Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι μας δείχνει η πορεία βελτίωσης των ελληνικών εταιρικών ομολόγων τραπεζών και εταιριών;

Τι μας δείχνει η πορεία βελτίωσης των ελληνικών εταιρικών ομολόγων τραπεζών και εταιριών;
Η μεγάλη αυτή βελτίωση στα εταιρικά ομόλογα δεν έχει δώσει κάποια υπεραξία... στις μετοχές π.χ. των τραπεζών, δεν έχουμε δει δηλαδή κάποια σημαντική πριμοδότηση στις μετοχές από την βελτίωση των τιμών των τραπεζικών ομολόγων.
Σχετικά Άρθρα

Το έσχατο διάστημα παρατηρείται βελτίωση των τιμών των ομολόγων τραπεζών και επιχειρήσεων.
Σε ένα δείγμα μη συγκρίσιμο μεταξύ τους καθώς με εξαίρεση τα ομόλογα των τραπεζών – πλην Eurobank – δεν είναι συγκρίσιμα π.χ. είναι διαφορετικό το κοινό ομολογιακό σε σχέση με το ομόλογο tier 2, καταγράφεται βελτίωση στις τιμές των ομολόγων.
Για να τεθεί απλά.
Όταν οι τιμές είναι πάνω από τις 100 μονάδες βάσης τότε η απόδοση υποχωρεί κάτω από το επιτόκιο έκδοσης και δείχνει βελτίωση, εμπιστοσύνη και ασφάλεια των επενδυτών προς τον εκδότη.
Όταν είναι κάτω από τις 100 μονάδες βάσης ή κοντά στις 100 μονάδες βάσης, επίσης δείχνει εμπιστοσύνη προς την εταιρία.
Βέβαια υπάρχουν και ειδικές περιπτώσεις όπως της Intralot όπου είναι γνωστές οι εξελίξεις και οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους.

Ποια τα βασικά συμπεράσματα;

Είναι προφανές ότι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων αλλά και αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ έχει συμβάλλει ώστε οι τιμές των εταιρικών ομολόγων να συμπεριφέρονται ωσάν να μην υπάρχει ρίσκο.
Η μεγάλη διαφορά ωστόσο – εμφανέστατης βελτίωσης – καταγράφεται στις τράπεζες και ειδικά στην Πειραιώς που κάποτε – όχι πολύ μακριά από σήμερα είχε επιτόκια 24% για να βρεθεί στο 6% και 5,5%.
Η Πειραιώς μετά την αύξηση κεφαλαίου έχει καταγράψει μια πολύ σημαντική βελτίωση στα εταιρικά της ομόλογα.
Η Εθνική είχε καλή εικόνα και στις πιο δύσκολες περιόδους, ωστόσο είναι προφανές ότι το 8,25% κουπόνι σήμερα θα ήταν κάτω από 4% στο 3,75%.
Η μείωση του εταιρικού ρίσκου και η αύξηση της εμπιστοσύνης είναι ένα ουσιώδες στοιχείο που αποδεικνύει ότι οι κατά βάση συντηρητικοί επενδυτές των ομολόγων βλέπουν με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τα εταιρικά ομόλογα.
Ωστόσο ένα στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί είναι ότι ενώ υπάρχουν ρήτρες – ενίοτε απαγορευτικές – για ανάκληση ομολόγου και αντικατάσταση του με άλλη φθηνότερη έκδοση, οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να έχουν κουπόνια 9,75% και 8,25%.
Πρέπει να βρεθεί μια νομική φόρμουλα ώστε να υπάρξουν επανεκδόσεις ώστε να μειωθεί το κόστος των τραπεζών σε πληρωμές κουπονιών.

Η ουσία είναι ότι οι ομολογιούχοι συμπεριφέρονται ωσάν να μην υπάρχει πιστωτικός κίνδυνος στα ελληνικά τραπεζικά και εταιρικά ομόλογα, ένδειξη ότι έχει μετριαστεί αισθητά το ρίσκο εταιριών και χώρας, στοιχείο προφανώς που φαίνεται και στα CDS στα credit default swaps.
Πάντως πρέπει να αναφερθεί ότι η μεγάλη αυτή βελτίωση στα εταιρικά ομόλογα δεν έχει δώσει κάποια υπεραξία... στις μετοχές π.χ. των τραπεζών, δεν έχουμε δει δηλαδή κάποια σημαντική πριμοδότηση στις μετοχές από την βελτίωση των τιμών των τραπεζικών ομολόγων.

Αυτό το σκηνικό βελτίωσης μπορεί να αλλάξει;

Η γενική εντύπωση είναι ότι π.χ. οι τράπεζες δεν κρύβουν κινδύνους που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση.
Επίσης μόνο τα δημόσια οικονομικά διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, ειδικά το κρατικό χρέος.
Οι ελληνικές τράπεζες και εταιρίες έχουν μικρότερους κινδύνους στους ισολογισμούς τους.

bonddBN.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης