Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Εθνική τράπεζα περνάει την πιο σταθερή φάση των τελευταίων ετών – Πως ο Μυλωνάς (CEO) άλλαξε τα δεδομένα

Η Εθνική τράπεζα περνάει την πιο σταθερή φάση των τελευταίων ετών – Πως ο Μυλωνάς (CEO) άλλαξε τα δεδομένα
Στην ΕΚΤ και στον SSM αισθάνονται ότι ο Μυλωνάς τήρησε όλες τις δεσμεύσεις του και διασφάλισε την σταθερότητα στην Εθνική τράπεζα
Σχετικά Άρθρα

Η Εθνική τράπεζα διάγει μια από τις πιο σταθερές περιόδου της μακρόχρονης ιστορίας της.
Η διοίκηση Μυλωνά κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να διασφαλίσει την εξυγίανση του ομίλου της Εθνικής τράπεζας, να ισχυροποιήσει τα κέρδη, να αποφύγει την αύξηση κεφαλαίου και να διασφαλίσει σταθερότητα στον ισολογισμό.
Ταυτόχρονα ο Παύλος Μυλωνάς ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας διατηρεί άριστες σχέσεις και με τον βασικό μέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπήρχαν εντάσεις στο παρελθόν που έχουν πλήρως αποκατασταθεί ενώ οι διαχρονικά καλές σχέσεις με την κυβέρνηση επίσης εξασφαλίζουν σταθερότητα.

Η Εθνική με όλες αυτές τις μεθοδικές κινήσεις κατάφερε να διασφαλίσει την δεύτερη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των τραπεζών στα 3,35 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση Μυλωνά κλείνει όλα τα μέτωπα, πέτυχε μεγάλη βελτίωση των NPEs τα οποία θα μειωθούν στο 6% του συνόλου των δανείων ή 1,8 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, όπως αποκάλυψε το bankingnews η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ δίνει τις προσεχείς 6-8 ημέρες το πράσινο φως για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC χωρίς ουσιαστικές αλλαγές της αρχικής συμφωνίας πώλησης και χωρίς να προκαλούνται ανατροπές, πλην ορισμένων αλλαγών με τους συνεργαζόμενους ιατρικούς συλλόγους…

Πως η Εθνική κατάφερε να βρεθεί στην δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων;

Η Εθνική τράπεζα κατάφερε έχοντας και την στήριξη του ελληνικού δημοσίου να προχωρήσει γρήγορα στην εξυγίανση του ισολογισμού.
Τα swaps με το ομόλογο Titlos αλλά και άλλες κινήσεις στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων, εξασφάλισαν έκτακτα έσοδα σχεδόν 2,2 δισεκ. στην 2ετία που απέτρεψαν την αύξηση κεφαλαίου και επέτρεψαν την έγκαιρη και καθολική εξυγίανση του ισολογισμού από τα προβληματικά δάνεια.
Επίσης η Εθνική έχει δημιουργήσει μια νέα διοικητική ομάδα που έχει φέρει μεγάλο αέρα ανανέωσης τόσο στο εσωτερικό όσο και ως προς την αντιμετώπιση του ομίλου από τον ανταγωνισμό.

Κέρδη το 2021, 2022 και μέρισμα

Το 2021 θα εμφανίσει κέρδη σχεδόν 930 εκατ ενώ για το 2022 τα κέρδη εκτιμώνται σε 500 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι για την χρήση 2022 η Εθνική τράπεζα θα διανείμει μέρισμα το 35% των κερδών ή 175 εκατ ευρώ και μαζί με την Eurobank θα είναι οι δύο τράπεζες που θα εξασφαλίσουν την έγκριση για διανομή κερδών από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι κλείνοντας το deal με την Εθνική Ασφαλιστική θα εμφανίζει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 19,2%.

Πλέον πολύ καλές οι σχέσεις με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Μετά από μια μακρά περίοδο εντάσεων, οι σχέσεις του βασικού μετόχου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 40,34% της Εθνικής Τράπεζας και της διοίκησης Μυλωνά έχουν πλήρως αποκατασταθεί και μπορεί να ειπωθεί ότι οι σχέσεις είναι πολύ καλές.
Μάλιστα έχουν υπάρξει συναντήσεις κατά καιρούς - και εσχάτως - που επιβεβαιώνουν το καλό κλίμα μεταξύ Μυλωνά και Ξηρουχάκη του επικεφαλής του ΤΧΣ.

Placement στην Εθνική το 20% αλλά χωρίς βιασύνη

Ως γνωστό το ΤΧΣ σχεδιάζει placement του 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας επί του 40,34% που κατέχει.
Ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει βιασύνη καθώς αναζητείται ο κατάλληλος χρόνος και οι κατάλληλες χρηματιστηριακές συνθήκες.
Υπάρχει καλό πνεύμα επικοινωνίας μεταξύ ΤΧΣ και Εθνικής Τράπεζας.
Να σημειωθεί ότι κατά καιρούς έχουν αναφερθεί ανυπόστατα δημοσιεύματα που ήθελαν η διοίκηση Μυλωνά να αμφισβητείται από την κυβέρνηση ή την ΤτΕ.
Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι ενθουσιασμένοι με την διοίκηση Μυλωνά που χαίρει 100% εμπιστοσύνης ειδικά από τον SSM τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ…
Στην ΕΚΤ αισθάνονται ότι ο Μυλωνάς τήρησε όλες τις δεσμεύσεις του και διασφάλισε την σταθερότητα στην Εθνική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης