Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η Εθνική παρά τα θετικά νέα δεν μπορεί να κλείσει την ψαλίδα στο χρηματιστήριο με την Eurobank;

Γιατί η Εθνική παρά τα θετικά νέα δεν μπορεί να κλείσει την ψαλίδα στο χρηματιστήριο με την Eurobank;
Ενώ η Εθνική είναι φθηνότερη με όρους P/BV… γιατί δεν μπορεί να κλείσει την ψαλίδα με την Eurobank;
Σχετικά Άρθρα

Η Eurobank δείχνει την καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά.
Έχει αποτίμηση 3,18 δισεκ. με τιμή στα 0,85 με 0,86 ευρώ και όπως έχει αναφέρει το bankingnews από τον Ιανουάριο 2021 δεν θα αμφισβητηθεί η πρωτιά της στο χρηματιστήριο κάτω από οποιαδήποτε σενάριο.
Η μόνη που θα μπορούσε να απειλήσει την Eurobank, θεωρητικά ήταν η Alpha bank λόγω της αύξησης κεφαλαίου αλλά με τα 800 εκατ… θα βρεθεί στα 2,5 δισεκ. οπότε θα απέχει 700 εκατ η ψαλίδα αυτή προφανώς και δεν μπορεί να κλείσει.... εύκολα.
Το ερώτημα όμως είναι τι συμβαίνει με την Εθνική τράπεζα γιατί ενώ ανακοινώνει θετικά νέα… χρηματιστηριακά έχει σταθεροποιηθεί στα 2,5 ευρώ και απέχει… 1 δισεκ. ευρώ περίπου με όρους χρηματιστηριακής αποτίμησης από την Eurobank.
Η Εθνική έχει κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο 2,3 δισεκ. και η Eurobank έχει αποτίμηση 3,2 δισεκ. ευρώ.
Με όρους P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια η Εθνική διαπραγματεύεται 2,3 δισεκ. προς 5,47 δισεκ. ευρώ κεφάλαια = 0,42
Με όρους P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια η Eurobank διαπραγματεύεται 3,2 δισεκ. ευρώ προς 5,3 δισεκ. ευρώ κεφάλαια = 0,60
Ενώ η Εθνική είναι φθηνότερη… γιατί δεν μπορεί να κλείσει την ψαλίδα με την Eurobank;

Οι απαντήσεις

Η Eurobank ήδη έχει υλοποιήσει έμμεσα αύξηση κεφαλαίου 930 εκατ με την απορρόφηση της Grivalia.
Μπορεί κεφαλαιακά η Eurobank να μην είναι τόσο ισχυρή όσο παρουσιάζεται – ήδη το bankingnews έχει αναφέρει ότι τέλη του 2022 θα υλοποιήσει αύξηση 1,5 δισεκ. ευρώ με τιμή στο 1 ευρώ – ωστόσο έχει παρουσιάσει ένα πειστικό πλάνο κερδοφορίας με στόχο π.χ. 500 εκατ το 2022.
Από το εξωτερικό επιτυγχάνει κέρδη 200 εκατ από τα ακίνητα 110 εκατ και απομένουν άλλα 200 εκατ από τις παραδοσιακές τραπεζικές δραστηριότητες.
Τα 500 εκατ κέρδη ετησίως θα είναι ο ελάχιστος στόχος για την Eurobank στο μέλλον.
Ο βασικός μέτοχος το Fairfax μπορεί να είναι δυνητικός πωλητής… αλλά σε κάθε περίπτωση από το 31% που κατέχει το πρώτο 7% θα το πουλήσει στα μέσα του 2022.
Η αποεπένδυση θα είναι σταδιακή σε βάθος ετών, ώστε κάθε φορά που υλοποιείται placement να απορροφάται εύκολα και να μην επιδρά αρνητικά.
Συν τοις άλλοις το Fairfax έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του και πιστεύει ότι όντως η Eurobank μπορεί να πάει καλά.
Η Eurobank είναι κοντά στην εξαγορά της HSBC με την Optima Bank επίσης να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Να σημειωθεί ότι το τίμημα κινείται μεταξύ 100-130 εκατ ενώ το πλεονέκτημα της HSBC Ελλάδος είναι το αρνητικό goodwill δηλαδή όσα επενδυθούν… θα επιστραφούν.
Επίσης εντός των προσεχών εβδομάδων το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διαθέσει το 1,34% που κατέχει στην Eurobank και το κράτος θα αποεπενδύσει πλήρως από την Eurobank. 

Γιατί η Εθνική υπολείπεται 1 δισεκ. από την Eurobank;

Το βασικό ερώτημα είναι πως δικαιολογείται η Eurobank να έχει 1 δισεκ. μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία από την Εθνική τράπεζα;
Π.χ. η Εθνική το 2021 θα επιτύχει κέρδη μαζί με τα έκτακτα 850 εκατ και τα κεφάλαια από 5,47 δισεκ. θα φθάσουν στα 5,85 δισεκ.
Η τιτλοποίηση Frontier 6,1 δισεκ. NPEs στα 165 εκατ θα έχει και θετική κεφαλαιακή επίδραση.
Πούλησε την Εθνική Ασφαλιστική… χάνοντας μια πηγή κερδοφορίας.
Ακούμε ότι η Εθνική είναι κοιμώμενος γίγαντας και ότι εάν αφυπνιστεί θα αυξήσει τις αξίες των μετόχων.
Ενώ αυτό είναι αλήθεια… μέχρι τώρα ο κοιμώμενος γίγαντας φαίνεται ότι συνεχίζει να απολαμβάνει τον ύπνο του… το 1 δισεκ. διαφορά στο χρηματιστήριο άλλα δείχνει…
Η Εθνική κατά την άποψη μας είναι συνυφασμένη με το κράτος στην αντίληψη της κοινωνίας και αυτό έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Τι συμβαίνει;

Ενώ η Εθνική τράπεζα έχει ισχυροποιηθεί και κεφαλαιακά είναι η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, όντως ισχύει ότι δεν χρειάζεται κεφάλαια θα πρέπει
1)Να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να βελτιώσει τα προ προβλέψεων έσοδα της, τα PPI.
2)Θα πρέπει να αναπληρώσει τις χαμένες πηγές εσόδων από Εθνική Ασφαλιστική και εξωτερικό.
Η Εθνική τράπεζα… είναι μια τράπεζα της Ελλάδος, καθώς οι πηγές εσόδων της μόνο στην Ελλάδα περιορίζονται.
3)Προετοιμάζεται το placement του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα πωληθεί από το 40,3% το 20% ίσως τον Οκτώβριο του 2021, οπότε και η Εθνική δεν θέλει… υψηλές τιμές για να μπορέσουν να τοποθετηθούν οι ξένοι επενδυτές.
Το 20% θα μπορούσε να διατεθεί σε 8-10 διεθνείς επενδυτές.
4)Η Εθνική μπορεί να είναι η καλύτερη τράπεζα κεφαλαιακά στην Ελλάδα αλλά έχει και το υψηλότερο DTC την υψηλότερη φορολογική απαίτηση στα 4,3 δισεκ. σε σύνολο 5,47 δισεκ. κεφαλαίων. 

Τόσο η Eurobank όσο και η Εθνική έχουν ικανά management χωρίς αμφιβολία…αλλά η αναπτυξιακή ιστορία της Eurobank φαίνεται να είναι πιο πειστική.
Έως το τέλος του 2021 θα βρεθεί η μετοχή της Eurobank στα 0,90 ευρώ με προοπτική μέσα του 2022 να έχει φθάσει στα 1 με 1,10 ευρώ.
Η Εθνική αντίστοιχα στόχος είναι τα 3 ευρώ.
Η Εθνική θα πρέπει να αποδείξει περισσότερα στην χρηματιστηριακή αγορά, μπορεί να είναι η καλύτερη κεφαλαιακά ακόμη και μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου των Πειραιώς και Alpha bank… ωστόσο η επενδυτική της ιστορία δεν είναι τόσο πειστική.
Δεν εξηγείται διαφορετικά το χάσμα 1 δισεκ. σε αποτιμήσεις με την Eurobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης