Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H Attica bank έχει 214 εκατ χρηματιστηριακή αξία και 421 εκατ κεφάλαια, αξίζει 0,50 P/BV; - Έχει περιθώρια πτώσης -42%

H Attica bank έχει 214 εκατ χρηματιστηριακή αξία και 421 εκατ κεφάλαια, αξίζει 0,50 P/BV; - Έχει περιθώρια πτώσης -42%
Η δίκαιη τιμή της Attica bank είναι 0,10 ευρώ δηλαδή πτώση από τις τρέχουσες τιμές -42%....
Σχετικά Άρθρα

H τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Attica bank είναι 214 εκατ ενώ τα συνολικά κεφάλαια 421 εκατ εκ των οποίων 181 εκατ. που διαθέτει η τράπεζα και 240 εκατ από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου.
Η Attica bank αποτιμάται P/BV 0,50 της λογιστικής αξίας.
Το βασικό ερώτημα αξίζει να έχει αποτιμήσει 0,50 η Attica bank;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρα πως όχι αφού θα ακολουθήσουν άλλες 2 ανακεφαλαιοποιήσεις, προσέξτε μετά την αύξηση των 240 εκατ θα ακολουθήσουν άλλες δύο ανακεφαλαιοποιήσεις.
Βέβαια όπως αναφέρει σε άλλο ρεπορτάζ το bankingnews η μετοχή της Attica bank δεν έχει διασπορά, η πραγματική διασπορά είναι μόλις 2% και εδώ εγείρονται θέματα....

Αυτό σημαίνει ότι από την άσκηση δέουσας επιμέλειας θα προκύψουν ζημίες 100 με 150 εκατ οπότε τα κεφάλαια της Attica bank θα μειωθούν από 421 στα 321 εκατ με 270 εκατ ευρώ.
Με κεφάλαια 321 εκατ με 270 εκατ σημαίνει ότι με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία 214 εκατ θα αποτιμάται 0,70 P/BV που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ότι ναι μεν θα υπάρξουν άλλες δύο ανακεφαλαιοποιήσεις αλλά η πραγματική χρηματιστηριακή αξία της Attica bank πρέπει να είναι στα 120 εκατ που σημαίνει χρηματιστηριακή τιμή 0,10 ευρώ από 0,1720 ευρώ.
Η δίκαιη τιμή της Attica bank είναι 0,10 ευρώ δηλαδή πτώση από τις τρέχουσες τιμές -42%....

Πόσες ανακεφαλαιοποιήσεις θα χρειαστεί η Attica bank;

Η απάντηση είναι τρεις, συνολικά τρεις φορές πρέπει να βρει κεφάλαια η Attica bank.
Η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώθηκε με την συγκέντρωση 240 εκατ ευρώ.
Από την αύξηση αυτή, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πλέον βρίσκεται με 62,93% της Attica bank, το Ellington μέσω της Rinoa με έδρα την Κύπρο κατέχει 9,87% ή εισφέροντας 24,17 εκατ ευρώ και το ΤΜΕΔΕ με 14,70%.

Η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση

Λίαν συντόμως θα ξεκινήσει η άσκηση δέουσας επιμέλειας η οποία θα κρατήσει περίπου 2 ή 2,5 μήνες.
Μέσω μιας εταιρίας ορκωτών ελεγκτών ή ξένου οίκου θα ξεκινήσει οικονομικός έλεγχος στην Attica bank.
Από αυτή την διαδικασία θα προκύψει μια ζημία που υπολογίζεται ότι θα κινηθεί μεταξύ 100 και 150 εκατ ευρώ.
Στην δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση που υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Καλοκαίρι του 2022 η Attica bank θα υλοποιήσει δεύτερη αύξηση κεφαλαίου την οποία και θα καλύψουν οι μέτοχοι αναλογικά.
Π.χ. το ΤΧΣ θα καλύψει το 62,93% της αύξησης κεφαλαίου.

Τέλος του 2021 θα ακολουθήσει και 3η ανακεφαλαιοποίηση

Όμως με την άσκηση δέουσας επιμέλειας η Attica bank δεν τελειώνει με τις ανακεφαλαιοποιήσεις.
Θα πραγματοποιηθεί και μια 3η ανακεφαλαιοποίηση που θα έχει είτε την μορφή της αύξησης κεφαλαίου ή έκδοσης ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές ή κάποιας άλλης μορφής π.χ. warrants και θα είναι ύψους άλλα 100 με 130 εκατ ευρώ.

Η εκτίμηση του bankingnews την οποία έγκαιρα και με ξεκάθαρο τρόπο παρουσιάσει είναι ότι οι συνολικές ζημίες της Attica bank είναι 550 με 600 εκατ ευρώ.
Η Attica bank διαθέτει 180 εκατ κεφάλαια συν τα 240 εκατ που πρόσφατα αντλήθηκαν συν τα 100-150 εκατ της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης συν τα 100-130 εκατ της 3ης ανακεφαλαιοποίησης = 680 εκατ ευρώ.
Είναι προφανές ότι η εκτίμηση του bankingnews για κρυφή ζημία 550 με 600 εκατ θα δικαιωθεί.

Το ΤΧΣ ξεκινάει αλλαγές στην διοίκηση αλλά ο Στουρνάρας τα γυρνάει

Μπορεί ο Θεόδωρος Πανταλάκης να απέτυχε στην διαχείριση της Attica bank ως διευθύνων σύμβουλος, η τράπεζα βρέθηκε στα βράχια και μια από τις ρήτρες που έθεσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι η αντικατάσταση της διοίκησης.
Όμως φαίνεται ότι ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ που εποπτεύει την Attica bank και ο οποίος μεσολάβησε ώστε να αναλάβει την Attica bank ο Πανταλάκης… φαίνεται να έχει δεύτερες σκέψεις…
Μάλιστα σκέφτονται να κρατήσουν τον Πανταλάκη και να διορίσουν ένα νέο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο.
Μια τέτοια εξέλιξη θα αποδείξει ότι η Attica bank απλά είναι καταδικασμένη…

Το αφήγημα

Το βασικό αφήγημα είναι ότι σε 2-3 χρόνια η Attica bank θα έχει χρηματιστηριακή αξία 600 εκατ ευρώ και το ΤΧΣ με 210-220 εκατ που θα έχει επενδύσει κατέχοντας στην τελική φάση το 30% με 33% των μετοχών της Attica bank θα καταφέρει η αξία των μετοχών του να είναι υψηλότερη της αρχικής επένδυσης.
Το αφήγημα αυτό δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει εάν δεν υπάρξει θεραπεία σοκ στην Attica bank, να αλλάξει όλη η διοίκηση που είναι υπεύθυνη για το αδιέξοδο, να προχωρήσει εθελούσια έξοδος ώστε να αλλάξει η δομή των εργαζομένων και να πραγματοποιηθούν επενδύσεις για εκσυγχρονισμό.
Ακόμη και σε αυτό το σενάριο η Attica bank δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει θετικές προοπτικές.
Εάν η διοίκηση δεν αλλάξει… νομοτελειακά το αδιέξοδο θα παραμείνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->