Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τρία deals που έβλεπαν οι ξένοι… αλλά λόγω Ουκρανικού θόλωσε η ορατότητα – Εθνική, Ελλάκτωρ, Αττική Οδός

Τρία deals που έβλεπαν οι ξένοι… αλλά λόγω Ουκρανικού θόλωσε η ορατότητα – Εθνική, Ελλάκτωρ, Αττική Οδός
Το placement της Εθνικής θα καθυστερήσει πολύ, θεωρούμε ότι το 2023 μπορεί να είναι καλύτερες οι συνθήκες από ότι το 2022
Σχετικά Άρθρα

Οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές είχαν βάλει στον στόχαστρο την Ελλάδα, προ του Ουκρανικού γιατί διέβλεπαν ότι θα υπάρχουν εξελίξεις.
Στο στόχαστρο βρέθηκε η Ελλάδα για τρία deals.

1)Το placement του 20% της Εθνικής τράπεζας που προωθεί ο Αλέξης Πατέλης ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού αλλά αυτός ο σχεδιασμός έχει καταρρεύσει.
Φθάσαμε μέσα Μαρτίου και ακόμη δεν έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Προφανώς ευθύνη έχει η κυβέρνηση, κατάργησε το αρμόδιο χαρτοφυλάκιο με υφυπουργό τον Γιώργο Ζαββό και έκτοτε όλα έχουν βρεθεί στον αυτόματο πιλότο.
Η πτώση των μετοχών λόγω της ουκρανικής κρίσης όχι απλά αποδυναμώνει την πιθανότητα placement αλλά την καθιστά απαγορευτική.
Το placement για το 20% της Εθνικής θα ήταν εγκληματικό λάθος να εξεταστεί στο ορατό μέλλον.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να αναζητήσει το κατάλληλο παράθυρο ευκαιρίας και βλέποντας στο ορατό μέλλον, με αυξήσεις επιτοκίων, αυξανόμενο πληθωρισμό και ενεργειακό πόλεμο… θα καθυστερήσει πολύ να ανοίξει εκ νέου.
Οι τραπεζικές μετοχές θα δυσκολευτούν πολύ να δουν τα πρόσφατα υψηλά τους, ούτως ή άλλως δεν δικαιολογούσαν εκείνες τις τιμές.
Το placement της Εθνικής θα καθυστερήσει πολύ, θεωρούμε ότι το 2023 μπορεί να είναι καλύτερες οι συνθήκες από ότι το 2022.

2)Η υπόθεση του διαγωνισμού της Αττικής Οδού φαίνεται ότι ενδιαφέρει πολλούς διεθνείς επενδυτές ως προς το σκέλος της χρηματοδότησης.
Αποτελεί ένα μεγάλο έργο το οποίο θα μπορούσε να φθάσει τα 3 με 3,5 δισεκ. ευρώ και προφανώς θα χρειαστεί – απαιτηθεί διεθνής χρηματοδότηση.

3)Η υπόθεση Ελλάκτωρ επίσης ενδιαφέρει ορισμένους επενδυτές.
Ήδη η Goldman Sachs ενεργεί ως μυστικοσύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλοι ξένοι που θα ήθελαν να ακούσουν το σενάριο των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη που έχουν αποκτήσει το 30,1% ή 31% ή 32% του Ελλάκτωρ.
Η επίλυση του κεφαλαιακού ζητήματος του Ελλάκτωρ, η αποπληρωμή του ομολόγου των 670 εκατ που αποτελεί ακανθώδες πρόβλημα και πολλά άλλα… ζητήματα που αφορούν το μέλλον της θνησιγενούς εταιρίας… βολιδοσκοπούνται από ορισμένους ξένους.
Υπάρχουν για πρώτη φορά ξένοι που βλέπουν με θετική ματιά το εναλλακτικό σενάριο των εφοπλιστών απέναντι στις καταστροφικές επιλογές της Reggeborgh του ολλανδικού fund που διέλυσε τον Ελλάκτωρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης