Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Για την χρηματιστηριακή παρακμή ευθύνεται μόνο η καλοκαιρινή απραξία ή υπάρχουν βαθύτερες αιτίες; - Σύννεφα στον ορίζοντα

Για την χρηματιστηριακή παρακμή ευθύνεται μόνο η καλοκαιρινή απραξία ή υπάρχουν βαθύτερες αιτίες; - Σύννεφα στον ορίζοντα
Γενικά μπορεί να ειπωθεί ότι δεν υπάρχει μεγάλη προσδοκία για το χρηματιστήριο τους επόμενους μήνες, ούτε για τις τράπεζες, οπότε απαιτείται προσοχή…
Σχετικά Άρθρα

Για την χρηματιστηριακή παρακμή στην Ελλάδα, θα πρέπει να αποδώσουμε τι αιτίες στην επενδυτική απονεύρωση λόγω καλοκαιριού ή υπάρχουν βαθύτερες αιτίες;

  • Την ώρα που οι εισροές σε μετοχές και γενικώς στα χρηματιστήρια έχουν φθάσει μόνο για το 2021 τα 1,015 τρισεκ. δολάρια.
  • Την ώρα που οι παγκόσμιες μετοχές κατέγραψαν εισροές +605 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από τις αρχές του έτους και 852 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες 41 εβδομάδες με αφορμή την εμφάνιση των εμβολίων.
  • Το 2021 που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει καταγράψει 40% αύξηση εισροών σε σχέση με τα προηγούμενα 25 χρόνια εισροών στις μετοχές. Σε 8 μήνες οι εισροές ήταν ανάλογες εισροών 25 ετών. Οι παγκόσμιες μετοχές σημείωσαν εισροές +727 δισεκατομμύρια δολάρια αθροιστικά τα τελευταία 25 χρόνια (από το 1996 έως το 2020).
  • Η μέση ετήσια εισροή για τα τελευταία 25 χρόνια είναι 29 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ή +115 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.
  • Η ετήσια απόδοση στο 8μηνο του 2021 είναι κατά μέσο όρο (153 ημέρες συναλλαγών) +3,980 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα.
  • Να θυμάστε ότι οι «εκροές» ήταν φυσιολογικές αυτού του κύκλου, τα προηγούμενα 3 χρόνια υπήρχαν εκροές (το 2020 είχε -187 δισεκατομμύρια δολάρια εκροές, το 2019 είχε -246 δισεκατομμύρια δολάρια εκροές, το 2018 είχε -16 δισεκατομμύρια εκροές).
  • Το 82% των εισροών κεφαλαίων έχουν περάσει σε παθητικά κεφάλαια, ενώ το 18% των ροών έχουν μεταφερθεί σε ενεργά κεφάλαια.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στο πουθενά.
Όλες σχεδόν οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν σημειώσει ιστορικά υψηλά, τουλάχιστον οι βασικές πλην του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Υπάρχουν αιτίες;
Προφανώς

Οι βασικές αιτίες της επενδυτικής στασιμότητας

1)Για την Ελλάδα, μόνο η ανάκαμψη του ΑΕΠ, ειδικά λογιστικού τύπου όπως θα αποδειχθεί, δεν φθάνει, δεν επαρκεί για να δώσει ώθηση και να δημιουργήσει ένα πειστικό επενδυτικό αφήγημα.

2)Οι επενδυτές δεν έχουν ορατότητα για το τι θα συμβεί το Φθινόπωρο με τον Covid 19.
Θα αυξηθούν τα κρούσματα, θα παρθούν νέα μέτρα, υπάρχει πιθανότητα νέου lockdowns;
Όλα είναι υποθέσεις οπότε η ορατότητα περιορίζεται.

3)Η Ελλάδα εμφανίζει μεγάλη επιδείνωση σε όλους τους δείκτες το χρέος πλησιάζει τα 400 δισεκ. και τα δημοσιονομικά ελλείμματα 33-34 δισεκ.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι άπαξ και υπάρχει ανάπτυξη δεν υπάρχει πρόβλημα.
Λάθος η Ελλάδα έχει παθογενή και προβληματική οικονομία και ενώ επί 10 χρόνια εφάρμοσε μνημόνια, ξαφνικά όλα χαλάρωσαν…
Οι άλλοι μπορούσαν εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα και τα 31 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν επαρκούν.

4)Όλα τα βασικά νέα, ιδιωτικές επενδύσεις, Ταμείο Ανάκαμψης, ανάκαμψη στην οικονομία περιλαμβάνονται στις τιμές και το χρηματιστήριο βρίσκεται στις 900 μονάδες.
Ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι το 2022 θα βρεθεί στις 1050 μονάδες είναι άνοδος μόλις 16%.

5)Η οικονομία δεν έχει ορθοποδήσει και με ενέσεις και παροχές από την Ευρώπη συντηρείται, τα 44-45 δισεκ. παραγόμενου ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση δεν επαρκούν.

6)Οι τράπεζες εξυγιαίνονται αλλά τα σχεδόν 100 δισεκ. προβληματικά τους δάνεια έφυγαν από τους ισολογισμούς τους, βρέθηκαν στις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων αλλά το πρόβλημα των 100 δισεκ. ακόμη δεν έχει επιλυθεί.

7)Οι τράπεζες μας ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι όλα θα εξελιχθούν ιδανικά θα μπορούν να επιτυγχάνουν κέρδη 2 με 2,2 δισεκ. το 2023.
Την ίδια στιγμή από τα 22 δισεκ. κεφάλαια τα 14,5 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC.
Θα έρθουν το 2022 και τα placement του ελληνικού δημοσίου – ΤΧΣ στις τράπεζες και θα επιδράσει σε κάποιο βαθμό στις αποτιμήσεις.

8)Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν οριοθετημένους ισολογισμούς και πλην 6-8 μεγάλων εταιριών η αύξηση της κερδοφορίας δεν μπορεί να αιφνιδιάσει τους επενδυτές.

9)Ο Covid 19 ακόμη και εάν αντιμετωπιστεί θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα για χρόνια, πιο ελεγχόμενο μεν αλλά θα συνεχίσει να είναι πρόβλημα.

10)Με πολιτικούς όρους μέχρι τώρα δεν έχει δει η Ελλάδα κάποια μεγάλη διαφορά, η κυβέρνηση της ΝΔ εμφανίζεται πιο φιλική προς τις αγορές αλλά η κατάσταση και η εικόνα της οικονομίας δεν έχει βελτιωθεί.
Ένας από τους πολλούς λόγους στασιμότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι και αυτός.

Γενικά μπορεί να ειπωθεί ότι δεν υπάρχει μεγάλη προσδοκία για το χρηματιστήριο τους επόμενους μήνες, ούτε για τις τράπεζες, οπότε απαιτείται προσοχή…
Ίσως υπάρξουν στο χρηματιστήριο περισσότερες δυσάρεστες εξελίξεις από ότι θετικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης