Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια τα 5 συμπέρασμα από τα stress tests 2021 για τις ελληνικές τράπεζες; - Έχασαν με όρους 2021 στο δυσμενές σενάριο 6,1 δισ

Ποια τα 5 συμπέρασμα από τα stress tests 2021 για τις ελληνικές τράπεζες; - Έχασαν με όρους 2021 στο δυσμενές σενάριο 6,1 δισ
Οι ελληνικές τράπεζες έπρεπε να υλοποιήσουν σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης για να μπορέσουν να περάσουν επιτυχώς τα stress tests
Σχετικά Άρθρα

Ποια ήταν τα 5 βασικά συμπεράσματα των stress tests που ανακοινώθηκαν στις 30 Ιουλίου 2021 για τις ελληνικές τράπεζες;

1)Η τράπεζα με την καλύτερη επίδοση ήταν η Alpha bank, ακολούθησε στην 2η θέση η Eurobank στην 3η θέση η Πειραιώς και στην 4η θέση η Εθνική τράπεζα.
Με όρους στατικής αξιολόγησης των stress tests η αρνητική έκπληξη ήταν προφανώς η τελευταία θέση της Εθνικής τράπεζας.

2)Με όρους δυναμικής αξιολόγησης, δηλαδή εάν συμπεριληφθούν και οι αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν το 2021, η Πειραιώς με 1,35 δισεκ. και η Alpha bank με 800 εκατ εξάγεται το συμπέρασμα ότι με βάση το δυσμενές σενάριο για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας common equity tier 1 – τον πιο βασικό κεφαλαιακό δείκτη για τις τράπεζες – η Alpha bank ήταν πρώτη, δεύτερη η Πειραιώς, στη 3η θέση η Εθνική εφόσον συμπεριληφθούν έκτακτα και πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής και στην 4η θέση η Eurobank.

3)Οι τράπεζες με στατικούς όρους τέλους 2020 έχασαν σχεδόν 10,4 δισεκ. αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2021, η τελική αρνητική επίδραση στα κεφάλαια των τραπεζών, με βάση το δυσμενές σενάριο του stress tests ήταν 6,1 δισεκ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα των stress tests στις 30 Ιουλίου 2021

Η Πειραιώς έχασε 2,3 δισεκ. και έμεινε με 4,2 δισεκ. κεφάλαια στο stress tests αλλά στην πραγματικότητα τα κεφάλαια της είναι 4,9 δισεκ.
Με την αύξηση κεφαλαίου η αρνητική επίδραση είναι μόλις 600 εκατ.

Η Alpha bank έχασε 3,1 δισεκ. από κεφάλαια και περιορίστηκε στα 4,6 δισεκ.
Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ αλλά και την παραδοχή ότι τα τελικά κεφάλαια θα προσδιοριστούν στα 5,4 δισεκ. η τελική αρνητική επίδραση ήταν 2 δισεκ. ευρώ.

Η Eurobank έχασε 2 δισεκ. κεφάλαια και επί της ουσίας εικονικά τα 5,3 δισεκ. που είναι τα πραγματικά της κεφάλαια μειώθηκαν στα 3,3 δισεκ.

Η Εθνική τράπεζα έχασε επίσης 3 δισεκ. και απέμεινε με 2,5 δισεκ. στο δυσμενές σενάριο έναντι των πραγματικών κεφαλαίων της που διαμορφώνονται στα 5,47 δισεκ.
Όμως εάν ληφθούν υπόψη έκτακτα και πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής, τότε η απώλεια κεφαλαίου περιορίζεται στο 1,5 δισεκ.

4)Η Alpha bank εξακολουθεί να επιτυγχάνει διαχρονικά πολύ καλές επιδόσεις στα stress tests, ενώ μετά την αύξηση κεφαλαίου η Πειραιώς από έσχατη στα stress tests βρέθηκε στην δεύτερη θέση.
Η περίπτωση της Πειραιώς έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς από την προβληματική περίοδο του παρελθόντος έχει μεταμορφωθεί σε σαφώς πιο σταθερή τράπεζα φθάνοντας στο σημείο να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες…

5)Αποδεικνύεται πόσο σημαντική ήταν η απορρόφηση της Grivalia από την Eurobank που αύξησε κατά 930 εκατ τα κεφάλαια, η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς κατά 1,35 δισεκ. και της Alpha bank κατά 800 εκατ.
Επίσης πόσο σημαντική ήταν η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής για την Εθνική και τα έκτακτα κέρδη στην 2ετία 2020 με 2021 ύψους 2,2 δισεκ.
Χωρίς αυτά οι μισές ελληνικές τράπεζες δεν θα περνούσαν τα stress tests.
stresstestssBN.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης