Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eurobank: Το stress tests δημιουργεί προσδοκία για μείωση από SSM εντός του 2021 του ελάχιστου δείκτη κεφαλαίων

Eurobank: Το stress tests δημιουργεί προσδοκία για μείωση από SSM εντός του 2021 του ελάχιστου δείκτη κεφαλαίων
Η Eurobank είχε τη χαμηλότερη απομείωση κεφαλαίου (433 μονάδες βάσης στο τέλος του 2023 και 517 μονάδες βάσης στο χειρότερο σημείο) από όλες τις ελληνικές τράπεζες, στα stress test 2021
Σχετικά Άρθρα

Η Eurobank είχε τη χαμηλότερη απομείωση κεφαλαίου (433 μονάδες βάσης στο τέλος του 2023 και 517 μονάδες βάσης στο χειρότερο σημείο) από όλες τις ελληνικές τράπεζες, στα stress test 2021 που ανακοινώθηκαν σήμερα 30/7, καθώς έχει ολοκληρώσει από τις 31/12/2020 το μέγιστο μέρος του εμπροσθοβαρούς σχεδίου εξυγίανσης του ισολογισμού και απαλλαγής του από τα κόκκινα δάνεια. Έτσι ήταν η μόνη ελληνική τράπεζα που με βάση την παράμετρο της απομείωσης κεφαλαίων κατατάχθηκε στην δεύτερη κατηγορία, αμέσως μετά τις ισχυρότερες τράπεζες της Ευρώπης.
Η επίδοση αυτή της Eurobank δημιουργεί εύλογη προσδοκία για μείωση από τον SSM, εντός του 2021, του ελάχιστου δείκτη κεφαλαίων.
Μια τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες της Τράπεζας για ανάπτυξη και επέκταση των εργασιών της.
Η Eurobank έχει ήδη ανακοινώσει και υλοποιεί το project Mexico, την τελευταία μεγάλη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η ολοκλήρωσή του, μέσα στο έτος, θα οδηγήσει σε μονοψήφιο ποσοστό ΝΡΕ στον ισολογισμό – πρώτη φορά που ελληνική τράπεζα θα πετυχαίνει κάτι τέτοιο μετά την πολυετή κρίση.
Η θετική επίδραση του project Mexico δεν έχει ληφθεί υπόψη στο παρόν Stress Test.
Τέλος, στο Βασικό σενάριο του Stress Test, που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες, η Eurobank, βασισμένη και πάλι στο προβάδισμά της στην εξυγίανση από τα κόκκινα δάνεια, δημιουργεί σταθερά μέσω κερδοφορίας οργανικό κεφάλαιο (περίπου 100 μονάδες βάσης κάθε χρονιά).
Οι εξαιρετικές επιδόσεις της Eurobank στο Stress Test του 2021 αποτελούν σαφές δείγμα της προόδου που έχει σημειώσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την προηγούμενη παρόμοια άσκηση της ΕΚΤ, το 2018, και θα συμβάλουν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι αρμόδιες ελληνικές αρχές.
Να σημειωθεί ότι στο Stress Test του 2021 η κρίσιμη παράμετρος είναι η απομείωση κεφαλαίου (depletion) στο δυσμενές σενάριο.
Η παράμετρος αυτή αποτυπώνει πόσο θα επηρεαστούν τα κεφάλαια μιας τράπεζας στις ακραίες οικονομικές συνθήκες που προβλέπει αυτό το σενάριο (πτώση ΑΕΠ κατά 3,6% σωρευτικά έως το 2023, σωρευτική πτώση τιμών οικιστικών ακινήτων 9,9% κ.ά.)
Και είναι κρίσιμη η συγκεκριμένη παράμετρος γιατί αποτελεί το μοναδικό στοιχείο του Stress Test που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ για τον προσδιορισμό των ελαχίστων κεφαλαιακών δεικτών για κάθε τράπεζα ξεχωριστά.
Η ΕΚΤ δεν ανακοινώνει ακριβή αριθμητικά στοιχεία ανά τραπεζικό ίδρυμα – είναι στη διακριτική ευχέρειά τους εάν θα τα δώσουν στη δημοσιότητα (όπως κάνει η Eurobank).
Ανακοίνωσε, όμως, σε ποια από τις τέσσερις κατηγορίες επίδοσης, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, εντάσσονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης