Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αxia Ventures: Αύξηση στις χορηγήσεις δανείων θέλουν οι επενδυτές για τις τράπεζες - Στο ραντάρ των ξένων για 4 λόγους

Αxia Ventures: Αύξηση στις χορηγήσεις δανείων θέλουν οι επενδυτές για τις τράπεζες - Στο ραντάρ των ξένων για 4 λόγους
A. Aλεβιζάκος: Βλέπουμε αυξανόμενο κοινό επενδυτών. Θα πάρουν θέση στις τράπεζες και πριν την αναβάθμιση
Σχετικά Άρθρα

H αύξηση της χορήγησης δανείων που αποτελεί τον σημαντικότερο δείκτη ανάπτυξης - μιας και ορίζει την αύξηση εσόδων - είναι αυτό που επιθυμούν να δουν οι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό γίνεται φανερό από τις συνομιλίες που έχει καθημερινά με τους επενδυτές ο Managing Director του τμήματος αγορών της Axia Ventures κ. Αλεβίζος Αλεβιζάκος.
Όπως τονίζει σε συνέντευξη του, στο Bankingnews, «Σαν ΑΧΙΑ, είμαστε σίγουροι ότι ένας σημαντικός αριθμός επενδυτών θα πάρει θέσεις στις ελληνικές τράπεζες στα επόμενα τρίμηνα, ξεκινώντας και πριν από την επενδυτική βαθμίδα».
Με εμπειρία πάνω από 15 έτη στην μετοχική ανάλυση σε ΗSBC, KBW, Mediobanca, TP ICAP (επικεφαλής στο investor relations) το 2017 είχε αναδειχθεί από το Thomson Reuters ως κορυφαίος αναλυτής FIG.

Τα δάνεια θα αυξηθούν πάνω απο 5% ετησίως μέχρι το 2024

Περιγράφοντας το νέο περιβάλλον ο κ. Αλεβιζάκος υπενθυμίζει πως, παγκοσμίως, ο τραπεζικός κλάδος ξεκίνησε δυνατά λόγω του γενικότερου φόβου από τον υψηλό πληθωρισμό, εξέλιξη που καθοδηγεί αναλυτές και οικονομολόγους να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές των επιτοκίων.
Και αυτές οι αναθεωρήσεις για αυξανόμενο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια, οδηγούν τους επενδυτές να επανατοποθετούνται από τους κλάδους υψηλής ανάπτυξης ( τεχνολογία ) σε κλάδους αξίας, όπως οι τράπεζες. Το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο της ανατιμολόγησης βοηθά και τις ελληνικές τράπεζες.
Το νέο δε περιβάλλον υψηλών τιμών και ανόδου επιτοκίων συμπίπτει με μια περίοδο, όπου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει καθαρίσει ( σε μεγάλο βαθμό ) με τα “κόκκινα” δάνεια.
Οι Τράπεζες ενισχύουν τους ισολογισμούς, τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και προχωρούν με την μείωση δαπανών και την ψηφιοποίηση.
Και η AXIA Research ανέφερε σε πρόσφατη έκθεση της, ότι ο κλάδος θα εκμεταλλευτεί την σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, την βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), καθώς και την ανάγκη της χώρας για επενδύσεις σε έργα υποδομής.
“Έτσι, πιστεύουμε ότι ο καθαρός δανεισμός των Ελληνικών Τραπεζών θα αυξηθεί αρκετά περισσότερο από 5% τον χρόνο μέχρι το 2024 που εκτιμά η αγορά.
Περιμένουμε περισσότερα εταιρικά δάνεια, αλλά επίσης ανάκαμψη καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων καθώς και πιστωτικών καρτών.”
Σε ποιούς δείκτες εστιάζουν, όμως, οι επενδυτές, σχετικά με την επενδυτική βαθμίδα ; Όλοι επικεντρώνονται σε μελλοντικούς (leading) δείκτες σχετικούς με την ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Αλεβιζάκος, αυτό που κοιτάνε οι επενδυτές προκειμένου να έχουν στο ραντάρ τους την Ελλάδα, είναι η μείωση των κόκκινων δανείων και παράλληλα η αύξηση των χορηγήσεων.
Άλλωστε αυτό αναγνώρισε πρόσφατα η Fitch, προκειμένου να αναβαθμίσει τις προοπτικές σε θετικές.
“Μιλώντας με νέους επενδυτές είναι φανερό ότι η αύξηση στη χορήγηση δανείων αποτελεί τον σημαντικότερο δείκτη ανάπτυξης της, μιας και ορίζει την αύξηση των εσόδων.
H βελτιωμένη κεφαλαιακή επάρκεια επιτρέπει στο τραπεζικό σύστημα να σκέφτεται και άλλες στρατηγικές κινήσεις, όπως εξαγορές, επανεκκίνηση μερισμάτων καθώς και γρηγορότερη χορήγηση δανείων.
Εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ένα αυξανόμενο κοινό επενδυτών που ενδιαφέρεται για το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Αυτό περιμένουμε να συνεχιστεί για τα επόμενα τρίμηνα μιας και οι Ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλές τιμές σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές τράπεζες παρόλο που έχουν παρόμοια μελλοντική (2023) κερδοφορία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της AXIA.”

Οι τράπεζες μπαίνουν στα ραντάρ για 4 λόγους – Καταλύτης η επενδυτική βαθμίδα

Παρόλο που ένα μέρος των επενδυτών δεν μπορεί να τοποθετήσει κεφάλαια λόγω της έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας, αρκετοί διαχειριστές κεφαλαίων, έχουν διαφορετικά funds για αναδυόμενες αγορές, έτσι υπάρχει τρόπος να έλθουν κεφάλαια νωρίτερα.
Ο σύνδεσμος της Axia Ventures με τη νέα φουρνιά επενδυτών έχει συνομιλήσει με ένα μεγάλο αριθμό επενδυτών, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στούς επενδυτές ανεπτυγμένων αγορών που τοποθετούν κεφάλαια σε χώρες με επενδυτική βαθμίδα.
Ανακαλύπτει, καθημερινά όπως προσθέτει ότι “οι περισσότεροι δεν έχουν επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες για αρκετά χρόνια λόγω της κρίσης”.
Κατά τη γνώμη του, οι επενδυτές “απλά χρειάζεται να νιώσουν “άνετα” με την Ελληνική οικονομία” και για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να “εκπαιδευθούν” στο ελληνικό σύστημα.
Ο συνδυασμός, όμως, - α) της αναμενόμενης επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα, (β) της εκτιμωμένης αύξησης εσόδων και κερδών των Ελληνικών τραπεζών, (γ) της βελτιωμένης κεφαλαιακής επάρκειας και των ισχυρών ισολογισμών και ( δ) των υψηλότερων εκτιμήσεων για το ΑΕΠ- έχει βάλει τις ελληνικές τράπεζες για τα καλά στα ραντάρ των επενδυτών.
“Σαν AXIA, είμαστε σίγουροι ότι ένας σημαντικός αριθμός επενδυτών θα πάρει θέσεις στις Ελληνικές τράπεζες στα επόμενα τρίμηνα, ξεκινώντας και πριν την επενδυτική βαθμίδα.” καταλήγει.
Tι πιστεύουν, όμως, οι ξένοι επενδυτές για το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα;
Γενικότερα, οι αγορές αισθάνονται μια ανασφάλεια όταν υπάρχουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.Παρά ταύτα, είναι πρόσφατες οι δηλώσεις του πρωθυπουργού που ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. “ Η αγορά δεν περιμένει εκλογές άμεσα”, ξεκαθαρίζει ο κ. Αλεβιζάκος.
Από την άλλη πλευρά, κατά την γνώμη του, ο σημαντικότερος καταλύτης για την εισροή νέων κεφαλαίων είναι, ότι η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι τον Ιούλιο του του 2023.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης