Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι συμβαίνει με τις κεφαλαιοποιήσεις σε τράπεζες και ΔΕΗ; - Γιατί ξέφυγε η Eurobank, μάχη Εθνική – Alpha… η MSCI και η Moody’s

Τι συμβαίνει με τις κεφαλαιοποιήσεις σε τράπεζες και ΔΕΗ; -  Γιατί ξέφυγε η Eurobank, μάχη Εθνική – Alpha… η MSCI και η Moody’s
Η Eurobank ξεχωρίζει δικαιολογημένα αλλά η μετοχή αρχίζει και γίνεται ακριβή… - Η μάχη Εθνικής και Alpha bank θα συνεχιστεί
Σχετικά Άρθρα

Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει πέριξ των 900 μονάδων αδυνατώντας να διαφοροποιηθεί παρά την ανάκαμψη των τραπεζών και την χειραγωγημένη ωραιοποίηση της ΔΕΗ.
Οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών ξανά βρίσκονται στο επίκεντρο και το ενδιαφέρον είναι να δούμε τι μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα.

Η Eurobank ξεχωρίζει δικαιολογημένα αλλά η μετοχή αρχίζει και γίνεται ακριβή…

Η Eurobank βρίσκεται σε υψηλά ετών στα 0,98 ευρώ περίπου με συνολική χρηματιστηριακή αξία στα 3,62 δισεκ.
Οι βασικές αιτίες της ανόδου η κερδοφορία του 2021, το μέρισμα του 2022 και η συνεχής ενίσχυση των κεφαλαίων.
Η Eurobank διαθέτει 5,4 δισεκ. κεφάλαια και θα αποκτήσει 350 εκατ από την πώληση των POS, ενώ θα πετύχει κέρδη 450 με 470 εκατ το 2021 και περίπου 500 με 530 εκατ το 2022.
Πρακτικά από εφάπαξ πωλήσεις και κέρδη θα συγκεντρώσει η Eurobank το διάστημα 2021 με 2022 περίπου 1,35 δισεκ. όσο ήταν και η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.
Επίσης για την οικονομική χρήση 2022 θα διανείμει μέρισμα 150 εκατ τον Μάρτιο του 2023 και ορισμένα funds ήδη τοποθετούνται για να πάρουν το μέρισμα.
Δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου, ενώ και το Fairfax δεν θα εκπλήξει, η μετοχή φθάνει το 1 ευρώ και δεν σχεδιάζει να πουλήσει για το ορατό μέλλον, ούτε σχεδιάζεται απόσχιση της Grivalia.
Το Fairfax κατέχει το 33% των μετοχών της Eurobank και είχε εξεταστεί σε μια τιμή πέριξ των 1,05 με 1,10 ευρώ το Fairfax να πουλήσει το 13% και να παραμείνει με 20% στην Eurobank.
Οι παράμετροι αυτοί έδωσαν ώθηση στην μετοχή της Eurobank που πλησίασε πλέον το 1 ευρώ αλλά με αποτίμηση 3,62 δισεκ. αρχίζει να γίνεται ακριβή τόσο με όρους P/BV όσο και με όρους P/E.

Η μάχη Εθνικής και Alpha bank θα συνεχιστεί

Η μάχη στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις μεταξύ Alpha bank και Εθνικής τράπεζας φαίνεται ότι θα συνεχιστεί…
Ήδη η Alpha bank που πιέστηκε επειδή ορισμένα funds ρευστοποίησαν για να τοποθετηθούν στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, λογικά θα διαφοροποιηθεί… προσεχώς.
Η μετοχή της Alpha bank έχει μείνει στάσιμη στα 1,11 ευρώ απόρροια της συνεχιζόμενης εξυγίανσης των NPEs αλλά μετά την αύξηση κεφαλαίου απέκτησε ένα οριακό πλεονέκτημα.
Η Εθνική στηρίζεται στην ισχυρή – κυρίως μη επαναλαμβανόμενη – κερδοφορία που για το 2021 θα φθάσει στα 800 εκατ ευρώ.
Φαίνεται ότι τόσο η Eurobank όσο και η Εθνική για τους επόμενους 12 μήνες δεν θα χρειαστούν αύξηση κεφαλαίου, οπότε μια πίεση που ασκείτο στις μετοχές έχει εκτονωθεί.
Η Εθνική ωστόσο έχει δύο ιδιότυπα μειονεκτήματα, ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς ελέγχεται το deal με το CVC από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ την DGComp.
Το πιθανότερο σενάριο είναι κάποια στιγμή έως το τέλος του α΄ τριμήνου του 2022 το CVC να πουλήσει το Metropolitan ή κάποιο άλλο θεραπευτήριο, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της DGComp.
Εν τω μεταξύ χρηματιστηριακά το περιορισμένο free float λόγω της παρουσίας του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής με 40,3% επιδρά αρνητικά.
Δεν αναμένεται να διατεθεί το 20% των μετοχών της Εθνικής πριν το καλοκαίρι του 2022.
Λόγω της παρουσίας του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο με 40,3%, η Εθνική δεν θα αναβαθμιστεί στον δείκτη standard της Morgan Stanley Capital International στις 11 Νοεμβρίου 2021.
Η αναβάθμιση μετατίθεται για το 2022.
Το ερώτημα βεβαίως παραμένει με την διαφορά μόλις 50 εκατ στις αποτιμήσεις υπέρ της Alpha bank μπορεί η Εθνική να ξεπεράσει την Alpha bank;
Ναι είναι ένα σενάριο πιθανό και αυτό θα συμβεί όταν θα αναβαθμιστεί στον MSCI, μπορεί να κερδίσει έως και 300 εκατ στην κεφαλαιοποίηση της η Εθνική τράπεζα.

Η ΔΕΗ με 3,6 δισεκ. κεφαλαιοποίηση

Η ΔΕΗ με 3,6 δισεκ. κεφαλαιοποίηση βραχυπρόθεσμα θα πάρει ώθηση από την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου των 1,35 δισεκ. και βεβαίως από την αναβάθμιση στον δείκτη MSCI standard, στις 11 Νοεμβρίου ή σε έκτακτη συνεδρίαση μετά τις 11 Νοεμβρίου 2021.
Η ΔΕΗ μετά τις κινήσεις αυτές και τις εισροές που θα υπάρξουν θα έχει εξαντλήσει τα ανοδικά της περιθώρια.
Όπως έχει αναλυθεί η ΔΕΗ παραπλανά τους επενδυτές, με την ΑΜΚ 1,35 δισ αποκρύβοντας ότι είναι πανάκριβη, εξαρτημένη από πολιτικό κίνδυνο και ρίσκο υλοποίησης

Ποιο είναι το πραγματικό ρίσκο για τους επενδυτές της ΔΕΗ;

Θα συμπεριλάβουμε κατά βάση 4 ζητήματα

1)Χρηματιστηριακά η ΔΕΗ προ της αύξησης κεφαλαίου αποτιμάται στα 2,28 δισεκ. και μετά την αύξηση θα βρεθεί στα 3,6 δισεκ.
Η εταιρία δεν παράγει κέρδη, κατασκευάζει κέρδη και με τεχνικές αντιστροφής προβλέψεων ωραιοποιείται.
Δεν είναι πολύφερνη νύφη αλλά μια προβληματική κατάσταση που θέλει να παρουσιαστεί ως υγιής.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Με όρους P/E η ΔΕΗ εμφανίζεται ακραία πανάκριβη πάνω από 65 που ούτε δικαιολογείται από το μελλοντικό της επενδυτικό σχέδιο, ούτε από τις τρέχουσες αποτιμήσεις.
Με όρους P/BV η ΔΕΗ εμφανίζεται πανάκριβη στο 0,73 – συμπεριλαμβανομένων και των νέων κεφαλαίων –
Μια πανάκριβη εταιρία, υλοποίησε αύξηση στα 9 ευρώ σε τέτοιες τιμές η ΔΕΗ απλά θα επιβεβαιώσει ότι υφαρπάζει τα λεφτά των μικροεπενδυτών.

2)Η ΔΕΗ μπορεί να προσπαθεί να αποδείξει ότι λειτουργεί ως ανεξάρτητη επιχειρηματική οντότητα αλλά αυτό δεν είναι αληθές.
Το πολιτικό ρίσκο που κρύβεται στην διαχείριση της είναι τεράστιο όπως και το ρίσκο υλοποίησης.
Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι αντλεί κεφάλαια για να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά αποκρύβει ότι λόγω πολιτικού ρίσκου δεν μπορεί να μεταφέρει το κόστος – εν προκειμένω το ενεργειακό κόστος – στους καταναλωτές για να μην πληγεί η κυβέρνηση.
Συν τοις άλλοις σε οποιαδήποτε αλλαγή κυβερνητικής γραμμής ή και κυβέρνησης, η ΔΕΗ μπορεί εύκολα να υποτροπιάσει.
Ούτως ή άλλως η ΔΕΗ με το δημόσιο να κατέχει την καταστατική μειοψηφία το 34,12% θα συνεχίσει να ελέγχει την εταιρία και να διορίζει το management.

3)Η ΔΕΗ μπορεί να παρουσιάζεται ως πράσινη αλλά συνεχίζει να είναι μαύρη άπαξ και η απεξάρτηση της από τον λιγνίτη εν μέσω τιμολογιακής κρίσης στο φυσικό αέριο, δεν θα είναι εύκολος δρόμος.

4)Μέχρι τώρα η ΔΕΗ δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη, εμφανίζει με λογιστικά τρικ κερδοφορία που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα παρ΄ ότι λειτουργεί ως σχεδόν μονοπώλιο.
Έχοντας μονοπωλιακή θέση στην αγορά και κουβαλώντας όλες τις παρελθούσες αμαρτίες που πολλές εξ αυτών δεν έχουν αντιμετωπιστεί παρουσιάζεται ως μια δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρία…
Οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι όροι της αύξησης θεωρούμε ότι είναι πανάκριβοι, μη ρεαλιστικοί με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρίας.

Ως προς την αύξηση κεφαλαίου

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η ΔΕΗ βρίσκεται με τα εξής ποσοστά

  • 23,8% Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας
  • 10,3% ΤΑΙΠΕΔ Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου
  • CVC 10%
  • Νέοι μέτοχοι της αύξησης κεφαλαίου 26,2%
  • Μέτοχοι πριν την αύξηση κεφαλαίου 29,7%.

Από την αύξηση των 1,35 δισεκ. ευρώ ή καθαρή αύξηση 1,29 δισεκ. – αφαιρώντας έξοδα 55 εκατ - εφόσον η τιμή της αύξησης είναι τα 9 ευρώ ώστε να υλοποιήσει ένα επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης.

  • 3,2 δισεκ. σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2024.
  • 1,7 δισεκ. για επενδύσεις σε συμβατική παραγωγή ενέργειας

Οι επενδύσεις και ο σχεδιασμός της ΔΕΗ μέχρι το 2024 έως 2026 όπως παρουσιάζεται στο ενημερωτικό δελτίο στηρίζεται σε πολλές υποθέσεις που έως σήμερα η ΔΕΗ δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει.

Τι θα συμβεί στην Attica bank;

Την ερχόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθεί το μοντέλο με βάση το οποίο θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Attica bank.
Η αύξηση των 240 εκατ ευρώ θα πραγματοποιηθεί με τρεις τρόπους
1)Να καλύψουν την αύξηση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 68,2% εισφέροντας 180 εκατ και τα υπόλοιπα 60 εκατ να καταβάλλουν ΤΣΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ.
2)Να ακολουθεί η ίδια διαδικασία αλλά να συμμετάσχει με ένα μικρό ποσοστό το Ellington που προτάθηκε ως επενδυτής αν και είναι αμφίβολο εάν πληροί τα κριτήρια.
Η Bain Capital έθεσε πολύ πιο αυστηρά κριτήρια.
3)Η ανακεφαλαιοποίηση να χωριστεί σε δύο φάσεις, στην πρώτη φάση να την καλύψουν τα Ταμεία και στην δεύτερη φάση ο ιδιώτης επενδυτής.
Σε όλα τα σενάρια η διοίκηση της Attica bank θα αντικαταστεί πλήρως όπως και όλο το διοικητικό συμβούλιο.

Τι θα πράξει στις 11 Νοεμβρίου 2021 η MSCI;

Πέραν από την ένταξη της ΔΕΗ στις 11 Νοεμβρίου στον δείκτη MSCI standard ή σε έκτακτη αξιολόγηση μετά τις 11 Νοεμβρίου, δεν αναμένεται άλλη αναβάθμιση.
Η Εθνική δεν θα αναβαθμιστεί ενώ δεν είναι πιθανό να αναβαθμιστεί ούτε ο Μυτιληναίος που θεωρείτο ως φαβορί για αναβάθμιση, αντικαθιστώντας την Jumbo.
Να σημειωθεί ότι η Jumbo έχει αποτίμηση στο χρηματιστήριο 1,78 δισεκ. και ο Μυτιληναίος 2,18 δισεκ. ευρώ.
Θεωρητικά έχει πλεονέκτημα ο Μυτιληναίος αλλά μάλλον δεν θα υπάρξει αναβάθμιση.

Τι θα συμβεί στις 19 Νοεμβρίου 2021;

Στις 19 Νοεμβρίου 2021 θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Moody’s η οποία βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Είναι πιθανό να αναβαθμίσει τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές και λιγότερο πιθανό να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα κατά μια κλίμακα σε Βα2 από Βα3.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης