Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Fake news από την Attica bank - Να απαντήσει ποια είναι η αρνητική καθαρή θέση, μήπως 360 εκατ ευρώ;

Fake news από την Attica bank - Να απαντήσει ποια είναι η αρνητική καθαρή θέση, μήπως 360 εκατ ευρώ;
Πριν ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης ή αναζήτησης στρατηγικού συμμάχου στην Attica bank θα πρέπει να γίνει μια απλή πράξη - Όχι πόσα κεφάλαια έχει η Attica bank αλλά πόσα αρνητικά κεφάλαια έχει η Attica bank.
Σχετικά Άρθρα

Η Attica bank παραπληροφορεί το επενδυτικό κοινό, εις γνώση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία όχι μόνο έχει αποτύχει στην διαχείριση αυτής της χρεοκοπημένης κατάστασης, αλλά αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του Γιάννη Στουρνάρα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Στην κυριολεξία εμπαίζουν τους επενδυτές, όταν ανακοινώνουν ότι τα κεφάλαια της Attica bank είναι 187,5 εκατ με βάση τις επίσημες δημοσιευμένες καταστάσεις.
Ξεπερνώντας γρήγορα τις βασικές αναφορές του bankingnews ότι η Attica bank έχει χρεοκοπήσει και ότι ουσιαστικά είτε κεφαλαιακά, είτε ως business plan δεν αποδίδει… επανερχόμαστε θέτοντας τα εξής ερωτήματα.

1)Η Attica bank έχει 936 εκατ NPEs από 885 εκατ στο τέλος του 2020 με το coverage ratio 39% δηλαδή το δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις.
Το ερώτημα είναι πόσες ζημίες εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο των 936 εκατ NPEs σε σχέση με τις ανεπαρκέστατες προβλέψεις;
Ορισμένοι αναφέρουν ότι προσεγγίζουν τα 150 εκατ.

2)Όταν εντάξει τις τιτλοποιήσεις NPEs – φιάσκο που πραγματοποίησε στο παρελθόν η Attica bank στον Ηρακλή 2 θα πρέπει για να πάρει βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης να πάρει πρόσθετες προβλέψεις, δηλαδή πρόσθετες ζημίες.
Μπορεί να μας πει η Attica bank πόσες πρόσθετες ζημίες πρέπει να πάρει;
Μήπως είναι σχεδόν 200 εκατ ευρώ.

3)Μεγάλη συστημική τράπεζα έχει προβλέψει ότι από τα ενήμερα δάνεια της Attica bank το 20% είναι προβληματικά και συγκαλύπτονται δηλαδή 400 εκατ που σημαίνει τουλάχιστον 200 εκατ πρόσθετες προβλέψεις εάν αυτό ισχύει.
Πρέπει ή όχι να διεξαχθεί AQR δηλαδή ανάλυση ποιότητας ενεργητικού στην Attica bank για να γνωρίζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα 5 funds που έχουν προσκληθεί να την ελέγξουν Apollo, DK, Blackstone, Cerberus κ.α. τι κινδύνους κρύβει ο ισολογισμός της Attica bank;

Συμπέρασμα

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης ή αναζήτησης στρατηγικού συμμάχου στην Attica bank θα πρέπει να γίνει μια απλή πράξη.
Όχι πόσα κεφάλαια έχει η Attica bank αλλά πόσα αρνητικά κεφάλαια έχει η Attica bank.
Με ένα πρόχειρο υπολογισμό έχει 550 εκατ ζημία – 187 εκατ που αναφέρει η τράπεζα ότι είναι τα κεφάλαια της είναι αρνητικά κατά 360 εκατ.
Οπότε ο επενδυτής θα πρέπει να επενδύσει 360 εκατ για να καλύψει την αρνητική καθαρή θέση και άλλα 250 εκατ για να δημιουργήσει θετική καθαρή θέση.
Δηλαδή περίπου 600 εκατ ευρώ.
Οτιδήποτε λιγότερο – προφανώς τα 240 εκατ νέα κεφάλαια που αναφέρει η Attica bank είναι αστειότητες – απλά θα συνεχίσει να συντηρεί μια τοξική και χρεοκοπημένη κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης