Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δεν υπάρχει banking χωρίς ρίσκο – Όσο οι τράπεζες λειτουργούν υπό καθεστώς παράλυσης, δεν θα γίνουν ελκυστικές οι μετοχές

Δεν υπάρχει banking χωρίς ρίσκο – Όσο οι τράπεζες λειτουργούν υπό καθεστώς παράλυσης, δεν θα γίνουν ελκυστικές οι μετοχές
Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να λειτουργούν υπό καθεστώς παράλυσης, όσο συντελείται αυτό το φαινόμενο μην περιμένετε πολλά από τις τραπεζικές μετοχές.
Σχετικά Άρθρα

Όλοι διερωτώνται γιατί οι τραπεζικές μετοχές δεν ανακάμπτουν αφού τα NPEs έχουν γίνει μονοψήφια;
Γιατί οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δεν ανακάμπτουν αφού από το 2022 θα επιτύχουν κέρδη;
Γιατί οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δεν ανακάμπτουν αφού πέρασαν τα stress tests και διαθέτουν σχετικά ικανοποιητικά κεφάλαια;

Ορισμένες αλήθειες

Αλήθεια πρώτη

Όταν επικαλούμαστε ότι οι ελληνικές τράπεζες μειώνουν τα NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό, δηλαδή αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αρχές της 10ετίας του 2010… δεν μπορεί να αποτελεί παράγοντα ελκυστικότητας.
Οι άλλες τράπεζες στην Ευρώπη έχουν NPEs 2% και δεν έχουν καμία αρνητική διασύνδεση με το παρελθόν.
Γιατί λοιπόν να θεωρήσουμε ελκυστικές για αγορά τις ελληνικές τράπεζες, επειδή προσπαθούν να εξυγιανθούν, όταν άλλες τράπεζες έχουν πεντακάθαρους ισολογισμούς;

Αλήθεια δεύτερη

Τραπεζικό σύστημα σημαίνει εμπιστοσύνη και σημαίνει και ρίσκο.
Εάν δημιουργηθεί ένα παθητικό τραπεζικό σύστημα που δεν αναλαμβάνει ρίσκα παύει να είναι ελκυστικό για αγορά, οι μετοχές δεν πείθουν και εύλογα γιατί το ρίσκο μπορεί να φέρνει ζημίες στις δύσκολες περιόδους αλλά φέρνει και υψηλές αποδόσεις στις καλές περιόδους.

Αλήθεια τρίτη

Αυτή την στιγμή σχεδόν 2 εκατ έλληνες και επιχειρήσεις δεν θεωρούνται επιλέξιμοι για χρηματοδότηση.
Τα 2 εκατ δεν είναι το 20% του πληθυσμού αλλά σχεδόν το 50% του ενεργού πληθυσμού της Ελλάδος.
Οπότε δεν υφίσταται η έννοια της πιστωτικής επέκτασης.

Αλήθεια τέταρτη

Η πιστωτική επέκταση στις τράπεζες δεν είναι μια αφηρημένη έννοια.
Πιστωτική επέκταση σημαίνει growth δηλαδή ανάπτυξη.
Οι τράπεζες, έχουν πυρήνα εσόδων και περιφερειακά έσοδα.
Τα έντοκα έσοδα είναι ο πυρήνας των εσόδων τους.
Τα έντοκα έσοδα επιτυγχάνονται είτε από δάνεια, είτε από ομόλογα κατά βάση όμως από δάνεια αφού τα επιτόκια στα ομόλογα είναι στο… ναδίρ.
Στην Ελλάδα και το 2021 δεν θα έχουμε πιστωτική επέκταση, αλλά πιστωτική συρρίκνωση και το 2022 θα σημειωθεί η πρώτη δειλή πιστωτική επέκταση δηλαδή τα νέα δάνεια θα είναι περισσότερα από τις αποπληρωμές.

Αλήθεια πέμπτη

Οι ελληνικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι το 2023 θα διανείμουν μερίσματα και το 2022 θα έχουν αποδώσεις ιδίων κεφαλαίων ROE περίπου 10%.
Ότι θα δώσουν μέρισμα το 2023 δεν έχει κανένα χρηματιστηριακό νόημα σήμερα, όταν όλες οι τράπεζες στην ευρωζώνη δίνουν μέρισμα όλα αυτά τα χρόνια.
Ως προς την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων 10% π.χ. 500 εκατ κέρδη το 2022 η Eurobank ναι μεν ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί αλλά… πολλά θα συμβούν το 2022.
Έχουμε αναλύσει π.χ. στην Eurobank ότι κάποια στιγμή η Grivalia θα βγει από τον ισολογισμό της τράπεζας όπερ σημαίνει αύξηση κεφαλαίου και νέα αναδιάρθρωση του business plan αλλά και της μετοχικής σύνθεσης.

Αλήθεια έκτη

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,3% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank.
Θα υπάρξουν placement από το 2022, θα υπάρξει μια μεγάλη μετοχική αναδιάρθρωση στις τράπεζες από το 2022 και τα επόμενα χρόνια, πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία μετοχικής αναδιάρθρωσης για να μπορέσουν οι τράπεζες να γίνουν ελκυστικές στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Αλήθεια έβδομη

Όσο το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί σαν παράλυτο και δεν συμπεριφέρεται όπως ένας κλάδος που διαθέτει στέρεες βάσεις, δεν θα μπορέσει να προσελκύσει επενδυτές και χρηματιστηριακά να ενεργοποιήσει επενδυτές.
Έχουμε φθάσει στο σημείο να θεωρούμε ότι επειδή κάπως πάνε να γίνουν κανονικές οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να γίνουν και ελκυστικές μετοχικά.

Αλήθεια όγδοη

Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 22 δισεκ. κεφάλαια και 14,6 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Δεν χρειάζεται καμία άλλη επεξήγηση, τα χειρότερα κεφάλαια.
Οι γερμανικές τράπεζες έχουν σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια 9% και οι ελληνικές έχουν σχέση 65%.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι τραπεζικές μετοχές έχουν βαλτώσει είναι αυτοί.
Οπότε μην περιμένετε πολλά και μην ελπίζετε ότι δια μαγείας όλα θα γίνουν τέλεια.
Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να λειτουργούν υπό καθεστώς παράλυσης, όσο συντελείται αυτό το φαινόμενο μην περιμένετε πολλά από τις τραπεζικές μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης