Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η πρωτιά της Alpha bank στο stress tests έκλεισε την ψαλίδα στις κεφαλαιοποιήσεις με την Eurobank μόλις στα 250 εκατ ευρώ

Η πρωτιά της Alpha bank στο stress tests έκλεισε την ψαλίδα στις κεφαλαιοποιήσεις με την Eurobank μόλις στα 250 εκατ ευρώ
Δεν θα είναι εύκολο η Alpha bank να μηδενίσει την διαφορά στις χρηματιστηριακές αξίες με την Eurobank αλλά το stress tests απέδειξε ότι η Alpha bank παρά το βάρος των NPEs εμφανίζει τις καλύτερες κεφαλαιακές επιδόσεις.
Σχετικά Άρθρα

Η πρωτιά της Alpha bank στο stress tests, καθώς στο δυσμενές σενάριο με βάση τις παραδοχές τέλη του 2020 είχε δείκτη κεφαλαίου κοινών μετόχων της κατηγορίας 1 ή common equity tier 1 στο 8,4% που ήταν το υψηλότερο μεταξύ των 4 μεγάλων ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο εάν ληφθεί υπόψη ότι υλοποίησε η Alpha bank αύξηση 800 εκατ ευρώ, το 2021, τότε το common equity tier 1 διαμορφώνεται στο 10,3% που επίσης είναι η υψηλότερη επίδοση στον κλάδο ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται σε 12,5%.

Η άνοδος της μετοχής της Alpha bank στις 2 Αυγούστου ήταν απόρροια των stress tests.
Η Alpha bank μπορεί ακόμη να εξυγιαίνει το χαρτοφυλάκιο προβληματικών ανοιγμάτων, ωστόσο η αγορά γνωρίζει ότι θα διαθέτει στο τέλος της εξυγίανσης 5,4 δισεκ. κεφάλαια.
Το 2021 θα εμφανίσει μεγάλης κλίμακας ζημίες λόγω της εξυγίανσης που μπορεί να φθάσουν τα 2,4 έως 2,8 δισεκ.
Στον αντίποδα η Eurobank εμφάνισε δείκτη κεφαλαίου κοινών μετόχων της κατηγορίας 1 ή common equity tier 1 στο 6,8% χωρίς να υπάρχουν πρόσθετες ενέργειες το 2021 πέραν της κερδοφορίας.
Η Εθνική εμφάνισε τον χαμηλότερο δείκτη στο δυσμενές σενάριο 6,4% με βάση το 5% αλλά δεν συμπεριλήφθησαν τα έκτακτα κέρδη του 2020 και 2021 και βεβαίως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η πρώτη αντίδραση της αγοράς ήταν να αυξήσει την αποτίμηση της Alpha bank στα 2,69 δισεκ και να κρατήσει στάσιμη την αποτίμηση της Eurobank στα 2,94 δισεκ ή διαφορά μόλις 250 εκατ.
Η διαφορά της Alpha bank από την Εθνική είναι 430 εκατ υπέρ της Alpha bank και η διαφορά της Εθνικής έναντι της Πειραιώς άλλα 400 εκατ.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία μόνο η Alpha bank κλείνει την ψαλίδα των αποτιμήσεων, ωστόσο οι ισορροπίες θα επανακαθοριστούν με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων α΄ 6μήνου 2021.
Το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων είναι το εξής

  • η Πειραιώς στις 4 Αυγούστου 2021
  • η Εθνική τράπεζα στις 5 Αυγούστου 2021
  • η Alpha bank στις 26 Αυγούστου 2021
  • η Eurobank στις 31 Αυγούστου 2021

Συμπέρασμα

Οι τράπεζες που υλοποίησαν αύξηση κεφαλαίου απέκτησαν και ξεκάθαρο πλεονέκτημα στα stress tests στο δυσμενές σενάριο.
Την υψηλότερη βαθμολογία έλαβαν η Alpha bank και η Πειραιώς, ενώ αντιθέτως οι τράπεζες που δεν υλοποίησαν αύξηση – η Eurobank υλοποίησε αύξηση σε είδος 930 εκατ απορροφώντας την Grivalia – δεν είχαν πλεονέκτημα στο stress tests.

Δεν θα είναι εύκολο η Alpha bank να μηδενίσει την διαφορά στις χρηματιστηριακές αξίες με την Eurobank αλλά το stress tests απέδειξε ότι η Alpha bank παρά το βάρος των προβληματικών δανείων και τις ελλιπείς προβλέψεις… καταφέρνει να εμφανίζει τις καλύτερες κεφαλαιακές επιδόσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης