Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πόσο πιθανή είναι μια διόρθωση 10% ή στις 820 μονάδες προσεχώς στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Πόσο πιθανή είναι μια διόρθωση 10% ή στις 820 μονάδες προσεχώς στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Αν και η μακροπρόθεσμη τάση δεν αναιρείται, παραμένει ανοδική, ωστόσο φαίνεται ότι μια διόρθωση μπορεί να αφυπνίσει τους επενδυτές καθώς θα διαμορφώσει ευκαιρίες εισόδου σε καλύτερες τιμές
Σχετικά Άρθρα

Το τελευταίο διάστημα το ελληνικό χρηματιστήριο έχει εγκλωβιστεί.
Από τις 14 Απριλίου σχεδόν τρεις μήνες κινείται πέριξ των 900-920 μονάδων και δείχνει αδυναμία είτε να κινηθεί υψηλότερα είτε ακόμη και να διορθώσει.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που έχουν πιθανότητα επιβεβαίωσης να συμβεί το εξής να διορθώσει το ελληνικό χρηματιστήριο προς τις 820 μονάδες ή πτώση 10% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών πέριξ των 900 μονάδων.

Ποιες οι αιτίες για μια πιθανή διόρθωση;

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τρεις βασικές αιτίες χωρίς να επαναλάβουμε την σχετικά μόνιμη επωδό ότι η Wall Street οφείλει μια διόρθωση.

1)Η πρώτη βασική αιτία είναι η μετάλλαξη Delta+ η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική σε σχέση με τις υπόλοιπες μεταλλάξεις του Covid – 19 και πλήττει και τους εμβολιασμένους.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν συμβεί πολλά.
Το Ισραήλ το κράτος με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων εμφάνισε κρούσματα και στους εμβολιασμένους και η παράλλαξη Delta+ φαίνεται ότι προβληματίζει, οι ισραηλινοί δεν αποκλείουν και lockdowns.
Στο Σίδνει της Αυστραλίας αποφασίστηκε lockdown λόγω της παράλλαξης Delta και στην Ρωσία στις 26 Ιουνίου σημειώθηκε ρεκόρ θανάτων λόγω κορωνοιού.
Η Πορτογαλία επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε όρους τουρίστες δεν έχουν εμβολιαστεί.

2)Ο Τουρισμός πέραν από τις επικοινωνιακές αναφορές δεν πάει καλά, πλέον τα δεδομένα είναι χειρότερα από αυτά που είχαν εκτιμηθεί.
Οι βρετανοί τουρίστες δεν ταξιδεύουν, οι Ρώσοι πάνε Τουρκία, οι Γερμανοί είναι ελάχιστοι πλέον και οι Ισραηλινοί λόγω της παράλλαξης Delta επίσης δεν ταξιδεύουν.
Ο τουρισμός αναμενόταν να δώσει ώθηση στα έσοδα και στην ψυχολογία αλλά μέχρι τώρα μόνο ο εσωτερικός τουρισμός κινείται.
Οι ξένοι που έχουν έρθει στην Ελλάδα είναι λιγότεροι του αναμενόμενου.

3)Οι αυξήσεις κεφαλαίου των Πειραιώς και Alpha bank, οι ομολογιακές εκδόσεις και οι σχεδιασμοί για placement στις τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν απορροφήσει ή θα απορροφήσουν ρευστότητα, οπότε δεν υπάρχει πλεονάζον χρήμα για να τοποθετηθεί στην δευτερογενή αγορά.

Οι τρεις αυτοί λόγοι οι οποίοι στο δυσμενές σενάριο και συνδυαστικά θα μπορούσαν να επιφέρουν πλήγμα στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο θα μπορούσε να διορθώσει προς τις 820 μονάδες ή πτώση 10% από τις τρέχουσες τιμές.
Αν και η μακροπρόθεσμη τάση δεν αναιρείται, παραμένει ανοδική, ωστόσο φαίνεται ότι μια διόρθωση μπορεί να αφυπνίσει τους επενδυτές καθώς θα διαμορφώσει ευκαιρίες εισόδου σε καλύτερες τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης