Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το πρόβλημα των NPEs 100 δισ μεταφέρεται από τις τράπεζες στις εταιρίες διαχείρισης χωρίς να επιλύεται – Τι συμβαίνει;

Το πρόβλημα των NPEs 100 δισ μεταφέρεται από τις τράπεζες στις εταιρίες διαχείρισης χωρίς να επιλύεται – Τι συμβαίνει;
Ότι οι τράπεζες μειώνουν επιθετικά τα NPEs τους είναι η μια πλευρά του νομίσματος, αυτά τα NPEs όμως δεν εξαφανίζονται μεταφέρονται και οι εμπλεκόμενοι τα 2,5 εκατ ελλήνων θα κληθούν να έρθουν σε διαπραγμάτευση με τις εταιρίες διαχείρισης NPEs
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση μέσω του Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 επιχείρησε και ορθά να μεταφέρει το τεράστιο πρόβλημα των NPEs των προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε εταιρίες εκτός των ισολογισμών των τραπεζών.
Ενώ το bankingnews έχει υποστηρίξει ένθερμα, με δεκάδες άρθρα την χρησιμότητα του Ηρακλή που αποδείχθηκε ξεκάθαρα ο σωστός μηχανισμός αποκατάστασης των ισολογισμών των τραπεζών – και αυτό όντως έχει συμβεί – το πρόβλημα με τα NPEs δεν έχει ακόμη επιλυθεί ως μείζονος σημασίας κοινωνικό ζήτημα.
Άλλαξε ο «ιδιοκτήτης» στην αρχή ήταν οι τράπεζες και τώρα είναι οι εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων όμως το πρόβλημα των 100 δισεκ. NPEs συνεχίζει να είναι 100 δισεκ.

Γιατί δημιουργήθηκαν οι εταιρίες διαχείρισης NPEs

Για να φθάσουμε σε ένα συμπέρασμα θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή, όχι πως δημιουργήθηκαν τα NPEs για το θέμα αυτό η κοινωνία και προφανώς οι τράπεζες έχουν κατασταλαγμένη άποψη.
Θα πρέπει να αιτιολογήσουμε γιατί δημιουργήθηκαν οι εταιρίες διαχείρισης των NPEs όπως είναι η doValue, η Cepal, η Intrum, η Quant και άλλες εταιρίες…
Ο σκοπός τους είναι να κάνουν την βρώμικη δουλειά δηλαδή να χρησιμοποιήσουν όλες τις μεθόδους ώστε να βάλουν τους πολίτες να πληρώσουν τα χρέη τους.
Οι τράπεζες ως νομικά πρόσωπα με αναφορές στην κοινωνία δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις μεθόδους των εταιριών διαχείρισης των NPEs, οπότε αποφασίστηκε να μεταφερθούν σε εταιρίες εκτός ισολογισμών.
Προφανώς και όλες οι εταιρίες διαχείρισης NPEs δεν είναι το ίδιο άλλες έχουν πιο προσεκτικές μεθόδους και άλλες πιο άγαρμπες.
Η ουσία όμως είναι ότι οι τράπεζες με ένα θεσμικό ρόλο και με αναφορές στην κοινωνία δεν μπορούσαν να κάνουν την βρώμικη δουλειά, να πιέζουν τους δανειολήπτες και άλλα… χαριτωμένα που προφανώς φαντάζεστε.
Οι εταιρίες διαχείρισης των προβληματικών ανοιγμάτων ήρθαν να κάνουν την βρώμικη δουλειά και το ερώτημα εδώ που επιχειρούμε να απαντήσουμε είναι το εξής…

Μπορούν οι εταιρίες διαχείρισης NPEs να επιλύσουν το πρόβλημα;

Στο σύστημα υπάρχουν 100 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα, τα οποία μπορεί να βγήκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά δεν εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας, μεταφέρθηκαν, σε εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων ή αλλιώς servicers όπως ονομάζονται που την θεωρούμε παρωχημένη λέξη… αλλά αυτή έχει υιοθετηθεί.
Τα 100 δισεκ. προβληματικά δάνεια δεν έχουν επιλυθεί ως πρόβλημα, θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον και με τις μεθόδους και τις πρακτικές που θα ακολουθήσουν οι εταιρίες διαχείρισης NPEs.
Τα 100 δισεκ. αφορούν σχεδόν 2,5 εκατ έλληνες οπότε για 2,5 εκατ έλληνες το πρόβλημα είναι εμπρός όχι πίσω.
Ότι οι τράπεζες μειώνουν επιθετικά τα NPEs τους είναι η μια πλευρά του νομίσματος, αυτά τα NPEs όμως δεν εξαφανίζονται μεταφέρονται και οι εμπλεκόμενοι τα 2,5 εκατ ελλήνων θα κληθούν να έρθουν σε διαπραγμάτευση με τις εταιρίες διαχείρισης NPEs

Το πρόβλημα τώρα ξεκινάει κατά την άποψη μας

Έρχεται η στιγμή που θα σας τηλεφωνήσουν ή θα σας στείλουν επιστολή ενημέρωσης για να διακανονίσετε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σας.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με ορισμένες ιδέες που προτείνει π.χ. απόκτηση ακινήτου, ενοικίαση για 12 χρόνια στον πρώην κάτοχο και εν συνεχεία αγορά… λυπούμαστε δεν θα έχει καμία πρακτική εφαρμογή και δεν θα τύχει αποδοχής από την κοινωνία.
Χρειάζονται πιο ριζοσπαστικές λύσεις…
Οι εταιρίες διαχείρισης NPEs έχουν γίνει «κάτοχοι» 1 εκατ ακινήτων και οικοπέδων πάσης φύσεως… αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα με τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης