Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ιωάννου (Eurobank) στο BN: Γιατί δεν θα απειληθεί η Εurobank από τις ψηφιακές τράπεζες - Ισχυρή διεθνής θέση

Ιωάννου (Eurobank) στο BN: Γιατί δεν θα απειληθεί η Εurobank από τις ψηφιακές τράπεζες - Ισχυρή διεθνής θέση

Υψηλότερη αξιολόγηση ΕSG σημαίνει χαμηλότερο δανειακό κόστος για τις επιχειρήσεις, επισημαίνει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank & Πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Σταύρος Ιωάννου

Σχετικά Άρθρα

Σε μια περίοδο προκλήσεων για τις διεθνείς τράπεζες, λόγω της ψηφιοποίησης, της βιώσιμης ανάπτυξης, των κριτηρίων ΕSG, η Εurobank επέλεξε στρατηγικά να μην γίνει αμιγώς ψηφιακή τράπεζα. Mετασχηματίζεται και οδεύει προς την EUROBANK 2030, προκειμένου να είναι η πιο απλή ψηφιοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα και τη Νοτιανατολική Ευρώπη, δίπλα στον πελάτη 24/7.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank & Πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Σταύρος Ιωάννου, σε συνέντευξη του στο Βankingnews, εξήγησε τα σχέδια της ΕUROBANK 2030 σε πεδία όπως την ψηφιακή αναβάθμιση, τα κριτήρια ΕSG, τις διεθνείς δραστηριότητες, αλλά και τις αλλαγές στο επιχειρησιακό μοντέλο του Private Banking, χώρου μακράς παράδοσης και διεθνούς αναγνώρισης για την Τράπεζα. Ιδιαίτερα, στο private bankink, όπως θα δούμε, με το νέο μοντέλο oι επιλογές των πελατών αυξάνονται, στις έξι χώρες δραστηριοποίησης της Eurobank.
Η πρόσφατη δε συγχώνευση, της Eurobank Beograd με την Directna Bank, οδήγησε σε επιστροφή κεφαλαίου και μερίσματος στον όμιλο, ύψους 232 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαια.

Η ισορροπία τεχνολογίας – ανθρώπων

Πως μπορεί το μικτό επιχειρηματικό μοντέλο που προωθεί η Τράπεζα προς την EUROBANK 2030, το μοντέλο Phygital, να μην απειληθεί τελικά από τις, αμιγώς, ψηφιακές τράπεζες;
«Αποτελεί στρατηγική απόφαση μας να μην γίνουμε μια αμιγώς ψηφιακή τράπεζα. Επενδύουμε, διαρκώς, σημαντικά ποσά στη νέα τεχνολογία.
Ωστόσο, η 30ετής εμπειρία μας, μας έχει πείσει πως τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει αποτελεσματικά τη διαπροσωπική σχέση με τον πελάτη, πολύ περισσότερο δε ένα απρόσωπο chatbox, ειδικά όταν πρόκειται για αποφάσεις - ορόσημα για τη ζωή του. Αποφασίσαμε λοιπόν να επενδύσουμε σε μια Phygital προσέγγιση, στην τέλεια ισορροπία μεταξύ τεχνολογίας και ανθρώπινου παράγοντα, και πιστεύουμε βάσιμα πως αυτό θα αποδειχθεί ως το ισχυρότερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα τα επόμενα χρόνια» δηλώνει ο κ. Στ. Ιωάννου.
H Eurobank επενδύει συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες στην ψηφιακή αναβάθμιση του Ομίλου με ποσά που υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ ανά τριετία.
Όπως επισημαίνει, η προνοητική, εμπροσθοβαρής, πολυετής επένδυση ήταν και ο καθοριστικός παράγοντας για να καταφέρει η Τράπεζα να ανταποκριθεί άμεσα στις μεγάλες ανάγκες και αλλαγές που επέβαλε στην αγορά η πανδημία.
Ήδη περισσότερα από 1.800 είδη συναλλαγών πραγματοποιούνται μέσω e-Banking, Eurobank Mobile App καθώς και του δικτύου των ΑΤΜ.

«Σκεφτόμαστε out of the box.
Αναβαθμίζουμε συνεχώς υποδομές μας και πλατφόρμες, μεταξύ αυτών και το κεντρικό πληροφοριακό μας σύστημα» αναφέρει υπογραμμίζοντας παράλληλα όμως, τη μεγάλη αξία της δυνατότητας για προσωποποιημένες λύσεις και μέσω όλων των διαθέσιμων καναλιών.
Μια ακόμη καινοτομία της Eurobank είναι το Digital Factory.Βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος του ψηφιακού μετασχηματισμού της, εντάσσοντας νέους τρόπους εργασίας και σύγχρονες μεθοδολογίες που προάγουν τη συνεργασία, την καινοτομία, το γρήγορο time – to - market και την αλληλεπίδραση με τους πελάτες:
«Το Group IT της Τράπεζας είναι ένα από τα μεγαλύτερα Technology Hubs της χώρας. Στρατηγικός μας στόχος είναι η Eurobank να προσφέρει την καλύτερη ψηφιακή εμπειρία ως η πιο απλή ψηφιοποιημένη τράπεζα σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη» τονίζει.

Ισχυρή διεθνής θέση και βιώσιμη ανάπτυξη

Η Eurobank είναι άλλωστε η ελληνική συστημική τράπεζα με την ισχυρότερη διεθνή παρουσία σε έξι χώρες, την οποία επέλεξε να διατηρήσει, παρά την πολυετή κρίση στη χώρα και τους εποπτικούς περιορισμούς που επέφερε, και σήμερα επιδιώκει να τη διευρύνει, όπου και όποτε εντοπίζει ευκαιρία. Ο
ι διεθνείς δραστηριότητες συμβάλλουν με ποσοστό άνω του 30% στη διαμόρφωση της κερδοφορίας του Ομίλου, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να έχουν ανέλθει σε 111 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021.
Η παρουσία του Ομίλου έχει ενισχυθεί σε Σερβία, Βουλγαρία και Κύπρο ενώ δραστηριοποιείται, επίσης, σε Λουξεμβούργο και Λονδίνο.
Οι διεθνείς δραστηριότητες προσφέρουν ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τη δυναμική ανάπτυξης εργασιών σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, υπό την ομπρέλα των προτεραιοτήτων που χαράσσονται σε επίπεδο Ομίλου.
Μεταξύ αυτών είναι η στροφή της παγκόσμιας οικονομίας στη λογική των ESG, που ανοίγει το δρόμο για νέες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά σε τομείς όπως η ενέργεια και η τεχνολογία αλλά και σε ακίνητα. Η παγκόσμια οικονομία μεταβαίνει άλλωστε πολύ γρήγορα στο «σύμπαν» των ESG, με πρώτη προτεραιότητα τη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, δημιουργώντας νέες επιχειρησιακές και κανονιστικές προτεραιότητες και μεταμορφώνοντας άρδην το επενδυτικό τοπίο.
Όπως τονίζει ο κ. Ιωάννου, είναι πλέον σαφές πως κάθε επιχείρηση για να εξασφαλίσει ζήτηση και ευνοϊκότερους όρους δανεισμού, να παραμείνει ανταγωνιστική και κερδοφόρα, πρέπει να βαθμολογείται υψηλά στις αξιολογήσεις ESG, «διαβάζοντας» εγκαίρως τις σύγχρονες τάσεις.

Private Banking Νέας Γενιάς

Στο επίκεντρο της αναμόρφωσης της στρατηγικής της Eurobank βρίσκεται και το Private Banking.
«Επενδύοντας σε συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η ισχυρή, διεθνή παρουσία και η μακρά, διεθνώς αναγνωρισμένη παράδοσή μας στο Private Banking και το Wealth Management γενικότερα, κινούμαστε γρήγορα για να αναδειχθούμε ο ισχυρότερος πάροχος υπηρεσιών Private Banking στην ΝΑ Ευρώπη. Είμαστε ο μοναδικός ελληνικός τραπεζικός όμιλος που προσφέρει ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών στους πελάτες Private Banking από τέσσερις γεωγραφικές περιοχές, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και την Κύπρο» δηλώνει.

Γιατί η Εurobank έμεινε στο Λονδίνο - Λουξεμβούργο

Ο Όμιλος εισάγει το Private Banking Νέας Γενιάς με την τεχνολογικά αναβαθμισμένη, νέα πλατφόρμα Διαχείρισης Πλούτου.
Όπως εξηγεί, η τεχνολογική επανάσταση, οι νέες δυνατότητες που προσφέρουν τομείς όπως η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη, αυξάνουν και μεταβάλλουν τις απαιτήσεις των πελατών, εντείνοντας περαιτέρω τον ανταγωνισμό από μεγάλους, διεθνείς παίκτες.
«Οι πελάτες γνωρίζουν αυτές τις επιλογές, τις απαιτούν άμεσα και εμείς είμαστε εδώ για να τις προσφέρουμε» συμπληρώνει. Σημειώνεται πως η Τράπεζα εισήγαγε πρώτη στην ελληνική αγορά το ολοκληρωμένο πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών προς πελάτες - μη κατοίκους Ελλάδας, μέσω της μονάδας International Retail Customers.
Το Λουξεμβούργο έχει τον κυρίαρχο ρόλο, ως κορυφαίο κέντρο private banking στην Ευρωζώνη και το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα πλεονεκτήματα του Λουξεμβούργου περιλαμβάνουν AAA αξιολόγηση, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και διαφανή ρυθμιστική υποδομή. Από τη στρατηγική της θέση στην καρδιά της Δυτικής Ευρώπης, η Τράπεζά μας παρέχει ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών τόσο σε ιδιώτες όσο και σε θεσμικούς επενδυτές.
Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα, προσφέροντας στους πελάτες τους μια σφαιρική προσέγγιση για τη μακροπρόθεσμη βέλτιστη διάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων τους.
Την ίδια στιγμή ο Όμιλος, αντιθέτως από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, διατήρησε το υποκατάστημα στο Λονδίνο.
Όπως επισημαίνει, το Λονδίνο, τόσο πριν αλλά και μετά το Brexit εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο ισχυρά χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο. Εκεί συγκεντρώνονται μεταξύ άλλων ισχυρά διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, είναι η έδρα σημαντικών ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών και ισχυρού εφοπλιστικού κεφαλαίου. Η παρουσία της Τράπεζας εκεί διευκολύνει αφάνταστα τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στην περιοχή του Wealth Management.
Κομβικής σημασίας στις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου είναι και η παρουσία του στην Κύπρο μέσω της Eurobank Κύπρου.
Η Τράπεζα λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο σε σχέση με το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα της χώρας, δραστηριοποιείται κυρίως στο Wholesale Banking, σε τομείς όπως οι μεγάλες επιχειρήσεις, η διαχείριση περιουσίας ιδιωτών, η τραπεζική διεθνών εταιρειών και οι διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Η Τράπεζα απέκτησε πρόσφατα σημαντική θέση και στην Ελληνική Τράπεζα, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τη θέση της στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Δημήτρης Παφίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης