Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΤΧΣ σχεδιάζει την αποεπένδυση από την Alpha – Συμμετέχει στην ΑΜΚ με 10,95% και υλοποιεί placement 4% με 5% εντός 6 μηνών

Το ΤΧΣ σχεδιάζει την αποεπένδυση από την Alpha – Συμμετέχει στην ΑΜΚ με 10,95% και υλοποιεί placement 4% με 5% εντός 6 μηνών

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αποδεχθεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank να είναι στο 1 ευρώ

Σχετικά Άρθρα
Τη διαδικασία αποεπένδυσης από την Alpha Bank έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει το 10,95% των μετοχών.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις.

1)Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank ύψους 800 εκατ. ευρώ με τιμή 1 ευρώ.
Το ΤΧΣ ως παλαιός μέτοχος θα συμμετάσχει 100% στην αύξηση εισφέροντας 88 εκατ.
Να σημειωθεί ότι ενώ έχουν υπάρξει εισηγήσεις στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συμμετάσχει μερικώς και από 10,95% να μειωθεί στο 8%, εντούτοις το Ταμείο θα συμμετάσχει πλήρως, με βάση το ποσοστό του.
Μάλιστα, το Ταμείο έχει αποδεχθεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank να είναι στο 1 ευρώ.
Οπότε για την αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. θα εκδοθούν 800 εκατ. μετοχές, και η Alpha Bank θα διαθέτει 2,34 δισ. μετοχές.

2)Σε επόμενη φάση η οποία μπορεί να είναι σε πέντε ή έξι μήνες, δηλαδή προς το τέλος του 2021, να πραγματοποιήσει placement για το 4% - 5% ή ακόμη και για το σύνολο των μετοχών που κατέχει στην Alpha Bank.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις εάν η Alpha Bank έχει χρηματιστηριακή τιμή σε έξι μήνες από σήμερα 1,4 με 1,5 ευρώ, αυτό σημαίνει συνολική κεφαλαιοποίηση περίπου 3,3 δισ.
Το 10,95% του ΤΧΣ θα αποτιμάται 360 εκατ. περίπου.

Η τρέχουσα αποτίμηση του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στην Alpha Bank, προ της αύξησης κεφαλαίου δηλαδή, είναι 192 εκατ. και μαζί με τα 88 εκατ. που θα επενδύσει στην αύξηση κεφαλαίου η συνολική αξία διαμορφώνεται στα 280 εκατ.
Προκύπτει δηλαδή ένα κέρδος 80 εκατ. ευρώ, το οποίο ωστόσο δεν είναι αντιπροσωπευτικό εάν ληφθούν υπόψιν οι τεράστιες ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν στις τράπεζες το 2012 και 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης