματα.
Στο μεσοδιάστημα έχει κατασπαταλήσει σχεδόν 50 δισεκ. για στήριξη της οικονομίας αλλά δεν ήταν τίποτε άλλο από κατασπατάληση…
Η κρίση σε ενέργεια και στον πληθωρισμό άσκησε πίεση στις αγορές ομολόγων και η Ελλάδα βρέθηκε να εμφανίζει αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα 4,74% που αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα εάν δεν υπήρχε η παρέμβαση της ΕΚΤ θα ήταν εκτός αγορών.
Το ίδιο συνέβη και στις αποδόσεις των τραπεζικών και εταιρικών ομολόγων.
Στην πράξη η Ελλάδα είναι εκτός αγορών χρειάζεται την συστηματική παρέμβαση της ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα ειδάλλως οι αποδόσεις θα ήταν στο 5% με 6% ή και 7%.
Δεν έπεισε λοιπόν η Ελλάδα ότι η οικονομία της έχει ανακάμψει…

2)Τα μέτρα που ελήφθησαν δεν έπεισαν τους επενδυτές.
Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε κατά βάση την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs για να υλοποιήσει αυξήσεις κεφαλαίου σε ΔΕΗ, Πειραιώς και να πραγματοποιήσει άλλες επιχειρηματικές κινήσεις.
Η περίπτωση της ΔΕΗ είναι απόδειξη της χειραγώγησης, υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου σε μια ακραία τιμή τα 9 ευρώ στα οποία προφανώς και δεν άξιζε και έκτοτε κατέρρευσε έως τα επίπεδα των 4,74 ευρώ για να βρεθεί εσχάτως στα 5,75 ευρώ.
Ακόμη και οι τράπεζες που ήταν το μόνο επιτυχημένο πείραμα της κυβέρνησης με την πολιτική εξυγίανσης και τον Ηρακλή με τις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις… δεν έχουν καταφέρει να διαφοροποιηθούν.
Η κυβέρνηση ενώ στις τράπεζες πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει… στην πράξη εκδίωξε τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό που ήταν ο πατέρας αυτής της επιτυχίας και κατάργησε το χαρτοφυλάκιο του… δίνοντας το… σε ένα σύμβουλο του πρωθυπουργού αντί… στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών.
Οι τράπεζες ενώ εξυγιάνθηκαν, είναι μεγάλη επιτυχία όπου όλες οι τράπεζες έχουν NPEs ratio 5,9% με 8,5% ή 10 δισεκ. NPEs από 106 δισεκ. πριν λίγα χρόνια… ωστόσο υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα.
Τα NPEs ως πρόβλημα δεν βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών, άρα δεν είναι τραπεζικό πρόβλημα… ωστόσο παραμένουν κοινωνικό πρόβλημα.
Τα σχεδόν 100 δισεκ. NPEs δεν έχουν αντιμετωπιστεί συνεχίζουν να ταλαιπωρούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά σχεδόν 1,4 εκατ έλληνες είναι σε ομηρεία.

Συμπέρασμα

Η επιτυχία μιας κυβέρνησης στην οικονομία φαίνεται στο χρηματιστήριο και όχι στις πολιτικά χειραγωγούμενες αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης.
Στο χρηματιστήριο επενδύονται εκατομμύρια και οι επενδυτές που επενδύουν εκατομμύρια με την στάση τους θα πουν εάν όντως η πορεία της οικονομίας είναι καλή, μέτρια ή κακή.
Η απαξιωμένη εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου αποδεικνύει ότι δεν έπεισε η κυβέρνηση τους κατέχοντες τα κεφάλαια, τους επενδυτές, η αγορά προσελκύει ακόμη ευκαιριακούς κερδοσκόπους…
Αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα.

www.bakingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης