Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα πέντε κρίσιμα road shows των ελληνικών τραπεζών και τα μπρα ντε φερ για τα κόκκινα δάνεια με τους αναλυτές

Τα πέντε κρίσιμα road shows των ελληνικών τραπεζών και τα μπρα ντε φερ για τα κόκκινα δάνεια με τους αναλυτές
Γιατί δεν ανησυχούν οι τραπεζίτες και ποιο είναι το αρνητικό σενάριο.
Σκληρό μπρα ντε φερ αναμένουν οι Έλληνες τραπεζίτες με τους αναλυτές στο μαραθώνιο των road shows που ξεκινά από τις 7 Σεπτεμβρίου 2022 και ολοκληρώνεται στο τέλος Νοεμβρίου.
Μήλον της έριδος αποτελεί η πορεία των κόκκινων δανείων όπου οι διεθνείς αναλυτές δηλώνουν επιφυλακτικοί στην άνεση με την οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες δεν αναμένουν σοβαρή επιδείνωση.

Χωρίς αμφιβολία κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την εξέλιξη των κόκκινων δανείων καθώς το διεθνές κλίμα είναι ιδιαίτερα ρευστό και μπορεί η κρίση να αποκτήσει χαρακτηριστικά μακράς διαρκείας πράγμα που δεν δείχνει πιθανό στην παρούσα φάση.

Η αισιοδοξία και το … 10%

Ωστόσο με τα υφιστάμενα δεδομένα οι ελληνικές τράπεζες δεν δείχνουν να ανησυχούν για λόγους που σχετίζονται με την υφιστάμενη κατάσταση στην εγχώρια αγορά και η οποία τις διαφοροποιεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ειδικότερα οι εγχώριες τράπεζες θεωρούν ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα καταθέσεων αποτελούν εγγύηση για τους δανειολήπτες καθώς παρατηρούν ότι στα νέα δάνεια η πλειοψηφία των δανειοληπτών έχει διαθέτει αποθέματα ρευστότητας τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης
Ταυτόχρονα τα κριτήρια με τα οποία χορηγούνται νέα δάνεια είναι ιδιαίτερα αυστηρά καθώς οι τράπεζες δεν επιθυμούν να λάβουν αυξημένο ρίσκο και να βρεθούν σε κίνδυνο. Παρ όλα αυτά η πιστωτική επέκταση κινείται πάνω από τις προβλέψεις και βασίζεται στην ισχυρή ανάπτυξη των δανειοληπτών που σχετίζεται και τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας η οποία διαψεύδει σταθερά θετικά κάθε πρόβλεψη.
Υπό αυτά τα δεδομένα οι τράπεζες θεωρούν ότι είναι προστατευμένες και μόνο μιας μακράς διαρκείας ενεργειακή και οικονομική κρίση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μπορεί να απειλήσει τους ισολογισμούς τους αλλά και αυτή η απειλή θα είναι λελογισμένη. Και τούτο διότι με τις προϋποθέσεις δανειοδότησης και την οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών δεν αναμένεται πάνω από το 10% των δανείων που χορηγήθηκαν φέτος και πέρυσι να έχουν πρόβλημα.
Πάντως οι τράπεζες έχουν στη φαρέτρα τους και τις πολύ καλές επιδόσεις εξαμήνου οι οποίες είναι αλήθεια πως εξέπληξαν τους αναλυτές.

Ο μαραθώνιος των road shows

Τα πρώτο crash test με τους αναλυτές πάντως θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, στο χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs και το επόμενο στις 20 Σεπτεμβρίου και πάλι στο Λονδίνο στο συνέδριο της BofA Merrill Lynch.
Στις 5 Οκτωβρίου οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη με οικοδεσπότη τη Wood.
Στις 22 Νοεμβρίου η BofA θα είναι οικοδεσπότης στο Λονδίνο όπου θα παρελάσει όλο το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα ενώ ο κύκλος θα κλείσει στις 28 και 29 Νοεμβρίου όπου το ελληνικό χρηματιστήριο πραγματοποιεί το καθιερωμένο αλλά και υποβαθμισμένο τα τελευταία χρόνια road show του Λονδίνου.

Νίκος Καρούτζος
nakroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης