Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο, βάλτωσε, δεν τραβάει; - Τι συμβαίνει και έχει πλήρως αποσυνδεθεί από ΑΕΠ και οικονομία;

Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο, βάλτωσε, δεν τραβάει; - Τι συμβαίνει και έχει πλήρως αποσυνδεθεί από ΑΕΠ και οικονομία;
Οι περισσότερες εταιρίες είτε έχουν σημειώσει μεγάλη κίνηση από τα χαμηλά τους πριν 14-15 μήνες, οπότε πλέον είναι ακριβές, είτε στις τράπεζες το αφήγημα τους έχει πλήρως τιμολογηθεί.
Σχετικά Άρθρα

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν τραβάει, από τον Απρίλιο του 2021 έως και Σεπτέμβριο 2021 κινείται εντός ενός στενού εύρους διακύμανσης, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ή γεγονότων π.χ. rebalancing δεικτών… έχει αποσυνδεθεί από την πραγματική οικονομία, την πορεία του ΑΕΠ που ανακάμπτει και βεβαίως την γενική περιρρέουσα ατμόσφαιρα… ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.

Γιατί λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο έχει βαλτώσει και δεν τραβάει;

Οι βασικοί λόγοι που το ελληνικό χρηματιστήριο έχει βαλτώσει είναι οι εξής

1)Οι τράπεζες έχουν τιμολογηθεί πλήρως από τους επενδυτές, π.χ. η Eurobank στα 0,86 ευρώ εμπεριέχει όχι μόνο δείκτη NPEs ratio στο 5% με 7% αλλά και κέρδη για το 2021 στα 450 με 480 εκατ ευρώ.
Εμπεριέχει ότι θα απορροφήσει την HSBC Ελλάδος και ότι θα συνεχίσει να ανακάμπτει ως τράπεζα με προοπτική εντός 3 ετών τα κέρδη από στόχο 500 εκατ να φθάσουν στα 650 εκατ που είναι το μέγιστο της δυναμικότητας της τράπεζας.
Το 2023 θα διανείμει και μέρισμα η Eurobank.
Επικαλεστήκαμε το παράδειγμα της Eurobank που είναι το πιο χαρακτηριστικό καθώς οι τρέχουσες αποτιμήσεις των τραπεζών περιλαμβάνουν την παραδοχή ότι το NPEs ratio σε όλες θα είναι μονοψήφιο.
Αυτό έχει πλήρως αποτιμηθεί.
Οι εκπλήξεις θα έρθουν από τα κέρδη των επόμενων ετών και πως η ανάκαμψη της οικονομίας θα μεταφραστεί στην ανάκαμψη των τραπεζικών ισολογισμών ειδικά στο σκέλος των δανείων που η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται αλλά πλησιάζει το σημείο μηδέν, που θα σταθεροποιηθεί πριν ξεκινήσει η πιστωτική επέκταση εκ νέου.
Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι η Eurobank έχει κάνει μια μεγάλη κίνηση από τα 0,29 στα 0,86 ευρώ σε ένα διάστημα 15-17 μηνών οπότε εύλογα μπορεί να ειπωθεί ότι σχεδόν όλα έχουν αποτιμηθεί.
Οι τράπεζες χρειάζονται ένα νέο πειστικό αφήγημα.

2)Πολλοί κλάδοι που αναπτύσσονται δεν εκπροσωπούνται στο χρηματιστήριο π.χ. τουρισμός που ανακάμπτει ή super market.
Το πολύ εντυπωσιακό είναι ότι IPO δεν έχει πραγματοποιηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο μεγάλης κλίμακας εδώ και 8 με 10 χρόνια.
Όσο οι εταιρίες μπορούν να συγκεντρώνουν φθηνά κεφάλαια γιατί να ρισκάρουν είσοδο στο χρηματιστήριο.

3)Ορισμένες καλές εταιρίες όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος με παρεμφερή δραστηριότητα ήδη έχουν σημειώσει μια μεγάλη άνοδο τους τελευταίους 12 μήνες και έχουν αγγίζει υπερτιμημένες ζώνες.
Ήδη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει εδώ και καιρό στα 9,40 ευρώ και ο Μυτιληναίος στα 15,6 με 16 ευρώ ήδη ή 2,3 δισεκ. αποτίμηση θεωρείται ακριβός.
Οπότε οι καλές εταιρίες έχουν δώσει τις υπεραξίες τους στους μετόχους – επενδυτές.
Ακόμη και η ΔΕΗ που βρισκόταν και πλέον έφθασε στα 10 ευρώ στα 2,34 δισεκ. ευρώ συνολική αποτίμηση έχει εξαντλήσει την ανοδικότητα της.

4)Υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα με το free float δηλαδή την διασπορά μετοχών πολλές εταιρίες έχουν περιορισμένη διασπορά και αυτό είναι άκρως ανασταλτικός παράγοντας αφού ένας επενδυτής ακόμη και εάν αγοράσει ένα αξιόλογο ποσοστό μιας εταιρίας μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες για να ρευστοποιήσει.
Σε βάθος μηνών θα δούμε placement και στις τράπεζες με προεξάρχουσα την Εθνική τράπεζα αλλά αυτό ενώ είναι θετική εξέλιξη δεν θα είναι και ικανή συνθήκη να ξεβαλτώσει την χρηματιστηριακή αγορά.

5)Το κόστος παρακολούθησης μιας επένδυσης για τους ξένους θεσμικούς είναι ένας δευτερεύων παράγοντας αλλά και αυτός διαδραματίζει κάποιον ρόλο.
Γενικά απουσιάζει το ενδιαφέρον ξένων να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
IPO εισαγωγές στο χρηματιστήριο δεν πραγματοποιούνται και όσες κινήσεις σημειώνονται είναι πολύ στοχευμένες.
Με εξαίρεση τις αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες, οι περισσότερες εταιρίες επιλέγουν ομολογιακά δάνεια και αντλούν κεφάλαια με πρωτοφανές χαμηλό κόστος, οπότε δεν έχουν κανένα λόγο να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό του χρηματιστηρίου.

Οι περισσότερες εταιρίες είτε έχουν σημειώσει μεγάλη κίνηση από τα χαμηλά τους πριν 14-15 μήνες, οπότε πλέον είναι ακριβές, είτε στις τράπεζες το αφήγημα τους έχει πλήρως τιμολογηθεί.
Εδώ και πολύ καιρό το ελληνικό χρηματιστήριο βολοδέρνει πέριξ των 900 μονάδων και παρά την ανάκαμψη της οικονομίας αυτό δεν έχει αλλάξει.
Οποιαδήποτε ανοδική κίνηση θα είναι συντηρητική ενώ ελλοχεύει και μια μεγάλη διόρθωση που πρέπει να γίνει στα διεθνή χρηματιστήρια και ειδικά στην Wall Street.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης